(StudentTorget.no):

Studenter kjennetegnes verken av høye inntekter eller spesielt god økonomi. Mange opplever derfor å bli blakk før lønn eller studielån kommer inn på konto. Men i stedet for å tilpasse forbruket etter inntekten, er det en overraskende høy andel som sløser med pengene sine.
 
Mens 7 prosent av den norske befolkingen oppgir at de sløser ofte eller hele tiden, er det hele 15 prosent av unge mellom 18 og 25 år som innrømmer at de sløser med penger. Også studenter sløser mer enn folk flest. Dette kommer frem av en forbrukerundersøkelse som Respons Analyse har utført for Sparebank 1.
 
 

Blakk før lønning

- Å sløse når du har en trang økonomi er å be om trøbbel. Jo mindre du har å rutte med, desto viktigere er hver enste krone, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 i en pressemelding.
 
Det er i første rekke på mat og drikke at norsk ungdom har et overforbruk. Men også uteliv og klær og sko kommer høyt opp på lista over hva de bruker unødvendig mye penger på.
 
Ifølge undersøkelsen opplever 49 prosent av unge voksne under 25 år og 46 prosent av studentene at det er tomt på kontoen før lønning. Denne andelen er mer enn dobbelt så høy som for de eldste aldersgruppene.
 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge

 

Lite som skal til

- Jeg tror mange har godt av å kjenne på hvordan det føles å være helt uten penger. De fleste erfarer at det ikke er noe videre med tom konto og tar konsekvensen av det, sier Gundersen.
 
Han peker på at det er lite som skal til for å unngå stadige økonomiske kriser. Som programleder i Luksusfellen har han sett at man kommer langt ved å følge med og planlegge.
 
- Det tar ikke lang tid å sette opp et lite budsjett. Med oversikt over inntektene og utgiftene er det mye lettere å klare seg fra måned til måned, sier Gundersen.
 

LES OGSÅ: Studentbudsjettet som holder

 

Deltidsjobb

Å jobbe ved siden av studiene er løsningen for mange studenter. De ekstra tusenlappene er gull verd for en trang studentøkonomi.
 
- Så lenge det ikke går ut over studiene, er en deltidsjobb den beste måten en student kan få balanse i økonomien og unngå å bli blakk, sier forbrukerøkonomen.
 

Klikk her for å finne ledige deltidsjobber

 

Slik unngår du å bli blakk som student:

1. Lag budsjett. Da har du en plan for pengene dine og oversikt over økonomien, viktig når hver krone teller. Du finner mange ferdige budsjettmaler på nettet.
 
2. Jobb deltid. En liten ekstrajobb må ikke gå ut over studiene, men betyr mye for en stram studentøkonomi.
 
3. Del på utgiftene. Bo sammen med noen og del på utgiftene til bredbånd, strøm og NRK-lisens – og spleis på store ting som vaskemaskin og møbler.
 
4. Bruk pengene smart: Handle mat i butikken – ikke i kiosken, kjøp brukt eller få gratis på finn.no, få med deg studentrabattene.
 
5. Du sparer penger når du: smører niste, dropper kjøpevann, stumper røyken, lager middag for flere dager, tar med termos på lesesalen, venter med mobilbytte, handler på salg, låner bøker, sykler, dropper taxi.
 

LES OGSÅ: Forbrukerøkonomens tips til studentøkonomien

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: