(StudentTorget.no):

Da Lånekassen nylig foretok en omfattende bokkontroll blant sine kunder, fant de ut at norske studenter kan ha svindlet til seg hele 72 millioner kroner forrige studieår. Dette kan gi alvorlige konsekvenser for de involverte. 
 
– Ordningen er basert på tillit. De aller fleste studenter er ærlige, men vi vet at det er noen som oppgir at de er borteboere, mens de faktisk bor sammen med foreldrene. På denne måten jukser de til seg stipend de ikke har rett til. Dette er misbruk av samfunnets velferdsgoder, sier Marianne Andreassen, administrerende direktør i Lånekassen i en pressemelding.
 
 

Alvorlige konsekvenser

 
Når man søker om støtte fra Lånekassen, må man oppgi om man bor sammen med foreldrene eller ikke. Det er kun studenter som bor borte fra foreldrene som har rett til å få gjort om lån til stipend etter bestått eksamen.
 
Kontrollen viste at 45 av de 1 000 studentene som ble kontrollert ikke kunne dokumentere at de bodde borte i undervisningsåret 2011–2012, slik de hadde oppgitt. Andreassen forteller at dette kan få alvorlige følger.
 
– Å gi uriktige opplysninger om bosted er svært alvorlig og kan ha store konsekvenser. Den vanligste reaksjonen er at studentene mister retten til støtte, betalingsutsettelse og rentefritak i like mange semestre som de har gitt uriktige opplysninger. I de alvorligste tilfellene kan studentene miste retten til studiestøtte for alltid, noe som kan bety at de aldri får gjennomført den utdanningen de hadde planlagt. Grove tilfeller kan bli politianmeldt, sier Andreassen.
 
56 000 av studentene som oppga at de bodde borte i 2011–2012, studerte så nær foreldrehjemmet at de kunne bodd hjemme. I gjennomsnitt fikk borteboere 28 500 kroner i stipend forrige undervisningsår: 
 
– Hvis 4,5 prosent av disse 56 000 oppga at de bodde borte for å få stipend, mens de egentlig bodde hjemme, betyr det at Lånekassen kan ha blitt svindlet for 72 millioner kroner forrige studieår, forteller Andreassen. 
 
Lånekassen gjennomfører jevnlig slike bokontroller. I tillegg får de stadig inn tips fra ærlige studenter som kjenner til noen som jukser. 
 
- Vi følger opp alle tipsene, sier Andreassen.
 

LES OGSÅ: Mister stipendet fordi han leier ut egen leilighet

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: