(StudentTorget.no):

Det kan være dyrt å studere utenlands, og selv om man kan søke støtte av Lånekassen, er det sjeldent at pengene rekker til. Det er selvfølgelig lurt å begynne å spare tidlig hvis du planlegger utenlandsstudier, og mange tar på seg deltidsjobber som gir muligheten til sparing.

Lure sparetips er å lage middager hjemme, sykle i stedet for å kjøpe månedskort, kjøpe brukte pensumbøker, og finne på aktiviteter med venner som er gratis. Man kan også spare en god del penger på å bruke studentrabatter, men lurest av alt er å se på mulighetene for andre stipender og legater.

Mange tenker ikke over mulighetene man har for å motta stipend og legater utenfor Lånekassen. Legatene og stipendene kan være geografisk betinget, fagspesifikke, eller åpne for alle, så det anbefales å ta en titt på de forskjellige.

 

Hvor kan du finne stipender og legater?

Stipendportalen
Nettsiden stipendportalen.no har en oversikt over stipender, legater og støtteordninger. Her kan du søke etter kategori, bransje, sted, fagområde og yrke. Annonsene på nettsiden informerer om hvilket sted og søknadsfristen for stipendene, legatene og støtteordningene.

Erasmus+
EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett er det mange som allerede har kjennskap til. Totalt er det 33 land som er med i avtalen, og nærmere 33.000 norske studenter har deltatt i programmet. Erasmus+-programmet gir europeere muligheten til å bo i et annet land, lære språk, nye arbeidsmetoder, bli kjent med en annen kultur og få internasjonal erfaring.

Nordplus
Nordplus kan gi økonomiske bidrag til nordiske-baltiske utdanningsprosjekter gjennom utdanningsinstitusjoner. Hovedsakelig tilbyr de stipender til studenter som ønsker å studere ved nordiske universiteter og høgskoler.

I tillegg til stipend til deler av studiet kan man også få støtte til et praksisopphold i et nordisk eller baltisk land. Av søker kreves det at hjemmeinstutisjonen er deltaker av Nordplus-programmet, og ha fullført ett av årene med studier.

NORAM (Norge-Amerika-foreningen)
Ønsker du å studere i USA, kan det være lurt å ta en titt på NORAMs nettsider. De tilbyr stipend og gratis veiledning (EducationUSA), og har på 100 år delt ut 5000 stipender til norske og amerikanske studenter. De har to programmer for norske studenter – et for bachelorstudenter, og et annet for master og PhD-kandidater. NORAM er godkjent av ANSA og deres etiske retningslinjer.

Legathåndboken
På legathåndbokens nettsider eller ved kjøp av boken får du en oversikt over 2000 stipender. I papirversjonen kan man lese tilleggsinformasjon om de forskjellige stipendene, søknadsfrister, søknadsprosedyrer og kontaktinformasjon.

Legatsiden
På nettsiden er det en omfattende oversikt over støtteordninger i Norge, og du finner all relevant informasjon. Støtteordningene gjelder for studier i Norge og utenlands.

IEFA
Her kan du søke på internasjonale stipender kategorisert etter land, utdanning og hvor du er fra. Denne nettsiden er genial for de som ønsker å studere utenlands.


 

Stipendordningen fra NORAM

Vi i StudentTorget har snakket med leder for stipendprogrammet i NORAM, Ane Louise Rud, som deler mer informasjon om hvordan denne stipendordningen fungerer.

NORAM har to programmer for norske studenter – et for bachelorstudenter, og et annet for master og PhD-kandidater.

– På bachelornivå jobber vi med universiteter som enten gir et stipend, eller som har rimelige skolepenger (tuition), slik at norske studenter kan gå der – forhåpentligvis uten å måtte ta opp et fullt lån fra Lånekassen, forteller Ane Louise Rud.

Ved de fleste skolene vil du kunne (opptakskrav og vilkår varierer fra skole til skole):

 • Få stipend når du får opptak
 • Slippe opptakstester som språktest og SAT (hvis du har 4 eller bedre i engelsk fra videregående)
 • Fullføre på tre år i stedet for fire, som er vanlig i USA
 • Søke på tre skoler med en søknad – helt gratis

 

For å kunne motta et stipend til en bachelorgrad stilles disse kravene:

 • Fullført videregående før utdanningen starter
 • Ha generell studiekompetanse
 • Helst over 4 i engelsk
 • Rundt 4 i karaktersnitt

 

For masterstudenter og PhD-kandidater deler vi ut egne stipend – uavhengig av hvor studentene vil studere eller hva de studerer.

For å søke må du være norsk statsborger, og være på master- eller PhD-nivå under oppholdet i USA.

For å søke Master og PhD-stipend gjelder disse kravene:

 • Bachelorgrad eller lignende må dokumenteres innen skolestart.
 • For femårige studieprogram vil støtten kunne gå til fjerde og femte år.
 • Oppholdet må vare minst tre måneder.
 • Norsk statsborgerskap
 • Søkere trenger ikke ha fått opptak ved vertsinstitusjon i USA før søknadsfrist.

 

– Utdanning i utlandet kan være svært dyrt, spesielt nå som kronekursen synker. Stipend vil kunne hjelpe for å unngå store studielån, eller for å ha råd til å gå på drømmeskolen, forteller Ane Louise Rud.

– Ofte vil tildeling av stipend også være noe som ser bra ut på CVen, fortsetter hun.

For de som ønsker å søke om stipend anbefales det å være tidlig ute i søknadsprosessen. Flere av stipendordningene er åpne ett år i forveien, så undersøk hvilke muligheter du har og søk.

For mer informasjon om stipendordningen fra NORAM kan du gå inn på deres nettside eller ta kontakt på info@noram.no.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: