Etter at Olav Schewe hadde fullført en bachelor fra Norges Handelshøyskole (NHH) og mastergrad fra University of Oxford i 2014, valgte haldenseren å søke på stillingen som Global Trainee i DNV GL.
– Jeg visste ikke nøyaktig hva jeg ville holde på med, som var noe av grunnen til at jeg ville jobbe for en større virksomhet med mange muligheter.
Schewe ville gjerne jobbe i et spennende selskap som driver globalt.
– I tillegg ønsket jeg å jobbe for et innovativt selskap med et tydelig samfunnsoppdrag, sier han.
I løpet av de siste tre årene har Schewe spesialisert seg innen finansielle oppgaver i DNV GL, og har blant annet lagt bak seg et opphold som finansanalytiker i Singapore.
– Teamet jeg var en del av hadde 11 personer med til sammen 11 ulike nasjonaliteter. Det var fantastisk lærerikt, både faglig og kulturelt.
Slik lykkes du i jobbsøkerprosessen
Vi har alle hver våre preferanser. Noen har lyst til å jobbe med mennesker, noen med tall og andre med salg.
– Hvis det er en overlapp mellom det du er mest flink til og hva du har mest lyst har du et godt utgangspunkt for å få jobben du søker på, sier Schewe.
For kandidater som er tidlig i karrieren har han fem konkrete tips før de starter jobbsøkerprosessen:
1. Tilpass søknad og CV
Uansett hvilken jobb det søkes på, er det mange som presenterer seg selv helt likt.
– Det er naturlig, men du vil stille sterkere hvis du tilpasser søknadsteksten din til den aktuelle stillingen, mener Schewe.
Han forstår at tekstene fort kan bli like hvis det er mange søknader som skal sendes på en gang, men mener mange undervurderer effekten av å skreddersy jobbsøknaden.
– Også CV-en din bør tilpasses. Ofte er det snakk om få justeringer, som gjør at den som vurderer papirene dine får øynene opp.
2. Forstå hva behovet til arbeidsgiver er
Schewe poengterer at dette punktet henger sammen med det overfor.
– Hvis du først skal søke på en jobb, bør du sette deg grundig inn i hva jobben faktisk går ut på, sier han.
Han mener at interessen for hva stillingen går ut på i stor grad avspeiler hvilken motivasjon du har for å søke på jobben.
– Om du har gjort hjemmeleksen din avsløres fort i både søknaden og på intervjuet.
3. Forbered gode personlige eksempler
Schewe råder jobbsøkere til å lage en liste med konkrete eksempler på situasjoner som illustrerer de sidene man ønsker å gi et inntrykk av i intervjuet.
– Du kan fremstille deg selv som du vil når du søker ny jobb, men dersom du ikke har noen eksempler som kan underbygge dine «gode lederegenskaper», «kreative evner», eller «programmeringsferdigheter», mister de sin kraft.
4. Still spørsmål og vær interessert
Så godt som alle intervjuer avsluttes med en anledning til å stille intervjueren spørsmål.
– Benytt denne muligheten til å stille et par spørsmål. Det viser at du virkelig er interessert og bryr deg om jobben, sier Schewe.
Hva hvis du ikke vet hva du skal spørre om?
– Det er alltid noe å snakke om. Du kan for eksempel spørre om «hvilke egenskaper de ser etter hos den ideelle kandidaten», «hva det beste er med å jobbe i den aktuelle bedriften» eller «hvordan prosessen vil bli videre», råder Schewe.
5. Tren på intervjuet
Det er også viktig å øve seg på å prate.
– Hvilke spørsmål du kan få, sterke og svake sider, hvilke konkrete erfaringer du skal trekke frem og hva du vil fortelle om deg selv. Når man forbereder seg tenker man det, men man sier det ikke.
Rådet til Schewe er derfor å sette av tid til å øve på å svare på spørsmål og på det du ellers ønsker å formidle i intervjuet.
– Da vil du fremstå både mer selvsikker og troverdig. Det aller beste er å få venner eller andre du kjenner godt til å trene deg, sier han.
– En del av gamet å få avslag
De aller fleste er ikke i en situasjon der de kan velge og vrake i jobbtilbud. For mange handler det om å få napp.
Er man uheldig, ikke kvalifisert, arbeidsmarkedet ikke går bra eller du ikke har forberedt deg godt nok kommer avslaget.
– Det er viktig å huske på at det er helt normalt å søke flere jobber. Det er bare en del av gamet, sier Schewe.
Tidlig i studietiden søkte han selv mellom 40 og 50 ulike internships før han fikk et tilbud hos aluminiumskonsernet Hydro.
– Hvis du først har fått et avslag, bør du trekke lærdom ut av det. Still deg spørsmålet om hva du kan gjøre bedre neste gang.
– Bruk anledningen til å spørre arbeidsgiveren hva som gjorde at du ikke nådde opp, avslutter han.