(StudentTorget.no):
Har du planer om å kjøpe din første bolig snart? Her kan du lese noen tips til boligsparing og lære mer om hva bankene egentlig ser etter hos førstegangskjøpere.
Vi har spurt Cecilie Tvetenstrand, som jobber som forbrukerøkonom hos Danske Bank, om hvordan førstegangskjøpere bør spare under studietiden, dersom de har planer om å kjøpe sin første bolig.
Foto: Danske Bank
Vær kritisk
Tvetenstrand forteller at det er lurt å være kritisk og ta med alle hensyn i vurderingen. Hun forteller at du som førstegangskjøper bør se på utgifter som kan komme, og ta dem med i regnestykket.
– Tenk langsiktig, minimum 3 år. Husk at det koster penger å kjøpe og selge bolig. Sett opp et budsjett over hva du har å leve for og tenk økonomi etter kjøpt bolig. Slik tilpasser du deg en ny økonomisk hverdag før den starter, og kanskje du også får spart ekstra til egenkapital samtidig, forteller Tvetenstrand.
Videre forteller hun at bankene regner med at du kan tåle en økning i renter på 5% når du tar opp et lån. Dette er viktig å ta med i budsjettet, så du venner deg til eventuelle økte kostander. På denne måten får du sett om du er enig med banken i at du kan tåle denne renteøkningen, og du får samtidig spart mer til egenkapital.
Et realistisk budsjett
For å spare mest mulig til boligkjøp, er det viktig å se hvor mye som kommer inn på kontoen din hver måned og hva som må ut. Det viktigste er å lage et budsjett som er realistisk å leve av. Tvetenstrand råder unge førstegangskjøpere til å snakke med venner om sparing.
– Finn på sosiale aktiviteter som ikke koster for mye penger, men som samtidig gir glede. Dere kan ha spleisemiddager hjemme, quizkvelder, bare fantasien setter stopper her, forteller hun.
LES OGSÅ: Spar penger - lag julegaver som metter
Dette ser banken etter
Det er viktig å vite hva bankene krever av førstegangskjøpere. Det er tre ting de fokuserer på under vurderingen:
Egenkapital: Det første banken ser etter er din egenkapital. Kravet om egenkapital er på minimum 15%.
Inntekt: Hva er inntekten din? Banken kan maks låne deg fem ganger inntekten din. Deretter må de trekke fra all gjeld du har fra dette beløpet, som studielån, forbrukslån, kredittkort eller billån.
Økonomien din: Hvor stor renteøkning tåler du? Kravet er at økonomien din tåler at renten kan gå opp 5 %. Nå er renten på et veldig lavt nivå, og gjennom et «låneliv», som ofte er 25-30 år, så vil renten variere i perioder. Det er derfor viktig at økonomien din tåler dette.