Faren for å ende opp med inkassokrav øker kraftig når du flytter hjemmefra,  og det er småregningene som lettest neglisjeres.

– Det er egentlig ganske rart. Man må jo totalt gi blaffen i økonomien, da?

Fysioterapistudent Fredrik er ikke imponert over dagens unge og håpefulle, seg selv inkludert.

– Jeg må nok innrømme at jeg har fått inkassovarsel en gang. Men delvis fordi det skjedde noe med postgangen da jeg flyttet til et nytt sted, og delvis fordi jeg synes det er stress å logge seg på nettbanken. Etter en hard studiedag, så orker jeg ikke å stresse med økonomien, sier Fredrik, som ønsker å være anonym.

Han var aldri redd for at det skulle ende i en betalingsanmerkning, selv om han i ettertid ser at det fort kunne skjedd dersom han ikke hadde betalt inkassokravet i tide.

 

10 ting du må huske om inkasso

 

1. Du har krav på et inkassovarsel før et krav sendes til inkasso.
2. Kravet skal være skriftlig og på papir.
3. Betalingsfristen må ha utløpt.
4. Varselet skal gi 14 dagers betalingsfrist.
5. Selve inkassokravet skal være skriftlig på papir.
6. Det skal opplyses om beløp og innsigelsefrist.
7. Det skal inneholde navn, konkret krav, betalingsfrist, forsinkelserentens størrelse og dato denne er beregnet fra.
8. Du skal få vite om retten til å kreve nemdsbehandling.
9. Ved klage må du rette denne mot firmaet du vil stille ansvarlig. Klag skriftlig, og ta kopi av korrespondansen.
10. Hvis du ikke blir enig med motparten, kan du henvende deg til Inkassoklagenemnda.

Kilde: Duun & Bradstreet

 

 

Skylder en halv milliard kroner

 Problemene oppstår når de unge flytter hjemmefra og er nødt til å ta ansvar for sin egen økonomi.

14.000 unge i alderen 20-24 år har pådratt seg betalingsanmerkning så langt i år. Det viser en analyse av kvartalstallene for betalingsanmerkninger siste år som kredittopplysningsbyrået Experian har gjennomført.

– Det blir gitt varsel i tide, men det kan være at noen ungdommer ut fra manglende erfaring dessverre neglisjerer dette, eller har liten respekt for det på grunn av manglende forståelse for konsekvensen, sier direktør Gabor Molnar i Experian.


 

Småregninger glemmes

 Molnar mener at en av grunnene til at de unge får inkassovarsel kan være økonomiske omstendigheter.

– Det har vel mest sannsynlig noe å gjøre med slik den økonomiske situasjonen har vært i Norge over tid. De fleste ha levd meget godt og da blir en lett litt neglisjerende.

Ofte er det småregninger som fører til at unge får inkassokrav mot seg, enten gjennom kredittkjøp, mobilregninger eller postordrekjøp. Direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital mener at det på grunn av den store eksponeringen av tilbud for de unge er blitt lettere å ende opp med betalingsanmerkning. 

Fredrik er forbruker i ordets rette forstand, og store deler av studielånet hans forsvinner rett og slett til ting.

– Jeg får i overkant av 6000 kr i måneden. Jeg bruker en del penger på å spise ute, i tillegg blir det jo alkohol hver helg og ellers er det mange fristende gadgets ute i verden. Jeg bestiller en del ting fra internett, for eksempel filmer og spill. I tillegg kommer jo husleie, strøm, telefonregning, internett og tv og mat. Jeg bruker opp alt jeg får i studielån, men har heldigvis spart opp noen penger fra sommerjobben min hjemme i hjembyen, sier han.


 

T

 

✔Veien til en betalingsanmerkning er kantet av fakturaer, purringer, varsler og brev fra den man skylder penger og fra inkassoselskapet.

Inkasso er inndriving av gjeld og fordringer som ikke er betalt innen forfall og etter purringer fra den du skylder penger.

✔Det er først når en sak går uløst gjennom et inkassobyrå og det tas et eller annet rettslig skritt, som du får en betalingsanmerkning. Det kan ta flere måneder.

✔Registreres du med en betalingsanmerkning betyr det at du er registrert som dårlig betaler i databasene til kredittopplysningsselskapene.

✔En betalingsanmerkning vil i utgangspunktet være registrert i 4 år men dvil slettes umiddelbart når kravet er betalt.

Kilde: Experian og Aktiv Kapital

 

 

Nedgang hos Lånekassen

 At det er småregningene som går i glemmeboken, kan Lånekassen støtte opp under om.

– Per. 1. august 2010 ble det overført 16 569 saker fra Lånekassen til Statens innkrevingssentral (SI), mens det i samme periode i fjor ble overført 17 886 saker. Det er altså snakk om en nedgang, sier informasjonskonsulent Christin Dammen i Lånekassen.

Hun mener det er viktig å få frem at en god del av kundene som overføres til SI gjør opp for seg, slik at lånet ikke går til permanent inkasso, men blir tilbakeført til Lånekassen. Også informasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i Lånekassen er fornøyd.

– I vår så vi nærmere på flere forhold knyttet til betalingsevnen, og tendensen på landsbasis er klar: Folk er ikke dårligere til å gjøre opp for studiegjelda si nå enn tidligere, sier hun.

– Spesielt gledelig er det at antallet og andelen kunder som får sine saker permanent overført til inkasso faktisk har sunket de siste årene.

LES OGSÅ: Spar penger og vær mer miljøvennlig – Kjøp billig overskuddsmat

 

Alvorlige konsekvenser

 Det er alvorlige konsekvenser av betalingsanmerkninger. Du får mest sannsynlig avslag på lån, forsikringer og for eksempel med å tegne mobilabonnement, noe som kan være en veldig dårlig start på voksenlivet.

Vanligvis tar det mange måneder fra en regning forfaller til man ender opp med betalingsanmerkning. Dersom du får betalingsproblemer, er det viktig å gjøre tiltak tidlig i prosessen.

– Det viktigste er å ta kontakt med lånegivere og kreditorer dersom de først har kommet i uføre. Alle parter vil være interesserte i å få til en avtale. Forebyggende er det samtidig viktig å  unngå å bli fristet av alle tilbud om kredittkjøp, sier Molnar.

Et annet forebyggende tiltak er å budsjettere.

– Sett opp et månedsbudsjett og lag en oversikt over alle inntektene og utgiftene du faktisk har en måned. Ved å sette opp et slikt månedsbudsjett får man synliggjort hva man har til disposisjon til mat, drikke, klær og fornøyelser, sier Wilhelmsen.

Også Fredrik synes budsjett er en god idé, i hvert fall til en viss grad.

– Sparing og budsjettering er bra. Men man må huske på at man lever bare en gang, - jeg vil ikke ende opp som en bitter onkel Skrue som voksen.

Kilde: Lånekassen, Dine Penger

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: