(StudentTorget.no):

Mange studenter sliter med å få oversikt over sin egen økonomi. Andre syns det er vanskelig å sette opp budsjetter eller forstå seg på alt som har med penger og sparing å gjøre.

Vi i StudentTorget har snakket med Kornelia Minsaas og Morten Sandvik, som siden september 2018 har administrert Instagram-kontoen DNB Ung (@dnbung). Gjennom stories, videoer, bilder, korte intervjuer og ved å prøve ut ting selv utforsker Kornelia og Morten ulike temaer, som helseutgifter, økonomi, sparing, budsjett, samboerskap og boliglån.

Her gir Morten og Kornelia deg som er student sine beste tips til hvordan du kan få orden på økonomien din og hvordan du enkelt kan spare penger i hverdagen.

 

Viktig å være bevisst på egen økonomi

Å holde orden på økonomien din handler mye om det å være bevisst på sin egen økonomi. Hva har du av inntekter og utgifter? Hvilke regninger skal du betale i løpet av måneden? Hva bruker du egentlig penger på?

– Når man skal klare seg alene så kan økonomi virke litt overveldende. Da er det fort gjort å gjemme hodet i sanden og håpe at regningene bare betaler seg selv. Mitt beste råd er å ha oversikt helt fra begynnelsen av, sier Morten.

Han anbefaler alle å sett opp et budsjett som viser inntekten og alle utgiftene dine, og å gjøre alle regninger til avtalegiro eller efaktura, så du er sikker på at de betales innen fristen.

– Sjekk forbruket ditt underveis i måneden i mobilbanken, for å passe på at du ikke bruker over evne og, ikke minst, vær forsiktig med kredittkort med mindre du er helt sikker på at du får penger til å betale tilbake før rentene begynner å løpe, sier han.


 

Snakk økonomi med de rundt deg

Kornelia anbefaler alle studenter å snakke økonomi med menneskene rundt seg. Slik kan økonomi bli morsommere og du kan lære utrolig mye.

– Spør foreldre, send oss en DM på Instagram eller kontakt banken din hvis du lurer på noe, sier Kornelia.

Hun forteller at det er mange som har spørsmål når det kommer til økonomi.

– Det er virkelig ingen dumme spørsmål og det er mest sannsynlig veldig mange andre som lurer på akkurat det samme som deg, sier hun.

 

 

Få kontroll på småutgiftene i hverdagen

Kornelia og Morten forteller at de har lært mye om egen økonomi av å snakke om økonomi på Instagram.

– Det jeg har blitt mest overrasket over er hvor lite oversikt jeg faktisk hadde over forbruket mitt. For eksempel brukte jeg langt mer enn jeg trodde på shopping og mat på farta, sier Kornelia.

– Som ung har man gjerne flere drømmer man ønsker å oppnå, som å reise eller å kjøpe leilighet. Slike pengesluk kan faktisk stå i veien for dette og det uten at man engang husker hva man har kjøpt, forteller hun.

Kornelia har også lært at det noen ganger er nødvendig å prioritere hva du ønsker å være med på.

– Jeg har lært at det går fint å ikke være med på alt, men heller prioritere å være med på det som gir mest glede. Aldri takk ja hvis du ikke har råd! anbefaler hun.


 

Skriv samboerkontrakt

– Jeg har blitt mye mer bevisst på hvordan jeg skal bruke pengene mine for å ha mest mulig igjen. Nå tenker jeg meg om to ganger før jeg drar kortet på ting som egentlig er unødvendig, sier Morten.

Han understreker også at det er viktig å skrive samboerkontrakt.

– En annen ting jeg har lært er hvor viktig det er å snakke om økonomi med samboeren, at man skriver en samboerkontrakt og gjør alt så rettferdig som mulig, sier Morten, som ved flere anledninger har latt samboeren, Trude, dukke opp på DNB Ungs Instragram-profil. 

LES OGSÅ: Spar penger og vær mer miljøvennlig – Kjøp billig overskuddsmat

 

Slik kan du spare penger

Morten og Kornelia har flere tips til deg som er student, som ønsker å spare penger og vil at studielånet skal vare så lenge som mulig.  

– For det første bør man sette opp et budsjett for å kartlegge alle utgifter. Kanskje trenger du mer penger for å få alt til å gå rundt? Da kan en ekstrajobb eller småjobber komme godt med, sier Morten.

– En annen ting er å alltid tenke på hvor du kan spare inn som student. Kjøp bøker brukt eller lån bøkene på biblioteket. Sjekk ut rabatter på for eksempel StudentTorget.no, sier Kornelia.

Morten og Kornelia anbefaler alle studenter som ønsker å spare penger å droppe småkjøpene og planlegge innkjøp av mat. Samlet kan disse to postene utgjøre store pengesummer.

– Som student kan det fort gå bort mye penger på småkjøp her og der, for eksempel i kantina. For å unngå dette bør du alltid ha med matpakke, kaffe og vannflaske hjemmefra, sier Kornelia.

– Mat er også en post der mange kan spare mye. Planlegg måltidene dine, skriv handleliste og handle på en billig butikk én gang i uken, sier Morten.


 

Spar penger på sosiale aktiviteter – uten å bli mindre sosial

Kornelia forteller at det går an å spare mye penger ved å velge sosiale aktiviteter som koster mindre.

– Husk at det går an å finne på ting som er gratis. For eksempel kan dere ha filmkveld i stedet for å gå på kino, sier Kornelia.

– Og ikke minst: byttekveld! Jeg var litt skeptisk til om dette faktisk kom til å ha noe for seg når jeg skulle arrangere det en uke på DNB Ung, men det funket utrolig bra.

Hun forteller at hun fikk masse fint til sommergarderoben.

– Man kan også tjene en del på å selge unna det man ikke bruker lenger og kjøpe det man trenger brukt, avslutter hun.

LES OGSÅ: Studentbolig-innredning: Billig retro interiør med bruktmøbler

 

Sett opp et budsjett

Morten og Kornelia anbefaler alle studenter å sette opp et budsjett for å få oversikt over sin egen økonomi.

– Gå inn i nettbanken og sjekk hva du bruker penger på. Deretter setter du opp inntekten din øverst og alle de faste utgiftene dine, som bolig, internett og så videre, forteller de.

– Når det gjelder de andre variable postene som mat, uteliv og lignende, så bør du bestemme deg for en fast sum du skal bruke i måneden.

De anbefaler også studenter å spare penger hvis de har muligheten til det, og å lage en egen post i budsjettet for dette.


 

Mange har interesse for økonomi

Instagram-kontoen DNB Ung har nå 20.000 følgere, og er populær blant mange unge som sliter med å finne ut av økonomi og voksenlivet.

– Vi setter utrolig stor pris på at folk vil følge med på tematikkene vi utforsker på Instagram! sier Kornelia.

– Det viser seg at dagens unge har mange spørsmål om økonomi som de nødvendigvis ikke snakker med de rundt seg om, og da kan vi fungere som en hjelpende «venn» på veien for å finne svarene de trenger, sier Morten.

Når de startet Instagram-kontoen hadde de ingen anelse om hvor mange som faktisk kom til å synes at økonomi var spennende og interessant.

– Det er utrolig kult at unge er opptatt av å lære og velger å følge en konto som i bunn og grunn handler om økonomi, sier Kornelia.

 

 

Henter inspirasjon fra egen hverdag

Morten og Kornelia bruker mye tid på å finne ut hvilke temaer de skal ta opp på Instagram-kontoen.

– Vi får mange innspill fra følgerne våre og det setter vi utrolig stor pris på. Vi har også ukentlige redaksjonsmøter der vi diskuterer temaer og hva de unge er opptatt av for tiden, sier Morten.

– Ofte kommer ideene ut ifra ekte situasjoner som vi selv står oppi. For eksempel da jeg måtte til legen og synes at lege var dyrt. Da lagde vi en uke der jeg skulle finne ut av hvordan man kan få det rimeligere, sier Kornelia.

Et annet eksempel var når Kornelia søkte om boliglån og følgerne fikk være med under hele prosessen.

– Dessverre ble det ikke lån den gangen, men det er viktig for seerne å se at det er ekte situasjoner og at verden ikke alltid er et glansbilde, sier Kornelia.

Å være autentiske og ikke fremstille hverdagen som bedre enn det den egentlig er, er viktig for begge.

– For min del har det å holde det ekte vært viktig for at innholdet skal bli best mulig. Vi er jo unge vi også og må finne ut av ting underveis. Følgerne blir på en måte med som en del av livet vårt, sier Morten.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: