(StudentTorget.no):

Airbnb er en global nettjeneste som tilrettelegger for at privatpersoner kan leie ut eller bestille overnattinger rundt om i verden. Gjennom tjenesten kan du booke overnatting av både det ordinære og ekstraordinære slaget. I Oslo finnes det nå i overkant av 1000 overnattingssteder tilgjengelig på Airbnb. Slik situasjonen foreligger finner nettjenesten større etterspørsel enn tilbud på det norske markedet, spesielt i sommersesongen. 
 
 

Fra bi-inntekt til big business 

Året er 2007, stedet er San Francisco. Grunnleggerne Brian Chesky og Joe Gebbia opplever at hotellkapasiteten i byen er sprengt under den industrielle designkonferansen i San Francisco. Fattige studenter som de er, ser de sitt snitt til å tjene noen ekstra kroner på utleie av eget hjem til besøkende. Cheskey og Gebbia går med det samme til innkjøp av tre luftmadrasser på det lokale supermarkedet, og markedsfører ideen sin med nettstedet ”air bed and breakfest.” 
 
Året etter blir Harvard-studenten Nathan Blecharczyk med på laget. Siden den gang har nettjenesten fortsatt å eskalere til det Airbnb er i dag. Et globalt nettsamfunn som har huset mer enn 11 millioner gjester i over 600.000 overnattingssteder i 192 land. 
 

Studentutleie med Airbnb


EIVING OG SØLVI: Siviløkonomstudenten og HR– og Personalledelse-studenten nyter en sykkeltur.   
 

Dagens tilbud fra lånekassen innebærer ti måneder med studiestøtte. Mangelen på støtte i sommermånedene kan være utfordrende for mange. Spesielt hvis du planlegger å reise samtidig som du sitter igjen med en dyr månedsleie. Student- og samboerparet Sølvi Unnli Løkken (25) og Eivind Dahl Ringard (25) er av de som har erfart hvordan utleie via Airbnb kan bidra til studentøkonomien.   

På Bjølsen i Oslo, nærmere bestem i Maridalsveien, står en påkostet toromsleilighet med lyse vegger, et moderne kjøkken og en romslig balkong. Det var i kjølevannet av en etterlengtet sommerferie i fjor, at Sølvi og Eivind bestemte seg for å bli Airbnb-verter. 
 
- Kusinen min hadde gode erfaringer og tjente gode penger på å leie ut leiligheten. Hun er mye på farta og har virkelig tjent penger på utleien, sier Sølvi. 
 
Dermed bestemte studentparet seg for å prøve ut tjenesten selv. I løpet av juli fikk Sølvi og Eivind inntekt fra to ukers utleie, et godt bidrag til lommepenger for deres egen sommerferie. 
 
 

Utleien ga mersmak

Den aller første bookingen av studentparets hjem ga mersmak, og gjorde dem positiv til videre utleie. Inntrykket det unge paret fikk av den aktuelle leietakeren bidro til å holde eventuelle nerver i sjakk. 
 
- Vi hadde et veldig avslappet forhold til det, men litt spent på hvordan det skulle bli å overlevere nøklene til noen helt fremmede. Da vi overtok leiligheten igjen så den bedre ut enn da vi forlot, ler Sølvi. 
 
Utleien via nettjenesten har for Sølvi og Eivind sin del vært motivert av økonomiske fordeler. Mange vil tilhøre samme kategori som studentparet, men noen foretrekker også å få med seg de sosiale fordelene utleiertjenesten kan ha. Du står fritt til å velge om du vil være tilstede i leiligheten eller ikke under utleie. Det samme gjelder ved utreise, hvor du kan velge om du ønsker å vanke sammen med utleierne. 
 

LES OGSÅ: Slik bør studenter disponere skattepengene

Slik leier du ut stedet ditt

LEIER UT BOLIGEN: Sølvi og Eivind kan blant annet friste sine gjester med et moderne kjøkken. (Foto: Privat/Airbnb)

Selve registreringen er lite forvirrende. Airbnb lar deg logge inn via Facebook om du skulle ønske det. Deretter registrerer du hvilke type bolig du leier ut, antall rom som er tilgjengelig, antall plasser for overnatting og hvilken by hjemmet ditt befinner seg i. Selve registreringen omtaler Sølvi og Eivind som veldig enkel, mer utfordrende var det å få oppdatert kalenderen og fastsatt riktig pris for overnatting. 

- Teknisk sett er det enkelt, men samtidig var det litt krevende å skrive en god annonse som potensielle leietakere skal lese og bli overbevist av, sier Sølvi. 
 
- Man må sette regler, men samtidig ikke virke for streng. Man må få med de viktigste fasilitetene slik at leiligheten virker interessant, fortsetter hun. 
 
I gjennomsnitt får Sølv og Eivind fem forespørsler om overnattig hver eneste dag. Å ha orden på tidsskjemaet er essensielt. 
 
- Skriv på kalenderen når dere har tid til å leie ut slik at man slipper å svare på alle forespørslene. Man får ganske dårlig samvittighet hvis man ikke svarer, sier Sølvi.
 
Et godt internettrykte vil bidra til økt interesse for utleieboligen. Leietakeren vil som regel ta seg tid til å anmelde stedet, uavhengig av oppholdets suksess eller fiasko. Sølvi og Eivind har 17 positive anmeldelser av sin bolig på Airbnb. 
 
”Great apartment for us four! Good location, and great setup of the apartment. Solvi and Eivind were very helpful and flexible – I recommend!” skriver Zack i sin anmeldelse av leiligheten i januar 2014 på airbnb.no.
 
 

Lett å la seg friste 

Hittil har det unge paret nærmest utelukket positiv erfaring med Airbnb. Ulempen ligger i at de lett kan la seg friste av gode tilbud uten å ha avklart alternativer for overnatting for seg selv.
 
- En annen utfordring vi har hatt er hvis vi skal reise bort, men avreise ikke matcher helt med de som skal leie. Da har overlevering av nøkkel ved innsjekk og utsjekk vært litt problematisk. Men vi har løst det med hjelp av gode venner og familie i nærheten, sier Sølvi. 
 
Slik studentparet forvalter leiligheten er de avhengig av å være på reise for å få inntekt på boligen. Eksamensperioden har satt en stopper for utleie de siste månedene, men paret planlegger allerede nå å leie ut i juli, når de selv er på ferie. Inntektene fra utleien brukes for det meste på ting de trenger.  
 
- Vi prøver å bruke pengene på en fornuftig måte, enten til mat eller til regninger. Inntektene er sporadisk, men i enkelte perioder har vi leid ut hyppig og det har bidratt til en fast inntekt, sier studentparet. 
 
Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: