Lars-Otto Andresen er daglig leder for rekrutteringsselskapet IMT Norge. De rekrutterer kandidater for ulike bedrifter og finner de riktige hodene til riktige jobber.

Andresen vet hva som er en perfekt en jobbsøker.

– Det viktigste er å fortelle om seg selv. Hva slags person en er, hvilken motivasjon en har for å søke på stillingen. Vis at du er engasjert og en som vil noe.

– Det er også viktig å vise at man har satt seg inn i stillingsannonsen og selskapet man søker jobb hos, forteller hodejegeren Andresen.
 

 

– Kardinaltabbe nummer en!

Andresen forteller at om søkeren ikke har lest stillingsannonsen havner i nei-bunken. Det er lett å avsløre de som ikke har lest annonsen, forteller Andresen. 

Han nevner også en annen ting som er veldig viktig å unngå, nemlig å bruke samme søknad på mange stillinger.

I følge Andresen er klipp og lim-teknikken i denne sammenhengen kardinaltabbe nummer en.

– Det blir vanskelig å komme til intervju om man gjøre dette. Vi logger info om søkerne internt i firmaet, og de som gjør denne tabben, får merknader ved navnet sitt i arkivet.

– Så om man har tenkt å søke jobb ved en senere anledning, er det vel verdt tiden det tar å skrive en skikkelig søknad, fremfor å gjøre det på den lette måten, sier han.


 

Hva med bilde i søknaden? Er det positivt eller negativt?

– Å sende bilde av seg selv stiller jeg meg verken positivt eller negativt til. Likevel er det viktig at man sender et presentabelt og hyggelig bilde, dersom man skal gjøre det.

– Send for all del ikke et festbilde, noe jeg faktisk har fått fra tidligere søkere. Man kan ikke se ut som om man har vært ti dager på flatfylla, sier Andresen. 

IMT-lederen kan fortelle at de som sitter og vurderer søknader, faktisk er mennesker, de også, og dersom de mottar et bilde av et livlig og positivt ansikt, er det vanskeligere å avslå vedkommendes søknad.

Det er viktig å smile, dersom man skal ta med bilde, mener han.

LES OGSÅ: Slik skriver du en god jobbsøknad

 

Hva med CV-en? Hva bør man ha med her?

– Her ønsker jeg en kort og grei oversikt over arbeidserfaring, utdanning og interesser utenom jobb og utdannelse. For eksempel at man har drevet eller driver med idrett eller musikk.

– Det er få søkere som faktisk gjør dette, men jeg mener det er viktig fordi det sender signaler om hvilken person man er, sier Andresen.

Dersom valget står mellom en person med en imponerende CV, rent akademisk, og en annen med lavere utdanning, men som skriver en virkelig god søknad, velger Andresen som oftest å kalle inn den siste til intervju.