Når man skriver en jobbsøknad er det vanskelig å forestille seg hva mottakeren vil tenke når vedkommende sitter der med søknaden i hånden eller på skjermen.

Derfor har StudentTorget.no forhørt seg med HR-folk i store norske bedrifter om hva de først legger merke til i en jobbsøknad.

 

Hult eller tilgjort?

Bjørn Vihovde, partner og nordisk HR-direktør i Ernst & Young, er oppmerksom på om budskapet virker hult eller tilgjort.

– Jeg starter med å skumme raskt gjennom personalia for å danne meg et inntrykk og som bakgrunn for å forstå det som skrives i søknaden.

– Så leser jeg søknaden for å se hva søkeren legger vekt på, og om søkeren klarer å fange min interesse ved å ha klare budskap som ikke virker hule og tilgjorte.

– Mens jeg leser søknaden flipper jeg til skoleresultatene og sjekker om påstander og beskrivelser i søknaden kan underbygges av resultatene, sier Vihovde.

 

Søknaden er et førsteinntrykk

Rekrutteringskonsulent i Eniro, Anita Rønning Bach er opptatt av at søknaden svarer til utlysningen.

– Det første jeg ser på er om den er gjennomført! Og at personen har tenkt igjennom hvorfor hun eller han søker, og klarer å koble sine egenskaper opp mot det som står beskrevet i stillingsannonsen.

 

– En søknad er en del av førsteinntrykket. Bommer man her, så kan man lett havne i en nei-bunke, forklarer Rønning Bach.


 

Relevans og oversikt

Pie Haug er HR-TalentAcquisition i ABB, og kan fortelle at det første hun ser på er relevansen mellom stillingen og kandidatens utdanning.

– I søknaden er det viktig at de skriver litt om motivasjonen for den spesifikke stillingen de søker og relaterer dette til sin utdanning, valg av fag på høyskole eller universitet, og samtidig får med all relevant erfaring, forklarer hun.

HR-rådgiver i Aibel, Marianne Granquist, liker at søknaden har en kort oppsummering som forteller hvem hun har med å gjøre.

Hva er det første du ser på når du får en søknad?

– Ryddighet i oppsettet. Huller i CV. Kompetanse, god kort oppsummering som gir meg en rask oversikt over hvem jeg har med å gjøre.