Du har kanskje sendt den perfekte CV-en med den perfekte søknaden, og selv om du vet at du er perfekt for jobben har du fortsatt ikke blitt kalt inn til intervju. Hva kan ha skjedd?

For å besvare dette spørsmålet, bør du ta et steg tilbake og tenke som en arbeidsgiver.

Dave Ellis er en av personene bak det amerikanske rekrutteringsbyrået YouTern. Han har skrevet et gjesteinnlegg i bloggen til wetfeet.com hvor han hjelper oss med å se på egen CV og søknad med arbeidsgiverens øyne:

 

Upassende eller unødig informasjon

Tenk deg at du er en person som skal ansette noen til din bedrift, og du får inn en CV med følgende data:

Fødselsdato: 19. januar 1979
Kjønn: Mann
Sivil status: Singel
Fritidsinteresser: Fallskjermhopping, kampsport og motorsykler.

Hva tror du?
Bør man oppgi denne informasjonen for å fremstå som åpen og personlig, eller er det bare unødvendige opplysninger?

Hvordan arbeidsgivere tenker:
Sannheten er at arbeidsgiverens personlige meninger og holdninger kan være avgjørende for om du blir innkalt til et intervju.

Dersom han eller hun har aversjoner mot ekstremsport, eller synes kampsport er moralsk forkastelig, vil dette gi et negativt inntrykk av deg som person.

Det er heller ikke nødvendig å oppgi at man er singel. Dette er i utgangspunktet ikke noe å skjule, men hvis man ikke blir spurt er det heller ikke nødvendig å ta med.

Noen vil nemlig foretrekke ansatte som er gift og kanskje har familie, siden det kan vise at man er en etablert person med et strukturert privatliv.

Noen vil derfor tenke at det er mindre sannsynlig at man slutter i jobben på grunn av flytting eller en ny livssituasjon.


 

Skrivefeil

Du har utlyst en stilling og får inn en søknad som inneholder følgende setning:
«Jeg er en plåitelig person med godt humor og god arbeidskapasitet.»

Hva tror du?
Er denne typen skrivefeil noe som bør blir ansett som en uskyldig feil, eller vil mangelen på skriveferdigheter og detaljfokus eliminere kandidaten?

Hvordan arbeidsgiveren tenker:
Alle arbeidsgivere er ute etter å finne de beste kandidatene, spesielt hvis man er i en situasjon hvor man kan velge og vrake i aktuelle kandidater.

Mange har også nok av arbeidsoppgaver, og ønsker å luke ut dårlige kandidater så raskt som mulig. De vet også at tekstbehandlingsprogram har effektive og nøyaktige stavekontroller, så hva er da unnskyldningen for å skrive feil?

En annen ting er at de fleste vil skryte av seg selv og fortelle at de er nøyaktige i arbeidet og har god sans for detaljer.

Skrivefeil indikerer at dette tydeligvis ikke stemmer, så hvis dette bare var tomt skryt vil de også begynne å tvile på resten av det du har skrevet.

LES OGSÅ: Synlighet og engasjement førte til deltidsjobb i Trigger

 

Masseutsendelser

Hvis du ønsker å ansette en ny person til bedriften din (som ikke er et grafisk designbyrå), og du får allikevel inn en CV fra en søker med følgende tekst:

«Jeg tror jeg har det som trengs for å gjøre en god jobb med grafisk design (...)»

Hva tror du?
Har denne personen lest feil i stillingsannonsen, eller var denne CV-en beregnet for en annen stilling? Har personen gjort noe forsøk på å skreddersy sin CV til denne jobben?

Hvordan arbeidsgivere tenker:
Hvis en kandidat ikke skreddersyr CV-en sin for å vise at man vil passe til stillingen kan det tyde på at de egentlig ikke er særlig interessert.

Eller, man kan tolke det som at denne personen har bare sendt ut en haug med søknader til alt som er ledig, og håpet på napp et sted. Ingen av delene er noe som har noen positiv effekt.

Som arbeidsgiver ønsker man å vite at kandidatene er genuint interessert i stillingen, og at de derfor har gjort så godt de kunne med søknaden.


 

Passer ikke inn

I dette eksempelet, må du forestille deg at du har en bedrift, og du har utlyst en stilling hvor arbeidsoppgavene vil gå ut på å styre bedriftens aktivitet på sosiale medier.

Stillingsbeskrivelsen angir tydelig hvilke krav som gjelder, og inkluderer grunnleggende kunnskap om digitale medier, og at stillingen er på grunnivå.

Du mottar en CV som inkluderer denne tittelen: «Kommunikasjonssjef: Januar 2007 – fortsatt ansatt». Annen tittel på samme CV viser at kandidaten har eid sitt eget selskap: «Grunnlegger og daglig leder: april 2005 – januar 2007.»

En annen CV du mottar viser ingen erfaring med sosiale medier, men kandidaten har oppført dette under arbeidserfaring: «Rengjøringshjelp hos slakter» og «Barnevakt: spedbarn og barn».

Hva tror du?
Hvorfor skulle en kommunikasjonssjef og tidligere bedriftseier ønske å jobbe med sosiale medier på grunnivå? Hvorfor skulle en slakter-assistent og tidligere barnevakt forvente å bli tatt på alvor?

Hvis du er en arbeidsgiver om er svært opptatt med annet arbeid, ville du da intervjuet disse kandidatene bare for å gi dem en sjanse?

Hvordan arbeidsgivere tenker:
Hvis arbeidsgivere øyner tegn på et potensiale (talent, personlige egenskaper, holdning, og så videre, vil mange synes det er greit å intervjue noen selv om de er litt under eller over de fastsatte kvalifikasjonene.

Men dersom kandidaten er langt fra kvalifisert på hver ende av spekteret, er de sannsynlig vis ikke verdt å kaste bort tiden sin på.