(StudentTorget.no):

Jeg heter Mathilde og er journalist i StudentTorget. Denne uken har jeg levd en uke på studentbudsjett. Utgiftene i budsjettet er (som tidligere nevnt) basert på hva som er normalt å ha av utgifter, i følge SIFOs referansebudsjett, og mine personlige utgifter og inntekt fra jeg selv var student. Du kan lese mer om selve budsjettet og hvordan jeg har kommet frem til de ulike postene i budsjettet HER.

Under ser du det månedlige budsjettet jeg har forsøkt å leve etter denne uken:

 

Utgifter Per måned Per uke
Husleie kr 4000
Forsikring(er) kr 341
Telefon og internett kr 1000
Abonnementer kr 338
Reise kr 798
Mat kr 2360 kr 590
Personlig pleie kr 740
Klær og sko kr 820
Sparing kr 1000 kr 250
SUM kr 11397

 

Mat og hvordan jeg sparer penger når jeg handler mat

Å leve en uke på studentbudsjett har vært både nostalgisk, men samtidig fått meg til å innse at jeg ikke savner det begrensede budsjettet jeg hadde når jeg var student og at jeg er glad for å nå ha en fast inntekt hver måned.

Det er satt av 590 kr til mat i budsjettet per uke, noe som er ganske lite, men som jeg har prøvd å holde meg innenfor denne uka. For å spare penger pleier jeg og samboeren min å handle en gang i uka. Under ser du et bilde av maten vi handlet forrige uke:

 

 

Vi brukte totalt 475 kr i butikken, men handlet da ikke inn mat til hele uka, da det var noen ting de ikke hadde. Vi måtte derfor i butikken for å kjøpe matyoghurt, chilli, wokmiks og sjampinjong senere i uka, noe som totalt kostet rundt 100 kr til sammen. I tillegg var jeg innom og kjøpte to pakker koreanske kimchinudler i Oslo til 50 kr totalt.

 

 

Totalt endte jeg på 625 kr for mat, noe som kun er 35 kr over budsjettet og fint kan gå ut av en av de andre postene på budsjettet. Hadde vi droppet å kjøpe energidrikk og Fun Light første gangen vi var i butikken, så hadde vi vært innenfor budsjettet, noe som kan være fint å ha i bakhodet hvis man må droppe å kjøpe noe fordi du har brukt for mye penger mot slutten av måneden.


Dette spiste vi denne uka:

Mandag: Vegetarpølser i lompe
Tirsdag: Falafel med grønnsaker
Onsdag: Wok
Torsdag: Spiste middag hjemme hos familien
Fredag: Nudler
Lørdag: Indisk
Søndag: Indisk

 

 

Vi har gjort flere tiltak for å spare penger på mat hjemme hos oss. Når vi handler tar vi alltid utgangspunkt i det vi har hjemme fra før, noe som hjelper oss å ikke kaste mat og samtidig spare penger. Denne uka planla vi for eksempel å spise vegetarpølser og falafel med ris og salat til, og da hadde vi pølser, falafel og ris fra før. Wok spiste vi også med ris. Vi spiser ikke kjøtt, og dette er noe vi sparer mye penger på. Vi pleier også å dra hjem og spise en gang i uken, da foreldrene våre bor i nærheten, noe som selvfølgelig også er gunstig for lommeboka. Vi har også flere basisvarer som vi alltid passer på å ha hjemme. Dette er for eksempel ting som matolje, mel, peanøttsmør, ris, havregryn og lignende. 

Vi reiser til Sverige for å handle en gang annenhver måned cirka og handler inn varer som soyaprodukter, vegetarpordukter, vaskemidler, kattemat, tørkeruller/doruller her. Vi pleier å bruke rundt 1000-1500 kr, noe som jeg og samboeren (som faktisk er student akkurat nå) spleiser på. Dette er det rom for i dette budsjettet, fordi du her vil ha en tusenlapp til overs ut i fra inntekten/utgiftene vi har satt opp.


 

Det koster mye penger å ha dyr

Jeg har en katt som her Nala, og selv om det er hundre prosent verdt det for min del, så koster det mye å ha dyr. Jeg kjøper kattesand til 89 kr hver uke. Denne uken gikk pengene til dyreforsikringen ut, noe som koster 222 kr per måned, og er inkludert i posten i budsjettet som heter forsikringer. I tillegg kommer utgifter til tørrfôr, bløtfôr og annet utstyr du eventuelt trenger. Har du ikke satt av en egen post til dyr i budsjettet, så må utgiftene gå ut av matbudsjettet eller de andre postene, som f. eks. sparing, personlig pleie eller klær/sko.

 

 

Å kjøpe ting du trenger og ikke trenger

Denne uken kjøpte jeg en håndkrem og Klorhexidin (til å rense sår) på apoteket. Begge disse tingene går under personlig pleie i budsjettet og kostet til sammen cirka 150 kr.

Det er ikke til å legge skjul på at jeg er glad i å kjøpe ting jeg ikke trenger. Dette var et stort problem når jeg var student og jeg var aldri spesielt flink til å beregne hvor mye penger jeg hadde til disposisjon for å bruke på ting som dette. Denne uken kjøpte jeg en utgave av BTS’ album «Love Yourself: Answer» (ja, det er flere utgaver) som kostet 349 kr. Dette må da tas av pengene jeg har til overs etter at alle utgifter er trukket fra eller fra pengene jeg har satt av til sparing.

 

 

Selv om dette er et råd jeg aldri var spesielt flink til å følge selv da jeg var student: Vent helt til slutten av måneden og se hva du eventuelt har til overs før du unner deg selv noe ekstra. Dette hindrer deg i å stå helt uten penger hvis uforutsette utgifter oppstår.

Uken sluttet med at jeg fikk influensa, noe som førte til at jeg tilbragte mye tid hjemme, men også sparte en del penger som jeg helt sikkert hadde brukt på noe jeg ikke trengte. Ukens siste utgift ble derfor en nesespray til 50 kr, som også går ut av personlig pleie delen av budsjettet (og som totalt gir 200 kr på personlig pleie denne uken).

Det er vanskelig å leve på studentbudsjett og det skal lite til å tippe et stramt budsjett. Det kan derfor være fint å sette opp et budsjett for å få oversikt over inntekter og utgifter du har. Budsjettet kan hjelpe deg å ikke bruke mer penger enn det du har til disposisjon og hjelper deg å spare penger som du kan få bruk for senere.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: