Hvorfor valgte du å ta hele utdanningen din i utlandet?

Jeg var på utveksling i USA på videregående i ett år, noe som var en veldig bra opplevelse. Dette ga mersmak, og jeg bestemte meg derfor for å fortsette utdanningen i utlandet.

Jeg har alltid likt å komme til nye kulturer, møte nye mennesker og utfordre meg selv. For meg var valget derfor ganske enkelt.

 

Studier i Australia

Navn: Thomas Olav Rømo

Alder: 23

Studie: Master of Professional Accounting (etter en bachelor i International Business)

Studiested: Macquarie University, i Sydney.

 

Hvorfor akkurat Sydney?

Det var bare en tilfeldighet. To av mine venner og jeg begynte å se på hvilke muligheter som fantes der ute. Vi var innom Kilroy Education i Oslo og kom hjem med noen kataloger fra forskjellige universiteter, deriblant Macquarie University i Sydney.

 

Hvordan er universitetet og undervisningen?

Macquarie University er et universitet med over 35.000 studenter, og ligger på utsiden av Sydney, cirka 25-30 minutter med tog. Campus er relativt stort, med fine parker, bra fasiliteter, deriblant et nyåpnet bibliotek.

 

 

Jeg er veldig fornøyd med undervisningen her. På forelesningene er det rundt 30 studenter, som gjør at du kommer tett innpå foreleserne og de andre studentene. I tillegg har de fleste foreleserne en god bakgrunn fra både akademia og arbeidslivet.


  

Hvordan var søknadsprosessen?

Den var ganske rett frem, ettersom jeg allerede hadde fullført en bachelor ved universitetet. Det som tar litt tid, er å ordne alle papirene for visumssøknaden, i tillegg til nødvendig dokumentasjon for Lånekassen. Så det lønner seg å være tidlig ute.

 

Hvordan er studentmiljøet i Sydney?

Studentmiljøet i Sydney er veldig bra.

Jeg bor på campus, og her er det alltid noe som skjer. Enten det er sosiale arrangementer, en tur på puben med venner, eller ut for å spise. Det er et stort internasjonalt miljø her, og jeg har fått mange gode venner fra hele verden.

I tillegg er det også mange aktive studentgrupper. Noe som gjør sosialiseringsprosessen lett så lenge man selv viser litt initiativ.

 

Hvordan er prisnivået i Sydney?

Prisnivået er generelt noe lavere enn i Norge. Leiekostnader vil jeg tro er ganske likt som i Oslo, men andre utgifter er mindre.

På de fleste restauranter vil du finne retter til mellom 50-100 kroner, noe som gjør at det er ganske rimelig å gå ut og spise en gang iblant. En pils koster fra 20 til 50 kroner, avhengig av hvilke steder man drar på. Transport og andre hverdagsutgifter er også billigere.

Når det er sagt, tror jeg de fleste norske studenter har merket den høye kursen for australske dollar det siste året. Men dette er noe man ikke kommer unna som utenlandsstudent, samme hvilket land man er i.

Samtidig er det mulig å spe på studielånet.

Jeg har jobbet som Resident Adviser der jeg har bodd de seneste to årene, så jeg har hatt ganske rimelige boutgifter. Jeg betaler rundt 4000 i måneden, som inkluderer 3 måltider om dagen, internett og medlemskap på et treningssenter. Så jeg har vært heldig.

Hvis man ikke jobber, tror jeg det er relativt tøft. Stipend og studielån fra Lånekassen strekker ikke helt til.


 

Hva gjør man på fritiden, hvordan er kulturtilbudet?

Sydney har et veldig godt kulturtilbud. Nylig var jeg på en jazzkonsert, og en komediefestival.

Det er også en årlig matfestival i Hyde Park som er å anbefale. Der setter mange ulike restauranter opp boder med mye god mat, spesielt asiatiske retter.

Utelivet har også mye å by på, med mange forskjellige barer, i tillegg til en veldig hyggelig kafékultur.

Det er også mange fine strender, med mulighet for både surfing og bading. Det er noe for enhver smak i Sydney.

 

Hva er det beste med å studere i Sydney?

Det beste med å studere i Sydney er at byen er helt fantastisk. Menneskene er veldig hyggelige, hjelpsomme og lett å komme inn på. Du møter folk fra hele verden og det er alltid nye steder å dra, eller noe nytt å gjøre.

 

Er det noe som ikke er bra med å studere der?

Det eneste som jeg kommer på må være at det er fryktelig langt fra Norge. Og hvis man er fotballgal, er det en utfordring å få sett Premier League på grunn av tidsforskjellen.

 

Noen tips eller anbefalinger til andre som tenker å søke seg til Macquarie University og Sydney?

Ikke vær redd for å reise. Reis alene, da er du nødt til å ta initiativet til å bli kjent med nye mennesker. Det er en fantastisk mulighet til å prøve noe nytt.