(StudentTorget.no):

Den nye Høyre/Frp-regjeringen legger ikke opp til å innføre 11 måneders studiestøtte, slik det tidligere har blitt lovet. Det var den rødgrønne regjeringen som i oktober la frem forslaget om å endelig innføre studiestøtte også i juni måned. 
 
Den nye regjeringen vil heller øke den månedlige basisstøtten fra Lånekassen fra årets nivå på 9 440 kroner til 9 785 kroner i undervisningsåret 2014-15. Basisstøtten økes dermed med 3 450 kroner for ett studieår. 
 
– Støtten øker mer enn på noe annet tidspunkt de siste ti årene. Det er på høy tid at utdanningsstøtten får et løft, men vi mener støtten bør utbetales over ti måneder, og ikke i sommermåneden juni, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.
 
Norsk studentorganisasjon (NSO) mener at en så tydelig nedprioritering av studentene står i skarp kontrast til regjeringens mål om å realisere kunnskapssamfunnet.

Gir ikke opp

NSO-leder Ola Magnussen Rydje har invitert politikere og studentledere til et møte for å jobbe for gjennomslag for 11 måneder studiestøtte.

FOTO: Bo H. Slettjord

- Det er direkte skadelig for kvaliteten på høyere utdanning at studenter ikke får studert etter evne fordi de må bruke tiden på deltidsjobben fremfor utdanningen. Vi vet at under halvparten av studenters inntekt kommer fra studiestøtten, og de siste fire årene har både NSO og regjeringspartiene vært helt tydelige på at det må gjøres noe med studentøkonomien, sier NSO-leder Ola Magnussen Rydje.

 
 

– Put your money where your mouth is

En realisering av kunnskapssamfunnet er nødt til å innebære at for eksempel lærerstudentene i «lærerløftet» har økonomisk rom til å få den kvalitetsutdannelsen samfunnet investerer i. Når regjeringen kutter 11 måneder studiestøtte og nedprioriterer tid til kunnskap, er det nå opp til Venstre og Krf, skriver NSO i en pressemelding.
 
 - Før valget uttalte Trine Skei Grande at de rødgrønne partiene klarte kunststykket å forhandle bort 11 måneder studiestøtte selv om alle var enige om å innføre det. Siden 2009 har Venstre stemt for 11 måneder studiestøtte 10 ganger. Den 11. gangen må komme i år, konstaterer Magnussen Rydje.
 
Også regjeringens andre samarbeidspartner, KrF, har lovet 11 måneder studiestøtte. Kjell Ingolf Ropstad skrev i august at «alle partiene er enige om dette, det er bare latskap at regjeringen har sittet i 8 år og fortsatt ikke innført det».  
 
- Vi regner med at de fire samarbeidspartnerne, Venstre, Krf, Høyre og Frp stiller samme krav til seg selv som de gjorde til forrige regjering. Put your money where your mouth is, er den klare utfordringen fra NSOs leder.
 
 

Innkaller til hastemøte

NSO ser så alvorlig på forslaget at de har invitert studentlederne i Norge til å møtes søndag kl. 14:00 for å snakke hvordan de skal reagere på budsjettkuttet. Her er blir også Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide invitert for å fortelle hvordan de vil bruke sin makt som forhandlingspartnerne til regjeringen, for gjennomslag for 11 måneder studiestøtte.
 
Regjeringens samarbeidspartier har varslet at de er misfornøyd med regjeringens forslag og NSO ønsker å gi partiene den drahjelpen de trenger i forhandlingene som nå skal skje.
 
- Det er et overveldende flertall på Stortinget for 11 måneders studiestøtte. Det er viktig for realisering av kunnskapssamfunnet at de ikke forhandler bort noe det er enighet om, men at stortingsflertallet vinner frem med den nødvendige økningen i studiestøtten, uttaler leder i NSO Ola Magnussen Rydje.
 
Studentlederne vil nå diskutere hvilke konsekvenser dette vil få for studentene og kvaliteten på høyrere utdanning, samt hvordan landets studenter skal reagere dersom dette blir vedtatt i det endelige budsjettet. 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: