A ustralia er et kjent turistmål og studiested for mange nordmenn. Tanken på å komme seg ned til varmen, surfe og bli brun, er ofte én av grunnene til at mange studenter søker seg til skoler på den andre siden av kloden.

Landet har ca. 1300 studenter i fra Norge som tar Bachelor eller Mastergrad i Australia, og er i følge Lånekassen på en soleklar topp fem av de landene vi helst vil studere i.

På universitetet Orhan studerer ved, er det i underkant av 100 nordmenn som tar sine studier ved Deakin University i Melbourne.

 

Stod mellom England eller Australia

Orhan valgte å reise til Australia da han hadde gjennomført to år med grafisk design på Noroff, og ville se seg om etter muligheten til å studere i utlandet.

 

 

Da valgmulighetene stod mellom Teeside University i England, og Deakin University i Melbourne, Australia, var valget enkelt. Når du får muligheten til å flytte til andre siden av jordkloden, så er det jo klart at man bare må gjør det.

Den største forskjellen på Australia og Norge er at alt er mye større, ikke bare landet, men også studiestedet. Orhan flyttet fra en liten skole med 40 elever, til et universitet med godt over 17.000 studenter.


 

Strukturert gjennom lange skoledager

Avhengig av hva man studerer, så er det mye å gjøre for studentene på Deakin, og Orhan kan fortelle om travle dager for de fleste av dem.

Dagen til en elev varierer veldig fra person til person. Valgfag og dobbel bachelorgrad er vanlig her, så alt kommer an på hvordan du strukturerer hverdagen din.

For min del så er det fire fag med to timers oppmøte per uke. Det er forventet at du møter opp til undervisning og jobber en del på egenhånd, så det er ikke uvanlig med minst 40 timer med skole hver uke .

 

Sjeldent et kjedelig øyeblikk i Melbourne

Ved siden av å ha et godt utvalg av aktiviteter for de mange studentene ved skolen, er Melbourne en by proppet full av kultur og festivaler fra start til ende gjennom hele året.

Studentmiljøet er stort. Som sagt er det jo 17.000 studenter her, så hvem som helst vil finne noe interessant å holde på med. Studentklubber, aktiviteter, pub og mer.

 

 

Melbourne har forøvrig mer enn nok å by på i seg selv av kultur, så det er sjeldent et kjedelig øyeblikk.

Byen er stor, og du kommer til å bruke uker på å komme deg gjennom hele Melbourne. Det er festivaler hele året, og kafeer, restauranter, puber og butikker er veldig konseptbaserte her, så du kommer garantert til å finne en favoritt. 

 

 

Anbefaler å søke om gjennom skoler som har avtaler i Australia, og leie med andre studenter

Søknadsprosessen var ikke smertefri, men om du søker på en skole som har et samarbeid med skolen din i Norge, skal det være relativt enkelt.

Da jeg søkte var det endringer i lover og regler for visum og utenlandsstudenter, samt endringer i avtale med skolene, så det var en del frem og tilbake.

Det hjelper også å finne noen som har vært gjennom prosessen tidligere, som har tips og triks å dele.

Orhan nevner også at man må være obs på at noen av studentrabattene i landet, er forbeholdt nasjonale studenter, dette gjelder spesielt reisekort med kollektivtransport. Men sett bort i fra det, så har han for det meste positive inntrykk av landet og dets regler.

Som i de fleste andre land, så lønner det seg å leie hus eller leilighet sammen med andre for å spare på utgiftene. Orhan valgte å bo på campus da han kom til Australia, da standarden var høyere der enn på boligene på leiemarkedet, og fordi han ikke hadde funnet et sted å bo enda.

Det var det enkle valget da jeg flyttet ned bare noen dager før innflyttningsdato. Bygget er helt nytt og jeg har et eget soverom i en 6-roms leilighet.

Når det er sagt, så betalte jeg mindre for et rom som var dobbelt så stort i en leilighet i sentrum av Oslo. Du kan selvfølgelig finne noe som er billig, og en god pris for en leilighet her, ligger på rundt 180-250$ (1000 – 1500 kr) i uken per soverom.


 

Anbefaler alle å dra til utlandet for å studere

Jeg vil anbefale alle å studere minst ett år i utlandet.

Av erfaring når det kommer til Melbourne, så står det mellom Deakin University eller RMIT. Sistnevnte er bokstavelig talt i sentrum, mens Deakin er plassert en drøye 40 mintter utenfor sentrum med trikk.

Flere studier i Australia dekkes av Lånekassen, og man kommer langt med studielånet hvis man lever litt fornuftig. Men skal man reise litt rundt, så anbefaler han å spare litt før man drar hit.

Australia er relativt kort unna land som New Zealand, Indonesia og Thailand. Det lønner seg derfor å spare opp så mye penger som mulig før man reiser, for å kunne se mest mulig.
Til slutt ber han studenter om å pakke med seg klær til en hver sesong.

Når noen sier at Melbourne har fire sesonger i løpet av en dag så ikke le det bort slik jeg gjorde, og bare pakke med en genser i kofferten din. Det kan gå fra skyfritt til tordenstorm i løpet av få timer!