(StudentTorget.no):
Av de 21 studentene med milliongjeld er det 10 har fått støtte til doktorgrad. De resterende 11 studentene har studert medisin, samfunnsfag og mediefag. Dette kommer frem av statistikk som Dine Penger har innhentet fra Lånekassen.
- Alle disse har studert i utlandet, i all hovedsak i Australia, Storbritannia og USA, opplyser kommunikasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen til Dine Penger.
Blant studentene med høyest gjeld etter utdanning i Norge, er det økonomi og administrasjonsfag som preger toppen av listen. Dammen opplyser at dette ofte er studenter som har betalet skolepenger for flere år på privatskoler som BI.
Det finnes ingen beløpsgrense for hvor mye man kan få i studielån, men man kan få lån og stipend i maksimalt åtte år, inkludert folkehøyskole. For studieåret 2013/2014 utgjør basisstøtten fra Lånekassen 94 400 kroner i året. 37 760 av disse vil bli omgjort til stipend dersom du består alle eksamener og ikke overskrider Lånekassens inntektsgrense på 157 265 kroner.
Blant de som fullførte utdanningen sin i Norge i fjor, var den gjennomsnittlige studiegjelden på 244 613 kroner. De norske utenlandsstudentene hadde derimot en gjennomsnittlig studiegjeld på hele 461 571 kroner.
Vibeke Munthe-Kaas, president i organisasjonen for utenlandsstudenter (ANSA) mener det er urettferdig at utenlandsstudenter flest ender opp med høyere studielån enn de som holder seg i Norge.
- Vi mener det er på tide at staten tar en større del av regningen. Norge har et stort behov for internasjonal kompetanse, så dette bør regjeringen investere i gjennom å satse på utenlandsstudentene, sier hun til Dine Penger.
Hun understreker også at det dessuten er det vesentlig dyrere for Norge å fullfinansiere en studieplass i Norge, enn å gi skolepengestipend til en student som drar utenlands.