(StudentTorget.no):
Til tross for at mange studenter har eksamener til langt ut i juni, kommer som kjent den siste utbetalingen fra Lånekassen i midten av mai. Det betyr at mange studenter er tvunget til å velge mellom å bruke dyrebar lesetid på ekstra deltidsjobbing, eller å møte juli måned med tom lommebok.
Dine Penger har snakket med noen studenter som forteller hvordan de kommer seg gjennom en trang økonomisk måned.
– Det er veldig stramt økonomisk for tiden. Jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke kan få studielån i juni? Husleien, regninger og sånt må jo betales om sommeren også, sier Rebecca Maylam, som studerer markedsføring ved Handelshøyskolen BI.
Mastercard og sparebluss
Maylam og studievenninnene forteller at de ofte snakker om hvordan de skal få endene til å møtes i eksamensperioden på vårsemesteret. Selv jobber hun ekstra i deltidsjobben, noe hun føler går ut over eksamenslesingen. I tillegg blir det kanskje til å utsette en regning eller to.
|
JOBBER FOR HELTIDSSTUDENTEN: NSO-leder Øyvind Berdal mener dagens støtteordning ikke legger til rette for å studere på hel uten å måtte jobbe ved siden av. (Foto: NSO) |
Venninnen forteller at hun tar i bruk Mastercardet og utsetter husleien til august. Hun bor nemlig i studentbolig, og har derfor mulighet til å utsette husleien. Den muligheten har ikke de som leier bolig privat.
Norsk Studentorganisasjon (NSO) har i flere år jobbet for at antall måneder med studiestøtte blir utvidet fra ti til elleve.
– Det er ingen tvil om at mange sliter økonomisk i månedene rundt eksamen og faktum er at den politiske situasjonen står på stedet hvil, selv etter at det var tverrpolitisk enighet om 11 måneder studiestøtte og at sittende regjering lover i sin regjeringserklæring at det skal være mulig å studere på heltid, sier NSO-leder Øyvind Berdal til Dine Penger.
Han mener studiestøtten har gått ned under denne regjeringen, når man tar hensyn til prisutviklingen. Dette bekreftes også av regjeringens egen undersøkelse Levekårsundersøkelsen.
– Alle skal ha lik rett til utdanning og det skal være mulig å studere på heltid, står det å lese i nevnte erklæring, det er ikke tilfelle for studenter, sier Berdal.
Kvalitetsreformen er en omfattende reform av høyere utdanning i Norge. Den ble iverksatt ved samtlige høyere utdanningsinstitusjoner i Norge ved studiestart høsten 2003. Et av delmålene ved reformen var at støtten fra Lånekassen skulle gjøre det mulig for studentene å studere på heltid.
LES OGSÅ: Sommerjobben er verdt mer enn bare lønnen
Studiestøtten er viktigst for studenter
52 prosent av norske studenter mener utdanning og forskning er en viktig sak for dem i høstens stortingsvalg, i følge en undersøkelse gjennomført av Sentio for Universitas og NSO.
Aller viktigst er det å sikre seg mer penger. Halvparten av respondentene oppgir enten høyere lån og stipend eller 11 måneders studiestøtte som den viktigste saken.
Dette overrasker ikke nestleder André Almås Christiansen i NSO.
– Tallene i undersøkelsen viser et bilde som vi kjenner igjen. Studentene mener at de økonomiske rammevilkårene er for dårlige, og derfor har NSO en prioritering der vi ønsker at studiestøtten økes til 1,5 av Folketrygdens grunnbeløp G, sier han til Universitas.
Dette tilsvarer 123 000 kroner, noe som er 28 600 mer enn Lånekassens basisstøtte på 94 400 kroner.
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har tidligere fortalt at å utvide studiestøtten til 11 måneder vil koste en halv milliard kroner, mens det å øke støtten til 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp vil komme på 1,7 milliarder.
Til Aftenposten sa hun at det er ingenting i Levekårsundersøkelsen som tyder på at heltidsstudenten ikke finnes.
- Det at studentene jobber ved siden av, ser ikke ut til å gå ut over studieprogresjonen. I stedet går det ut over det sosiale og hvor mye fritid man har, sier Halvorsen.
LES OGSÅ: Mye penger å spare på disse studentrabattene
Her er studentenes plan
Dine Penger har spurt studentene som følger dem på Facebook om hva de gjør for å få pengene til å strekke til i månedene uten studielån. Her er noen av svarene:
- Jeg har spart fra de store studielånene som blir utbetalt i August og Januar. Jeg har også jobbet som ringehjelp/ekstrahjelp som gir meg mulighet til å si ja/nei til å jobbe alt etter om det passer, dette gir meg litt penger jevnt over hele året, men det viktigste er at jeg får feriepenger og igjen på skatten som går til leie i sommer og sydentur.
- Jeg har pantet flasker fram til sommerjobben begynner, harde tider akkurat nå!
- Har spart fra sommerjobben i fjor, og jobbet litt ekstra gjennom året for å ha det jeg trenger i Juni Også hjelper jo feriepengene på, som kommer i Juni.
- Jobber ekstra i eksamenstiden.
- Samme her. Dette bidrar åpenbart til at vi blir ferdig på normert tid...
- Jobber som vanlig. Jeg er voksen med huslån og 3 barn og får ikke noe støtte fra lånekassen. (...) Forresten, kom på det nå: Jeg får 300 kroner i måneden i forsørgerstipend...det dekker kattematen.
- Lever på kontantstøtte, og luft og kjærlighet
- Har spart, jobbet litt gjennom hele året og sommerjobb.
- Sommerjobb og i noen perioder deltidsjobb.
- Jobber (pluss sommerjobb).
Legg igjen en kommentar: Hva er dine tips for å sikre økonomien i sommermånedene?