Hvordan kom du fram til at det var til Australia du ville dra?

Jeg har alltid vært glad i å reise, oppleve og se nye ting. Når jeg sjekket ut studier og skoler, så var det å kunne søke seg på utveksling en av faktorene som gjorde at jeg valgte Markedshøyskolen.

Jeg snakket en del med studieveilederen som har med utveksling å gjøre, og fikk et bra inntrykk av UQ. Det å velge relevante fag i henhold til studieretningen jeg holder på med, var også en bidragsfaktor og UQ hadde en rekke HR-fag som var interessante.

Stemoren min var også en bidragsyter, hun har reist og bodd i Australia og kunne virkelige anbefale Brisbane som by.

 

Utveksling i Australia

Navn: Fredrik Farkas

Alder: 23 år

Utdanning: Human Resource Management

Studiested: University of Queensland (UQ), Australia

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

University of Queensland er en helt nydelig skole å gå på.

Mitt campus, St. Lucia, er hovedcampuset som ligger en 10 minutters busstur unna hjertet av Brisbane, samtidig som det er tre campuser til som er spredt rundt omkring.

Dette er en prestisjefylt skole som ble kåret til den tredje beste skolen i Australia, og 62. plass på verdensbasis.

Med sine 47 000 studenter, så er dette en ganske stor skole med et studieprogram som går fra arkeologi, til miljøledelse, ingeniør, lærer, fysikk, geologi og mye mer. Dette er et allsidig universitet med mange ulike studievalg.

 

 

Studentmiljøet er utrolig bra og har et utrolig stort utvalg av studentklubber og organisasjoner. Hvert semester har de Market Day hvor alle klubbene er representert, alt fra religion, til språk og land, vektløftning, tennis, svømming og dykking.

Klubber som hjelper med nettverksbygging innen relevante yrker og studieretninger.

De har også studentklubb hvor man lærer å spille sekkepipe, pokemonklubber, anime, manga og harry pottere.

Men de to som jeg syntes har vært kjekkest, er bubble football, der man spiller fotball, men har en gigantisk plastikk ball på overkroppen og man springer hverandre over ende.

Den andre er Quest, en klubb for internasjonale og nasjonale studenter der man har fokus på å se Australia for en billig penge og man får oppleve mye. Surfing, vinsmaking, sove under åpen himmel på verdens største øy av strand, til mindre turer som Australia Zoo og lokale opplevelser.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Jeg måtte søke gjennom skolen min i Norge, der jeg først måtte skrive et motivasjonsbrev til hun som har med utveksling å gjøre på engelsk for å vise at jeg kunne engelsk.

I tillegg til motivasjonsbrevet måtte jeg ha minst en C eller bedre i hvert fag fra det første året.

 

 

Etter å ha levert inn dokumenter så blir man nominert som kandidat, og skolen min sendte inn søknad til UQ.

Etter noen uker fikk jeg en mail med en del dokumenter som måtte fylles ut innen en viss frist.

Sendte så inn søknaden og cirka én måned senere, var jeg tatt opp som student.

Gjennom søknadsprosessen var det ingen problem for meg å snakke med hun som har med utveksling å gjøre. Både om hva jeg skulle fylle inn og hvilke dokumenter som var nødvendige.

Markedshøyskolen er veldig opptatt av at de som drar på utveksling skal lykkes. De er behjelpelige i søknadsprosessen og underveis i studiene under oppholdet.

 

Hvordan er studiehverdagen?

Det kan være ganske tøft som norsk student i Australia i begynnelsen.

Hjemme i Norge er jeg vant med fire innleveringer og fire eksamener hvert semester, mens på UQ er det veldig annerledes. Her kan det være fire innlevering i hvert fag, pluss en avsluttende skriftlig eksamen i hver av de.

Så man må være forberedt på å jobbe hardt.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Det er litt billigere på enkelte ting her nede i forhold til Norge, slik som kjøtt, frukt, grønnsaker og godteri. Det som er dyrt her nede er røyk og sjømat. Alkoholen billigere og de har ofte tilbud.

Jeg betaler cirka 4700 kroner i måneden og dette er egentlig ganske dyrt med tanke på at jeg bor cirka 20 minutter unna med buss.

Jeg kunne fått noe som var billigere nærmere sentrum, men da måtte jeg ha delt bad med flere personer. I leien har jeg eget rom med balkong og bad, egen TV på rommet og strøm inkludert. Jeg har også tilgang til svømmebasseng, boblebad, treningssenter, tennisbane og sauna.

Standarden i Australia er ikke den samme som i Norge og her må man alltid sjekke leiligheten eller huset før man skriver under på noe.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når man ikke er på skolen eller studerer, så er man med folkene man har blitt kjent med her nede. Jeg har fått utrolig mange venner der jeg bor, samt de jeg har fag sammen med.

Siden ting som å gå ut å spise, ta en drink eller kino er mye billigere her, så blir det mye av det.

Brisbane har også masse markeder og festivaler året rundt, så blir med å delta på de og se hva som skjer.

 

 

Hva er det beste med å studere i Australia?

Det beste er vel alle de utrolig menneskene jeg har blitt kjent med her nede og de vennene man har blitt knyttet til.

Har blitt kjent med folk fra hele verden og mange som jeg kommer til å møte igjen senere. Jeg har fått venner for livet her nede.

Været og klimaet er også ganske bra og det å kunne gå å i shorts og t-skjorte så å si hele tiden er fantastisk.

I tillegg har dykking vært en opplevelse i seg selv, det er så mye å se under vannet her og man får bare lyst til mer og mer.


 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Australia?

Det som har vært negativt for min del, var at det var vanskelig i begynnelsen med å skjønne hvordan systemet og tingene her nede fungerte. Det at ting er på engelsk gjorde at det var noen ting i starten som var vanskeligere, men det løste seg etter hvert.

Det å være vekk fra venner og familie har også til tider vært en påkjenning, men heldigvis har man venner her nede som støtter en.

 

Har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg anbefaler å dra ned ganske tidlig slik at man kan oppleve Australia på sitt beste, uten at man må tenke på neste innlevering eller eksamen. Jeg gjorde det med de jeg reiste ned med og ville ikke vært det foruten.

Hvis du har mulighet til å jobbe en del og spare penger, så gjør det før du reiser ned. Mye av det som er verdt å se koster, pluss at det kan bli en del reising.