Hvordan kom du fram til at du ville dra til Australia for å studere?

Hovedsakelig var det kvaliteten på universitetene her nede og mangfoldet av utdannelser de kan tilby som trakk meg.

Ønsket om å oppleve en annen kultur, bo i et annet land på andre siden av jorden og utfordre meg selv var også viktige faktorer.

 

Studier i Australia

Navn: Vibeke Munthe-Kaas

Alder: 25 år

Studerer: Bachelor of political science & media and communication

Studiested: University of New South Wales, Sydney, Australia.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Australia og i Norge?

I Australia er semestrene korte og intense. Det er mye jobbing og et kontinuerlig press gjennom hele den 12 uker lange terminen. Det er pliktig oppmøte, ukentlige innleveringer og presentasjoner i klasser, som i tillegg til eksamen utgjør karakteren din.

Hele undervisningen er strukturert veldig annerledes enn i Norge, med mindre klasser og god kommunikasjon med lærerne. Jeg har fire fag i semesteret, og hvert fag har tre kontakttimer i uken – to timer forelesning og en time tutorial (klassetime med cirka 20 stykker).

I Norge er det mer ”ansvar for egen læring” mens her får du tettere oppfølging.

Det høres kanskje slitsomt ut, men jeg foretrekker helt klart den australske modellen, hvor det endelige resultatet baseres på din innsats hele semesteret.

Sosialt sett er det også gunstig, det er mye gruppe- og prosjektarbeid så det er lett å bli kjent med de som går i klassen din.


 

Hvordan er en vanlig dag i Australia?

Det kommer veldig an på om det er skole eller ferietid! Men en vanlig skoledag står jeg opp i sju-tiden, løper en tur på stranden og så er det gjerne skole på dagtid.

På grunn av det behagelige klimaet her nede blir det fort til at mye av det sosiale foregår utendørs.

Vi møtes gjerne for å grille ved stranden eller går ut å spiser i byen. Det er mye rimeligere enn i Norge og de har en flott ordning her kalt BYO – du kan ta med din egen vin på restauranten mot en avgift på $1!

Det er lett å være sosial her nede, mye som skjer hele tiden og mange studenter.

 

Hvordan er studiemiljøet der?

Studiemiljøet i Sydney er godt. Det er mye som skjer, og grunnet de hektiske semestrene, er det mye fokus på studiene i seg selv – noe som alltid er å foretrekke.

Som nordmann her nede er du ikke alene. ANSA arrangerer mange morsomheter man kan melde seg på for å treffe nye og gamle bekjente, som quizkvelder, grillfester på stranden og ANSAs Studentolympiade.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen så jobber jeg på en kafé.

Når jeg ikke gjør det så gjør jeg vel som studenter flest – er med venner, går på kino, trener, og prøver å få så mye ut av oppholdet mitt i Australia som mulig!

 

 

Hvordan bor du og hvordan er leieprisene i forhold til i Norge?

Jeg bor sammen med to venninner på Bondi Beach, vi leier en tre-roms leilighet.

De fleste norske studenter her nede leier leiligheter sammen med venner, enten inne i byen nærme universitetene eller ute ved strendene.

I Sydney er det cirka samme leiepriser som det er i Oslo, dessverre er det ikke helt samme standard. De er veldig glad i teppegulv her nede. Men når det tar tre minutter å gå til stranden så er det absolutt mulig å leve med.


 

Har du støtt på noen utfordringer underveis?

Det er klart det dukker opp noen hindre her og der når man velger å flytte til andre siden av jordkloden for å ta utdannelsen sin.

Spesielt vanskelig er det med valutakursen her nede, som har styrket seg ekstremt siden jeg kom ned i 2010. Lånekassen justerer bare sin kurs en gang i året, dermed skaper det en økonomisk usikkerhet for oss norske studenter her nede.

Jeg innså fort at jeg var nødt å ha en jobb ved siden av studiene, noe jeg er glad for i etterkant. Det åpner opp for å bli kjent med mange spennende mennesker du ikke hadde møtt på skolen, du får muligheten til å komme litt inn i lokalmiljøet.

Det var også en utfordring første semesteret å venne seg til den intense formen for skolegang, men det kommer man fort inn i.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole? Har du evt. noen tips til nye studenter?

University of New South Wales er en utrolig god skole, med et bredt utdanningstilbud og god kvalitet på studiene. Jeg kan absolutt anbefale universitetet, spesielt innenfor business-og samfunnsfag-grader. De er også ledende innenfor ingeniør- og science-grader.

Det er over 40 000 studenter på mitt campus og mye som skjer, noe som legger til rette for å danne mange nye vennskap!

Av tips til nye studenter kan jeg si at det er viktig å gjøre god research, både på hvilken skole du ønsker å søke deg inn på og hvor du ønsker å bo.

Bruk ANSA, de har masse god informasjon som kan hjelpe deg på vei i søknadsprosessen. Og det er kjempegodt å ha et nettverk her nede, både for å bli kjent med nye mennesker og i tilfelle noe skulle skje.

Det kan også være lurt å spare opp litt penger på forhånd, da det kommer mange kostnader ved å etablere seg i et nytt land.

Men mitt aller beste tips er å gjøre det, reis ut, studer i utlandet! Det gir deg så mye god erfaring, både kunnskapsmessig og personlig, og bidrar til en bred og internasjonal kompetanse. Dette er gull verdt etter endt studietid.

Å ta steget og reise utenlands for studere kan virke skremmende, men jeg har ikke angret én eneste gang – det er så absolutt verdt det!