(StudentTorget.no):

Det er mange nye ting å forholde seg til når man skal flytte hjemmefra for å studere for første gang. Med alle kontrakter, abonnementer og avtaler som må etableres sammen med den nye, selvstendige studietilværelsen, er det viktig å sørge for at man ikke havner i økonomisk uføre fordi man ikke visste hva man skrev under på. Studentøkonomien gir tross alt lite spillerom for uforutsette utgifter.

 

Her er Forbrukerombudets råd for en enklere og tryggere start på studietiden:

 

Den viktige husleiekontrakten

Når du ikke er på lesesalen eller på forelesing, er det godt å lade batteriene på hybelen. Har du vært heldig og fått tildelt hybel fra studentsamskipnaden, er du sikra en god og balansert kontrakt.

Dersom du leier på det private markedet, er det viktig at du er oppmerksom på rettighetene dine. Sørg for å ha en skriftlig kontrakt. Skal du betale depositum, er det viktig at beløpet blir satt inn på en sperra depositumskonto. Det er utleier som skal ta kostnaden ved dette. Sjekk med den aktuelle banken hva du må ta med deg for å få opprette depositumskonto.


 

Forslag til kontrakt kan du finne på Forbrukerombudets nettsider

 

LES OGSÅ: Mer om dine rettigheter som leietaker

LES OGSÅ: Derfor bør du være skeptisk til husleiegaranti

 

Ikke finansier studentlivet på kreditt

Mange blir økonomisk selvstendige for første gang som studenter. Det er ikke alltid enkelt å få studielånet til å strekke til, og da kan det friste å bruke kredittkort eller ta opp forbrukslån. Forbrukerombudet advarer mot dette, da slike løsninger i de aller fleste tilfellene fører til at hverdagen blir enda dyrere.

 

Husk at pengene skal betales tilbake – gjerne med høye renter i tillegg.

 

LES OGSÅ: Forbrukerøkonomens tips til studentøkonomien

 

Dine rettigheter i skolekontrakten

Skal du studere ved en privat utdanningsinstitusjon, er det viktig å lese nøye gjennom vilkårene i skolekontrakten. Det er spesielt viktig å merke seg hvilke rettigheter du har dersom du blir syk eller velger å avslutte eller ta pause fra studiene midt i skoleåret.

 

Sjekk vilkårene i treningsavtalen

Mange studenter liker å koble av fra lesingen med en god treningsøkt, og treningssentre reklamerer for egne studenttilbud. Vær oppmerksom på at de aller fleste tilbudene innebærer at du må binde deg til avtalen i minimum ett år.

Selv om det er billig å trene de første månedene, kan avtalen samlet sett bli en merkbar utgift.


 

Forbrukerombudet oppfordrer deg derfor til å lese avtalevilkårene nøye før du skriver under – også det som står med liten skrift.

 

Klikk her for å se treningssentre med studentrabatt i hele Norge

 

Pris og vilkår for mobil- og strømmetjenester

Har du planer om starte studietiden med kjøp av ny mobil eller abonnement for strømmetjenester (streaming), internett eller TV, er det viktig å først sette seg godt inn i avtalevilkårene.

 

De fleste mobiloperatører tilbyr pakkeabonnement for en fast sum i måneden. Innholdet i pakken varierer mellom de ulike aktørene. Enkelte har tilnærmet ubegrenset bruk av data, men det er verdt å merke seg at spesialnummer, mobilsvar og tale til enkelte land i utlandet kanskje er svært dyrt.

Sett deg inn i hva det koster å ringe til spesialnummer og fra utlandet, og hva det for eksempel vil koste å bruke mer enn det som er inkludert i abonnementet ditt. Dette gjelder særlig prisen på datatrafikk etter at datamengden som er inkludert i mobilabonnementet, er brukt opp.

Enkelte abonnement inneholder også ekstratjenester som streaming eller skylagring. Du bør derfor sammenlikne hva det koster å kjøpe disse tjenestene hver for seg, og om abonnementet gir merverdi i form av lavere pris eller andre fordeler.

Velger du å kjøpe en telefon som er bundet til et abonnement, er det viktig å være oppmerksom på at abonnementet mest sannsynlig har bindingstid. Dersom du skal ha nytt mobilabonnement, kan du dra nytte av telepriser.no.

Bindingstid gjelder som oftest også for internett- og TV-abonnement, men normalt sett ikke for strømme/streamingtjenester. Bindingstid er viktig å ta med i det totale regnestykket. Selv om du kanskje får et godt tilbud de første månedene, kan den totale årsprisen likevel bli høy. Og dersom du vet at du skal bruke tjenesten et helt år, så lønner det seg ofte å betale for et helt år i gangen da du som regel vil få et par måneder gratis ved å gjøre det.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: