(StudentTorget.no):

Det nærmer seg slutten av vårsemesteret, og det betyr at skolestart ikke er langt unna. Mange gamle og nye studenter skal bruke sommeren på å finne seg et sted å bo til høsten. Noen skal kanskje flytte ut for aller første gang, og begynne å betale husleie, kjøpe mat selv, og dekke alle sine egne utgifter.

For å ikke miste oversikten over utgiftene og inntekten du har, er det viktig å sette opp et budsjett. Vi har snakket med Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, som gir deg som er student og skal lage et budsjett sine beste tips.

 

Hvorfor er det viktig å sette opp et budsjett?

De aller viktigste grunnene til å sette opp et budsjett, er for å få kontroll over egen økonomi og sørge for at du ikke går i minus.

– Det viktigste er å ha kontroll. Det er så mye du skal ha oversikt over når du flytter hjemmefra. Du har plutselig flere utgifter enn bare seg selv, og må prioritere deg selv minst, fordi andre utgifter er viktigere å få betalt, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, til StudentTorget.no.

Sandmæl forteller at det er viktig å passe på å ikke gå i minus, og at det kan være en lang vei å gå for å komme i pluss igjen, spesielt om du bruker kredittkort og/eller tar opp forbrukslån.

– Usikkerhet er ikke en god følelse, og det er fint å vite hva man kan bruke av penger. De jeg hjelper sover bedre om natten når de vet hva de må forholde seg til, sier hun.


 

Dette burde være med i budsjettet

For deg som aldri har satt opp et budsjett før, kan det være vanskelig å vite hva som burde være med i budsjettet. Disse punktene mener Sandmæl burde være med i et budsjett: 

Inntekt

Det du har av inntekt for måneden, må være med i budsjettet. Dette består for de aller fleste studenter av det du får utbetalt av Lånekassen, og inntekt fra en eller flere eventuell(e) deltidsjobb(er).

Faste utgifter
De faste utgiftene er husleie, eventuelt strøm og internett, telefonregning, og diverse abonnementer. Når det gjelder abonnementer, kan det være nyttig å avgjøre hva man trenger og ikke. Husk at du kan si opp abonnementer for perioder, for eksempel under eksamensperioden, og tegne de på nytt senere. Faste utgifter kan også være månedlig nedbetaling på lån hos Lånekassen, boliglån, billån eller annen gjeld, for dem som har det.

Variable utgifter
Dette er utgiftene som varierer hver måned. Den største utgiften her er mat og drikke. Denne kan deles opp i kafé/restaurant, fest/uteliv og matbutikk.

Andre punkter som er aktuelle å ha med her, er klær/sko, velvære (frisørbesøk, kremer, sminke, parfyme, og andre ting til kropp/utseende), transport (reisekort, bil, taxi, bysykkel, elektrisk sparkesykkel, med mer), fritid (trening, konserter, kino, reiser, med mer), møbler og interiør, og annet (dette punktet er for det som ikke passer i de andre kategoriene).

Med et budsjett får du oversikt over hva du bruker penger på, hvilke faste utgifter du må dekke, og hva du eventuelt har igjen til å bruke på andre ting, etter at disse er betalt.

– Det er en fordel å se på hva man har brukt penger på tidligere, og finne ut hvor man kan spare penger. Bruker du mange tusen kroner på bensinstasjonen, og pleier å kjøpe brus her, kan du for eksempel spare mye ved å kjøpe brusen i matbutikken, sier Sandmæl.


 

Viktig å spare penger under studietiden

Å spare penger er viktig, også når du er student, i tilfelle uforutsette utgifter skulle oppstå, og for å kunne kjøpe eller gjøre større ting i fremtiden. Dette kan for eksempel være å kjøpe en leilighet, en bil, ta et friår, eller få muligheten til å reise.

– Å sette av penger til sparing er viktig i et budsjett. For å få til dette må du kutte ned på noe annet, slik at overskuddet kan gå inn på sparing, sier Sandmæl.

Har du noen tips til hvordan studenter kan få til å sette av penger på sparing hver måned?

– Det viktigste er «ut av syn, ut av sinn». Trekk penger som skal settes på sparing automatisk, når du får penger inn på konto i form av stipend eller lønn, og sett de inn på en sparekonto, sier hun.

Sandmæl anbefaler å sette penger på BSU, eller betale ned på boliglånet ditt, om du har det. Hun har også flere forslag til enkle grep du kan ta for å spare penger i hverdagen.

– Det er flere enkle øvelser du kan gjøre for å spare penger. Skal du slutte å snuse, kan du sette 100 kroner på sparing hver gang du vil kjøpe snus. Drikker du en kaffe latte mindre i uken, kan du sette penger på sparing som en belønning for å ha vært flink. Lån en kjole av venninne, i stede for å kjøpe en ny!

– Det er viktig å ha et mål med sparingen, slik at du får motivasjon til å spare. Det kan for eksempel være en ferie, en bil eller et friår.


 

Kutt ned på forbruket ditt

Er du en av de som aldri klarer å sette av penger på sparing? Eller som alltid går i minus? Da har forbrukerøkonomen noen råd til deg:

– Går du i underskudd, må du kutte ned på forbruket ditt eller øke inntekten din, sier hun.

For studenter kan dette bety å skaffe seg en deltidsjobb ved siden av studiene, eller kutte ned på for eksempel hvor mye klær du kjøper, festing og uteliv. Sett opp et budsjett, og ikke bruk opp pengene dine før alt av regninger er betalt. 

– Det er nyttig med et budsjett, fordi du blir mer bevisst på hvor mye du bruker, hva du bruker penger på, og du kan prioritere penger i riktig rekkefølge. Ikke bruk opp alt før regninger er betalt! avslutter Sandmæl.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: