Husholdningsartikler er en bred kategori som strekker seg over hele hjemmet. Til kjøkkenet trenger vi gjerne oppvaskmiddel og/eller tabletter, kluter, tørkeruller og kjøkkenspray.

I stua står støvsugeren som trenger nytt filter, vaskebøttene, moppen, grønnsåpa og støvtørkeren. På badet trenger du kroppssåpe, håndsåpe, hårsåpe, vaskemiddel og toalettpapir.

Ved ukritisk og uplanlagt handling taper du mye penger. Vi har derfor samlet de beste triksene til hvordan å spare penger på ting du ikke kan unngå å kjøpe; nemlig husholdningsartikler.

 

 

 1. Sjekk kiloprisen og kjøp stort

Når det gjelder vaskemiddel, oppvaskvasktabletter, gulvsåpe og annen såpe, lønner det seg å se på kiloprisen fremfor salgsprisen.

Kiloprisen, ofte nederst i venstre hjørne på prislappen, forteller deg hvor mye varen koster kilovis. Dermed kan du faktisk kjøpe den billigste varen, og få mest mulig for pengene.

Når det gjelder toalettpapir og tørkepapir kan du se på enhetsprisen, altså prisen per rull samt hvor mye papir hver rull innehar, og dermed oppdage hvilke av merkene som gir mest papir for pengene.

Det vil ofte også være kvantumsrabatt.

Kvantumsrabatt vil si at man sparer på å heller kjøpe en svær dunk med vaskemiddel/oppvaskmiddel/såpe og en stor pakning med toalettpapir/tørkepapir, enn å bare kjøpe det man trenger den uken.

Eksempelvis sparer man 17 prosent per rull ved å kjøpe en 24-pakning toalettpapir, altså mer enn ved å kjøpe en 18-pakning fra samme merke.


 

2. Vær smart med valg av merke og handlested

Noen merker er konsekvent billigere enn andre, og merker som «First Price», «Änglamark» og butikkens eget merke er ofte de billigste.

Eksempelvis er det 13 prosent dyrere per vask med vaskemiddelet Omo color, enn med Remas eget vaskemiddelmerke.

Hvor kjøper vaskefirmaene og hushjelpfirmaene sine varer? De som lever av å tjene penger på vasking og stell av hus, hoteller og kontorer, slurver ikke med innkjøpene.

 

 

Gjør derfor gode undersøkelser i forkant, slik at du har oversikt over hva som finnes på markedet og variasjonen i pris.

Søker man det opp finner man blant annet en god del nettbutikker og utsalgssteder som selger overskuddsvarer, og disse er ofte rimeligere enn ordinære varer.

Andre eksempler på hvor man kan kjøpe husholdningsartikler billigere enn i de vanlige matbutikkene er på Havaristen, Europris, Lavpriskurven, Billigmarkedet og Normal.

Sjekk også om det er noen spesielle tilbud akkurat nå, før du drar ut på tokt!

LES OGSÅ: Bygg en nettside på studentbudsjett

 

 3. Planlegg og skriv liste

Tenk nøye gjennom hva du trenger, og skriv en liste.

Sjansene er gode for at du ender opp med å kjøpe mer enn du trenger dersom du ikke har planlagt og tenkt godt gjennom hva du faktisk trenger.

Det er også lurt å handle alt på samme tur, istedenfor å spre det utover.

Jo flere turer du tar, jo høyere er risikoen for at du ender opp med mer enn du stengt tatt trenger. De fleste som har vært innom Normal for å "bare kjøpe en tannkrem" har erfart dette.

Dersom man tenker litt nøyere gjennom ting, får man bedre oversikt over hvor mye penger man har brukt.

 

 

 4. Kjøp brukt

Det høres kanskje rart ut å kjøpe husholdningsartikler brukt, og det er naturligvis ikke vanlig å kjøpe en brukt dobørste eller halvfullt oppvaskmiddel.

Gjenstander som vaskebøtter, støvsugere, mopper, feiebrett og koster derimot, kryr det av på Finn, Facebook sine markedsplasser og andre utsalgssteder som formidler bruktsalg.

Loppemarkeder arrangeres gjerne både høst og vår rundt om i Norges land, og her kan man være heldig og blant annet finne husholdningsartiklene som er nevnt over.

 

 

 5. Lage selv og reparere

Å reparere ødelagte produkter fremfor å kjøpe nye er åpenbart det billigste alternativet. Gammelt og utslitt sengetøy kan for eksempel fungere godt som kluter, håndklær og vaskemopper. Syr du litt i kantene kan de til og med bli fine.

Et knekt feiebretthåndtak kan limes eller gaffateipes, og en flisete moppestav kan pusses og oljes.

Det er mye som kan limes, teipes og sys – hvis man ikke er så opptatt av at alt skal se helt nytt ut.

Noen produkter går det også an å lage selv, som i tillegg til å være pengebesparende kan være en morsom helgeaktivitet med kollektivet, samboeren eller vennegjengen.

Universalsåpe som kan brukes på alle vaskbare flater kan enkelt lages ved å blande en halv kopp eddik, en halv liter vann og en fjerdedels kopp bakepulver.

Kropps- og håndsåpe er heller ikke vrient å lage selv, og det finnes massevis av oppskrifter der ute. En enkel variant er: 432 gram olivenolje (gjerne fra merket extra virgin), 185 gram kokosolje (ikke delfiafett), 88 gram lut (også kalt kaustisk soda eller natriumhydroksid) og 234 gram kaldt vann.

Farge og duft kan man legge til etter ønske. Her kan du kanskje også lage noen fine julegaver til familien i prosessen?

 

 

Generelt sett er det mye man kan lage selv, og mye som ikke er så vanskelig å gjøre som man kanskje tror.

Andre smarte grep man kan ta for å spare penger i hjemmet er for eksempel å stappe oppvaskmaskinen full før du kjører den i gang.

Vær smart i pengebruken, sjekk ut flere av StudentTorgets økonomitips-saker, og lykke til med pengesparingen!

 

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: