(StudentTorget.no):

Siden høsten 2017 har Kristiansand kommune tilbudt gratis busskort til studenter som melder flytting til kommunen. Frem til nå har 1930 studenter benyttet seg av tilbudet. Siden kommunene får en grunnstøtte på 23.000 kroner per innbygger, skal Kristiansand ha tjent 20,3 millioner på ordningen i 2017, ifølge beregninger fra Telemarksforskning.

Syv av åtte kommuner i Østre Agder har opplevd reduksjon i folketallet som en direkte konsekvens av ordningen. Ordfører Kirsten Helen Myren i Vegårshei (Sp), og syv andre ordførere i regionen, ber nå Stortinget om å gå igjennom ordningen.

– Alle kommunene trenger sine innbyggere, og dette kan ikke fortsette, sier Myren til Nrk.

Det tilbys også støtteordninger for studenter som melder flytting på studiesteder som Bergen, Stavanger og Bø.

Flere kommuner i Agder har satt inn mottiltak til disse ordningene. Arendal tilbyr gratis busskort, slik som i Kristiansand, og lokker i tillegg med gavekort på 1000 kroner. I Flekkefjord kan man få 5000 kroner i reisestipend per skoleår.

Stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen fra Frp i Aust-Agder forstår kommunenes frustrasjon over å tape innbyggertilskuddet. Samtidig mener hun at alle kommuner bør gjøre det de kan for å lokke til seg nye studenter.

– Det er om å gjøre å lage attraktive kommuner som alle ønsker å bosette seg i. Denne budkrigen er det definitivt studentene som tjener på, sier Bruun-Gundersen til Nrk.

Studenter kan velge om de vil fortsette å være folkeregistrert på hjemstedet, eller om de vil registreres i kommunen hvor de studerer. Men, for å få innvilget stipend fra Lånekassen, må man være borteboende. I statsbudsjettet for 2019 er det foreslått endringer som skal gjøre dette regelverket tydeligere.

 


Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: