Kun to av ti studenter lager budsjett for økonomien, det burde vært åtte av ti, sier økonomiekspert Magne Gundersen.

– Ved å sette opp budsjett fikk jeg oversikt over hvor pengene tok veien, det var helt essensielt i min økonomiske situasjon.

Mia Johnsen (25) går Bachelor i Offentlig Administrasjon og Ledelse ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun er en av få studenter som månedlig lager budsjett for privatøkonomien. Dette begynte hun med da hun kjøpte egen leilighet, og  trengte å se alle inntekter og utgifter på papir.

 

 

Kun to av ti budsjetterer

 

 

- Budsjett er lurt, og det gir økt bevissthet om hva pengene går til.

Forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen, mener at å lage sitt eget budsjett er et nyttig verktøy for studenter. Økonomens erfaring er at dette hjelper deg til å “strekke” pengene lenger.

- Da bruker man ikke penger på andre ting enn det som er planlagt, mener økonomen. 

Gundersen anbefaler studenter å starte planleggingen allerede ved semesterstart for at den skal bli mest mulig effektiv, og synes det er rart at ikke flere studenter benytter seg av budsjett for å holde orden i økonomien.

– Kun to av ti studenter setter opp et budsjett, det burde vært minst åtte av ti!


 

Slik gjør du det

 Når du skal sette opp et budsjett for første gang, starter du med å få oversikt over inntektene dine. For en student består ikke dette av så mange komponenter; som oftest er dette studielån ved siden av eventuell jobbinntekt.

Videre må man få en oversikt over utgiftene. Her vil det enkleste være å ta utgangspunkt i nettbanken din, og se hva pengene har gått til i løpet av en måned.

Her er det viktig å ta med alle utgifter, også ikke-månedlige utgifter, som for eksempel semesteravgift og treningsavgift.

Så må budsjettet organiseres: Summér inntektene og utgiftene per måned og se hvordan din reelle økonomiske situasjonen ser ut. Dersom du vet hvor mye som brukes i gjennomsnitt på faste utgifter per måned, er det lettere å finne de faste ikke- månedlige kostnadene også. Det gjelder å finne frem til faste beløp per måned, som jevnt over dekker alle de faste utgiftene.

Når budsjettet er laget må det brukes aktivt for å få lønn for strevet. Med alle de økonomiske hendelsene er på papiret, er det lettere å se hvilke utgifter som er nødvendige og hvilke man eventuelt kan skjære ned på. Slik sparer du penger, og får studielånet til å rekke litt lenger.


 

Grunnleggende steg for budsjett

 

1. Få oversikt over inntektene dine.

2. Få oversikt over utgiftene dine.

3. Planlegg og organiser budsjettet.

4. Bruk budsjettet aktivt.

 

 

Her er et eksempel på et månedlig studentbudsjett:

LES OGSÅ: Slik reduserer du strømutgiftene på hybelen

 

Utgifter: Anslag per måned:
Leie av bolig 3800,-
Mat 1500,-
Tv og internett 200,-
Strøm 500,-
Mobiltelefon 300,-
Trening 200,-
Bøker og skolemateriell 500,-
Transport 400
Semesteravgift 150,-
Sum nødvendige utgifter: 7550,-

 

 

Om eksemplet

 

✔Eksempelet viser et mulig budsjett for en student, med utgifter som studenter flest har. Flere av postene i dette eksemplet kan variere utifra hvor i landet man bor, og hva slags utgiftsnivå man har. Dette gjelder spesielt utgifter til bolig og mat. Siden mat og bolig står for en stor del av utgiftene, vil et student-budsjett kunne variere relativt mye.

✔Utgifter til trening, bøker og semesteravgift er ikke-månedlige utgifter som er fordelt utover semesteret.

✔Dersom man fordeler studielånet utover semesteret, har man litt over 8000 per måned. Ved et utgiftsnivå som i eksempelet, har man ikke mye til overs etter at de nødvendige utgiftene er dekket. Man kan derfor bli nødt til å spe på studielånet med en deltidsjobb. Budsjettet hjelper deg imidlertid med å ikke bruke pengene dine på unødvendige ting.

 

 

Ulike varianter

 Studenten Mia forteller at hun ikke trengte å bruke noen mal for å lage budsjettet, da hun hadde god innsikt og forståelse for egen økonomi.

 

Budsjett du kan bruke

 

1. Sifo: Gå inn på siden og velg Standardbudsjett på høyre side, deretter Kalkulator. Her fyller man inn diverse informasjon i rullgardinmenyen, og trykk Vis resultat til slutt.

2. Sparebank1: Ved å trykke Verktøy i fanelisten øverst, deretter Budsjettskjema. Der får man opp tre budsjettvalg.

3. Google ordet privatbudsjett, og finn den varianten som passer best for deg.

 

 

–Jeg er nok ganske økonomisk anlagt og lagde derfor mitt eget budsjett. Men dersom man er usikker kan det være nyttig å ta utgangspunkt i en mal for å se hvilke poster man skal ha med, tipser Oslo-studenten.

I praksis finnes det mange måter å sette opp et budsjett på. Førbrukerøkonom Gundersen har følgende forslag for å finne det som passer deg.

- Det finnes utallige gratis budsjettvarianter på nett, sier Gundersen. – En mulighet er å google ”privatbudsjett”. Da finner du mange ulike gratisvarianter man kan velge blant.

Mia Johnsens beste råd er et hun selv brukte mye for å kunne budsjettere riktig.

- Opprett flere kontoer! Når jeg har satt over penger til de ulike kontoene mine, vet jeg at det som er igjen på brukskontoen kan brukes på ”unødvendige” ting utenfor budsjettet.

 

Økonomiske tips for studenter

 

✔Opprett flere kontoer: Dersom pengene til faste utgifter står på egen konto er det ingen fare for at de blir brukt opp på andre ting.

✔Lag handleliste: Slik unngår du å handle ting du egentlig ikke trenger. Det lønner seg å handle sjelden og mye om gangen!

✔Lag matpakke: Å kjøpe lunsj i kantinen blir dyrt i lengden. Selv om de fleste kantiner er subsidiert for studenter, er det likevel mye billigere å ha med egen mat.

✔Bo sammen med flere: Som student kan man spare mye ved å bo i kollektiv, da man får fordelt flere nødvendige utgifter på flere.

✔ Ro ned kredittkortbruken: Vær forsiktig med kredittkort, da dette er ensbetydenden med å bruke penger man egentlig ikke har.

✔ Spar litt hver måned: Det kan være vanskelig å spare når man er student, men dersom man i det minste klarer å opparbeide seg en liten buffer er dette gull verdt dersom noe uforutsett skjer.

✔ Planlegg jobbing ved siden av studiene: Selv en liten deltidsjobb kan gjøre svært mye for privatøkonomien.

 

 

Kilde: Sparebank1.no, sifo.no

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: