(StudentTorget.no):

Over 300 norske studenter har per dags dato en gjeld som overstiger en million kroner. Studenter i utlandet utgjør majoriteten av disse.

Engelsktalende land som USA, Australia og Storbritannia har i en årrekke vært blant de desidert mest populære studiedestinasjonene for norske studenter med utferdstrang.

Denne populariteten kommer imidlertid med en hake: De er nemlig også land hvor det er dyrt å studere på grunn av høye skolepengesatser.

Gjennomsnittsgjelden for en norsk student i utlandet lå i fjor på drøye 492 000 kroner. For en gradsstudent som har fullført en bachelorgrad lå gjennomsnittsgjelden på om lag 426 000 kroner, mens lånekassegjelden for en master- og ph.d.-student lå på henholdsvis 548 000 og 614 000 kroner. 

Med innføringen av en ny låneordning forventes det at tallet på studenter som bryter milliongrensen hva gjelder studielån bare kommer til å øke. Det skriver Dagens Næringsliv.

I 2017 ble det innført et tilleggslån på opptil 101.800 kroner for studenter som må betale skolepenger på mer enn 131.386 kroner i året. Ifølge Lånekassen har om lag 5 200 studenter allerede benyttet seg av dette.

Ansa-president Ole Kristian Bratset tror denne innføringen vil gi flere studielån i millionklassen og kaller det en uansvarlig gjeldspåleggelse.

– Det er bred politisk enighet om at man ønsker internasjonal kompetanse, og da må politikerne ta en større del av regningen, sier Bratset. Han viser til at en bachelor og master i utlandet kan ende opp med å koste 1,3 millioner kroner.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser på sin side at låneordningen er uansvarlig og mener tvert imot at studenter som reiser ut må belage seg på å ta regningen selv.

– Har du bodd i et land i fem år, så har du fått en regning, og du vet hva det koster, sier hun og legger til:

– Dette er folk som får seg svært gode utdannelser og vil få gode jobber.

 


Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: