I saker som krever behandling hos Lånekassen kan studenter bli gående i inntil seks uker uten studielån. Bankene kjenner problemet, og tilbyr en løsning.



- Helt konkret blir konsekvensene for den enkelte student at han eller hun må vente på penger. Da må vedkommende bruke kontaktene sine og innrette seg som best mulig.

Det sier Solbjørg Sørensen, leder for kundeinformasjon i Lånekassen. Hennes konkrete råd til de studentene som bytter studiested er å sende inn en ny søknad med en gang. Da kommer pengene raskest.

- De sakene som krever saksbehandling av en person, og altså ikke kan bli behandlet maskinelt, kan ta noen uker å få behandlet. Det varierer hvor lang tid det tar å få sakene behandlet, men Lånekassen pleier å gå ut med informasjon om at behandlingstida kan være noen uker i enkelte perioder av året.

 

 

Vedkjenner et kapasitetsproblem

 

 

 Dette kan du gjøre:

Dersom du bytter studiested bør du søke om støtte så tidlig som mulig.

Dersom du havner i en situasjon hvor du må vente på Lånekassens utbetaling, forsøk å få et privat lån du kan betale tilbake når utbetalingen skjer.

Enkelte banker tilbyr en løsning hvor du kan få forhåndsbetalt deler av eller hele lånet, mot at du betaler dette tilbake innen seks måneder. For å søke må man være tatt opp på et studium som kvalifiserer til studielån.


 

Statens lånekasse for utdanning viser til kortere behandlingstider om sommeren og rett før studiestart. Da går over halvparten av alle søknadene rett gjennom med ei ukes behandlingstid.

Sørensen er imidlertid fullt klar over Lånekassens kapasitetsproblemer. Hun mener det er perioder med flaskehalser og henviser til at det er andre saker som må prioriteres. På spørsmål om studentene er klar over ventetidene svarer hun at hun tror de fleste kjenner til at ventetiden kan være lang i perioder av året.

- Men det kan være at enkelte har vært vant til å få sakene sine gjennom på kortere tid. Hvis man har vært vant til ei ukes ventetid ved automatisk saksbehandling, kan det være man forventer liknende ventetider i alle typer saker.

- Kan konsekvensen bli at studentene må oppsøke NAV?

- Det vet jeg ikke, og det kjenner jeg ikke til. Jeg tror ikke ordinært at NAV vil støtte en student økonomisk.

LES OGSÅ: Matsvinn - slik unngår du å kaste mat - spar miljøet og spar penger

 

 

Bankene tilbyr forskudd

 

I vanlige banker kan studentene få vansker med å få lån, og informasjonssjef for bank, pensjon og sparing, Christian Haraldsen, i Gjensidige påpeker at studentene ikke tilfredsstiller kriteriene til forbrukslån:

- De mangler fast inntekt, og studenter kvalifiserer vanligvis ikke til forbrukslån, sier Haraldsen.


Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor kjenner godt til problemstillinga med studenter som venter på studielån. Hos dem kan de få låne inntil 50 000 kroner som forskudd på studielånet fra Lånekassen. For å søke må man være tatt opp på et studium som kvalifiserer til studielån.

- Vi har stor etterspørsel etter dette produktet ved semesterstart, og får veldig gode tilbakemeldinger fra studentene på løsninga, forteller Rasmussen, som er informasjonssjef i DnB NOR. Lånet nedbetales i løpet av seks måneder.

LES OGSÅ: Slik unngår du å bli svindlet når du handler på nett

 


Et lite problem

 

Leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO) Anne Karine Nymoen mener det er et lite problem at studentene må vente på behandling i Lånekassen. Hun synes dialogen mellom studentene og Lånekassen er blitt bedre, og viser til at det er blitt enklere å søke.

–  Studentene kontakter stort sett Lånekassen direkte, og jeg har opplevd at de fleste synes dette går bra. I spesialtilfeller som kan ta lengre tid, råder jeg studenter til å ha en god dialog med Lånekassen og gi dem nok informasjon slik at liknende saker kan gå raskere seinere, sier Nymoen,  som oppfordrer studentene til å søke så tidlig som mulig, slik at man unngår å komme i en situasjon der man ikke har penger.


–  Generelt har behandlingstidene i Lånekassen gått ned, så det er i spesialtilfeller med vanskelige saker det kan ta lengre tid. Lånekassen har også gjort et godt arbeid for å få ned behandlingstidene og legger ut informasjon på nettsidene sine.

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: