Portefølje forbindes ofte med kreative fag, men har større nedslagsfelt enn mange tror.

– Når arbeidsmarkedet er tøft, blir det lagt større vekt på å presentere seg på en god måte, sier daglig leder.

Portefølje er en samling med arbeidsprøver, ofte fra grafiske fagfelt, som til eksempel designere, fotografer, illustratører. Porteføljen blir brukt for å presentere seg for potensielle kunder eller arbeidsgivere.

 

Et kjennetegn for arbeidssøker

Eline Lundervold, studieveileder på Noroff i Bergen, forklarer at det er først og fremst studenter på designstudiet som jobber med portefølje.

– En portefølje er en samling av arbeider, eller en mappe med prosjekter. Studentene har mulighet til å gå tilbake å endre på de arbeidene de er mest fornøyd med og jobbe videre med å presentere disse i porteføljen, sier Lundervold.

Hvor viktig er en portefølje når studentene skal søke jobb?

– Den er veldig viktig, det er dette arbeidsgivere vil se. Porteføljen er kjennetegnet til arbeidssøker. Dette i tillegg til CV og søknaden gir et godt bilde av søkere, spesielt innen kreative fagfelt.

– Det blir et fjerde element, ved siden av personlighet, utdanning og referanser. Det er rett og slett et bevis på at man har produsert noe, påpeker studieveilederen.


 

Viktigere enn karakterene

Oda Fredriksen (21) som er student på andre året på Design- og mediekommunikasjon på Noroff, er ikke i tvil om porteføljens relevans.

– Den er egentlig viktigere enn karakterer slik vi studenter ser det. Man kan være A-student, men uten å ha noe å vise til, hevder mediestudenten.

 

Fredriksen forklarer at porteføljen inneholder alt av arbeid man er fornøyd med, også ting man har jobbet med i fritiden, som for eksempel logoer og nettsider.

– Min portefølje inneholder en webside. Hvis man har jobbet med installasjoner, kan man ta et bilde av arbeidet, og forklare litt rundt dette. Det er også viktig å ha med dato for arbeidene, for da ser arbeidsgiver hvordan man har utviklet seg over tid, sier studenten. 

På spørsmålet om hvor viktig porteføljen er når hun skal søke jobb, er Fredriksen bestemt. 

– Det er veldig viktig! Selv om man har gode karakterer betyr det ingenting, det er porteføljen som viser hva du behersker, og det viser din personlige stil. Kunder ser først og fremst på den.

– Helheten er også viktig, utseende på mappen, størrelse og font. Ja, man bør gjøre seg flid med denne mappen, understreker Fredriksen.


 

Ikke bare for kreative fag

Er det bare kreative studenter som trenger en portefølje? Nei, mener arbeidsgiveren vi har snakket med.

– Når arbeidsmarkedet er tøffere, blir det lagt større vekt på å presentere seg på en god måte, sier Bjarte Hordnes, daglig leder i Bodoni.

Bodoni er en totalleverandør av kommunikasjonsløsninger, alt fra design, typografi, reproduksjon, programvareutvikling, databehandling og krysspublisering.

Så hvem trenger egentlig portefølje?

– Alle yrkesgrupper som har konkrete arbeidsoppgaver å vise til, at man kan vise med eksempler oppgaver og arbeid man har utført. De som trenger å vise kompetansen sin på et ark trenger en portefølje, mener Hordnes.

Han slår videre fast at CV er blitt det viktigste for arbeidssøkere, men at flere kandidater er flinkere til å ta vare på attester.

– Attester er også viktige fordi de forteller hvilket inntrykk tidligere arbeidsgivere sitter igjen med, sier daglig leder i Bodoni.

En portefølje bør inneholde selvstendige arbeider, og relevant erfaring fra arbeidslivet, som kan brukes for å skille seg ut i en bunke av søkere med samme bakgrunn.

– Det er viktig å vise arbeidsprøver og oppgaver man har gjort for en bedrift i praksis eller noe man har jobbet med selvstendig, det er nok det som skiller deg ut blant søkermassen, avslutter Hordnes.

Porteføljen kan være en samling av priser, verv og anerkjennelser enten i løpet av studiene eller karrieren. Det kan også være prosjekter man har vært med på, eller arbeid man har vært med på å utvikle.

I mappen kan man også samle referanser og attester fra tidligere arbeidsgivere.


 

På jakt etter jobb, eller ønsker du bare å vise frem din portefølje?

Opprett en karriereprofil og last opp din portefølje på KarriereStart.no.