(StudentTorget.no): 

De nye reglene for lån og stipend har først til at studenten Kjetil Flateby må selge leiligheten sin, eller miste hele stipendet.
 
Inntektene fra leiligheten han leier ut i studietiden gjør at han ikke vil få omgjort noe av studielånet til stipend.
 
– Mens jeg jobbet kjøpte jeg en leilighet i Oslo som jeg nå leier ut for å dekke lån og avdrag. Jeg får cirka 10 000 kroner i måneden i leie, men går omtrent i null når lån og avdrag er betalt, forteller han til VG.
 
 

Må selge eller øke studielånet

 
Studenter kan tjene maksimalt 145.400 kroner i 2012 for å ha rett til fullt stipend. Flateby jobber noe ved siden av studiene, og mister derfor hele stipendet.
 
Fra skoleåret 2012-2013 tilsier de nye reglene fra Lånekassen at all kapitalinntekt vil bli regnet på samme måte som personlig inntekt. Til tross for at mesteparten av renteinntektene går tilbake til banken, plusses de 120.000 husleiepengene på inntekten hans.
 
Inntekt av utleie skattes med 28% uavhengig av annen inntekt. Flateby forklarer hvordan regnestykket i praksis blir for ham:
 
- Jeg får 12.000,- i husleie i mnd, så jeg er over 140.000 ifølge lånekassens nye regler, før jeg starter å tjene andre penger (ergo mister stipend). Hadde jeg tjent 140000,- på "vanlig" måte hadde skattesatsen vært noe helt annet.
 
Han forklarer at utleien ikke dekker mer enn renter og felleskostnader. Det er først om han kunne dekket avdrag at han ville tjent penger på den, forklarer Flateby.
 
- Jeg trodde det var "politisk enighet" i Norge om at når man studerer fullt så skal man jobbe minst mulig ved siden av. I tillegg er vi "enige" i Norge om at man ikke kan leve av studielån, så man må jobbe ved siden av. Jeg må da jobbe for 40000,- mer enn andre for å tjene like mye i studietiden, sier han.
 
Leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO), Øyvind Berdal, er kjent med problemstillingen som Falateby nå møter.
 
– Man tar ikke hensyn til hele regnestykket. Man må regne kapitalinntekter som netto og ikke brutto, slik det gjøres i dag. Det fører til at det blir desto vanskeligere å komme seg tidlig inn på boligmarkedet, sier Berdal.
 
Aksel Hagen i SV sier at Lånekassen har knappe ressurser til disposisjon, og at de derfor må prioritere de som er vanskeligst stilt økonomisk. Han mener at de som eier egen bolig ikke har det samme behovet for stipend. Han påpeker også at Flateby får like mye støtte fra Lånekassen (i form av rent lån) mens han studerer, og at dette ikke må tilbakebetales før endt studietid.
 
– Da er han allerede på boligmarkedet, og vil ha større mulighet til å kunne betale tilbake lånet, sier han til VG.
 
Dette er ikke Flateby enig i.
 
- Jeg har vel her bevist at jeg har samme behov for stipend som andre, jeg skatter mer og sitter igjen med mindre. Skal jeg ha rett på stipend mener altså inndirekte politikeren at jeg må selge leiligheten. Da taper jeg jo like mye som stipendet allikevel i utgifter til megler ved salg og avgifter ved gjenkjøp. Lån er flott, men som politikeren påpeker skal det betales tilbake, sier Flateby.
 
Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: