(StudentTorget.no):

I 2010 ble det i gjennomsnitt utført 3,2 millioner kortbetalinger hver dag her til lands.

Det setter nordmenn i europatoppen for kortbruk og når vi reiser på ferie lar vi heller ikke kortet hvile. Dyre bankkortgebyrer og høye renter kan imidlertid være med på å gjøre både reisen og tiden etter ferien dyr. Samtidig som kortsvindel er en form for vinningskriminalitet som blir stadig mer utbredt.

Med disse rådene holder du kostnadene nede og beskytter deg mot kortpiratene.

 

Bruk kredittkortet riktig

Skal du handle i utlandet lønner det seg å bruke kredittkort. Bruker du det riktig er dette som ha et rentefritt lån med inntil 45 dagers betalingsfrist. Blir du offer for den stadig økende mengden av kortsvindel, er det også en stor fordel å ha betalt med kreditt, da de fleste leverandørene følger kredittkjøpsloven som gir deg rett til å fremme pengekrav for mangelfull vare eller tjeneste mot den som har gitt deg kreditten.
UNDER REISEN: 

✔ Oppbevar for sikkerhets skyld kortene hver for seg.

✔Overlat aldri kortet til andre.

✔ Skjul inntastingen av koden.
 
✔ Ved bruk av kredittkort til varekjøp i utlandet kan du bli bedt om å taste PIN-kode i stedet for å fremvise legitimasjon og signere kvitteringen.
 
✔ Sjekk alltid at beløpet er oppgitt i
lokal valuta før du betaler en vare.
 
✔ Sjekk saldo på kortet løpende via kontofon, sms-tjenestene eller nettbank. Kontakt banken ved forespørsel om en høyere kredittramme.
 
✔ Oppdager du at det er blitt belastet feil beløp på kortet ditt må du ta kontakt med banken så fort som mulig.

 

Betal reisen med kredittkort

De fleste store kredittkortselskapene opererer med innebygget reiseforsikring, men vær oppmerksom på at de som regel krever at minst halvparten av transportkostnadene til reisen er betalt med kredittkortet.

 

LES OGSÅ: Ikke dra langt uten reiseforsikring 

 

Skaff deg gebyrfrie uttak i utlandet

Pass på at du har en bank som gir debet-og kredittkort du kan bruke gebyrfritt i utlandet. Hvis ikke kan kortbruken bli svært dyr, bare ved ett enkelt uttak. Mange banker og kredittkortselskaper opererer med priser opp i mot 35 kroner per uttak, i tillegg til en prosentandel av uttakbeløpet i gebyr. Har du et gebyrfritt kort slipper du «billig» unna med et valutapåslag på normalt 1.75 prosent av VISAs internasjonale vekslingskurs, (som er tilnærmet lik Norges Banks midtkurs) uavhengig av valutasort. Vær oppmerksom på at enkelte gebyrfrie kredittkort har renter som påløper fra uttaksdato: Disse ligger som regel mellom en og fire prosent.


 

Veksle til lokal valuta når du er fremme

Når du reiser i utlandet trenger du ofte annen valuta enn den norske kronen du er vant til. Tidligere var det vanlig at man vekslet penger til lokal valuta i banken før man reiste, nå råder bankselskaper og eksperter i stedet til å vente til du kommer frem til destinasjonen. Der kan du nemlig oppleve å få en bedre kurs enn banken hjemme kan gi deg, og mange flyplasser har minibanker i bagasjeavhentingshallen som er et bra sted å gjøre dette.

 

Betal med kort, ikke kontant

Skulle du likevel bruke et kort med høye uttaksgebyrer, bør du sørge for å betale flest mulig varer og tjenester med kort, og ikke gjøre mange kontantuttak. Prisforskjellen er ofte stor mellom minibank og kortbetaling i terminal.

 

Ikke betal med norsk valuta 


Dette er en klassisk feil mange nordmenn gjør når de reiser i land hvor butikker gir deg muligheten til å betale i norske kroner. Det kan kanskje virke mer oversiktlig når du ser den norske prisen direkte, men denne prisen er satt etter den lokale banken eller butikkens kurser, og kan gi deg en ubehagelig overraskelse når du kommer hjem.


 

LES OGSÅ: Unngå økonomisk bakrus etter ferien

 

Ta med backupkort

Flere banker og økonomieksperter råder reisende til å ta med et ekstra kort når man reiser på ferie. Årsaken er at hvis det ene går tapt, har du et til i backup. Dette forutsetter naturligvis at du oppbevarer disse hver for seg og at du ikke lar deg friste til å bruke de over betalingsevne.

ETTER REISEN: 

✔ Ta vare på alle kvitteringer fra varekjøp og kontantuttak. Kontroller disse når du kommer hjem opp mot fakturaen på ditt MasterCard.

 
✔ Hvis du skulle oppdage at du er blitt belastet for transaksjoner du ikke kjenner til - gå inn i nettbanken og gi tilbakemelding.
 
✔ Selvbetjening, Reklamere på ukjente korttransaksjoner.


Beskytt koden

Når du er i minibanken må du alltid sørge for å skjule koden ved inntasting. Synes du at minibanken oppfører seg annerledes enn den pleier, bør du være på vakt for det kan være såkalt skimming på fære. Skimming er et begrep som brukes om kopiering av kort av den vanlige betalingskorttypen. Skimming foregår vanligvis i minibanker ved at svindlerne fester en liten kortleser som kopierer kortinformasjonen over kortleseren i minibanken.

Denne type innretninger kan være meget sofistikerte og vanskelige å oppdage. Det er også vanlig at svindlerne monterer et kamera over tastaturet i minibanken for å filme inntastingen av pin-koden. Kortinformasjonen som blir kopiert på denne måten blir vanligvis brukt til å produsere falske kort, som igjen brukes til minibankuttak eller varekjøp. Dette har blitt en veldig vanlig måte å kopiere kort på. Svindlerne kan i løpet av noen få timer kopiere hundrevis av kort og svindle bankene for millionbeløp.

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: