Alle har hørt om noen som klarer seg helt fint bare med studielånet og som aldri er skrapa på bankkonto i slutten av måneden. Uansett om du er av den nøysomme sorten eller liker å unne deg både det ene og det andre, kan det være lurt å ha en viss oversikt over hvor mye penger du har å bruke for studielånet.

StudentTorget har laget tre ulike forslag til budsjett. De er ment å være realistiske for de aller fleste, fremfor å skulle dekke alle mulige tilfeller. Hvis ditt budsjett ikke passer inn i eksemplene, får du også tilgang til å lage ditt eget budsjett, for vi har laget en gratis budsjett mal som du kan redigere i etter eget behov.

«Du kan jobbe inntil 55 000 skatte- og straffefritt for Lånekasse og futen. Det er 4,5 vakter i måneden med en timelønn på 150 kroner.»

 

Lånekassas basis

Grunnstøtten du får hvis du er heltidsstudent og ikke har ekstra støtteordninger er på 106 304 kroner for studieåret 2017/18. Det betyr 10 634 kroner å leve for i 10 måneder i året. Det sier seg selv at hvis du er student i storbyer som Oslo eller Trondheim, så blir det ikke mye å leve av hvis du betaler 6000 kroner for studenthybel. Derfor har vi laget denne oversikten over hvor mye du anslagsvis må jobbe ekstra for å finansiere hullet i økte levekostnader.

Her kan du laste ned StudentTorgets budsjettmal! NB! Husk å lage nytt navn på ditt budsjett...

Er du helt nybegynner i Excel eller Google Sheets, kan det lønne seg å se på nybegynner excel guider på Youtube.


 

Deltidsjobb lønner seg

Det er ingen tvil om at deltidsjobb er en god og overkommelig ekstrainntekt for å spe på lånet. Med andre ord kan du kan tjene opptil 55 000 kroner skattefritt før Lånekassen begynner å avkorte stønaden. Merk at over 55 000 kroner må du også skatte av inntekt til futen. Så å holde seg under grensen for frikortet er gyllent med mindre du har en ekstraordinær bi-inntekt som aksjespekulant som forsvarer straff og skatt. 55 000 kroner tilsvarer cirka 4,5 vakter i måneden med en timelønn på 150 kroner.

Hovedkonklusjon er klar. Hvis du bor billig kan du klare deg uten å jobbe ekstra. Hvis du har middels høye boligutgifter, må du belage deg på jobbe opptil tre ganger per måned i 7,5 timer. Hvis du girer på litt og jobber 4,5 vakter per måned kan du både betale en dyrere bolig på 7000 kroner og kanskje til og med spare litt penger! Hvis du har mulighet til å spare til for eksempel egenkapital til boligkjøp i BSU mens du studerer får du i tillegg skattefradrag på opptil 5000 kroner. Hvis du har mange småoppdrag for ulike private arbeidsgivere, kan du tjene opptil 6000 kroner skattefritt per arbeidsgiver.


 

Tilpass budsjettet etter dine behov

Det er mange som ikke vil kjenne seg igjen i akkurat de utgiftene som vi i StudentTorget litt uhøytidelig har valgt ut. Ikke alle drikker alkohol eller bruker treningsstudio. Det gjør ikke noe. For vi har laget en budsjettmal til deg som du kan tilpasse nøyaktig etter dine preferanser. Det både flotte og kjipe med et budsjett er at du får rask oversikt over hvor skoen trykker. Hvor du trenger å stramme inn og hvor du kan gi deg selv litt rom. Hvis kontoen alltid blir tom og du ikke aner hva du bruker penger på, kan det være lurt å logge alle utgifter i en app på mobilen i noen uker for å se an forbruket.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: