Hvordan kom du fram til at det var til Perth du ville dra?

Jeg har alltid drømt om å studere i utlandet og da spesielt Australia, men det tok lang tid før jeg fant ut at jeg ville studere i Perth. Før det gjorde jeg grundig research og så på en rekke aktuelle studieland og universiteter.

Jeg så på alt fra hvor mye det ville koste å bo og studere, akademisk omdømme og andre studenters erfaringer fra det aktuelle stedet.

 

Utveksling i Australia

Navn: Anders Meihack

Alder: 22 år

Utdanning: Bachelor of Science -Applied Geology

Studiested: Curtin University of Technology - Perth, Australia

 

Jeg havnet til slutt i Perth fordi jeg fikk tilbud om å bli overført fra jobben min i Norge, noe som er et stort pluss.

Samboeren min er også fra Australia, i tillegg til at jeg har bodd i Australia før. Da visste jeg på en måte hva jeg gikk til med et bedre utgangspunkt.

Jeg visste fra før av hvor utfordrende det kan være å flytte til et annet land, og la vekt på det i min avgjørelse.

 

Hva er den største forskjellen på å studere der og i Norge?

Først og fremst så er studiehverdagen veldig intens her!

Jeg har ikke studert på universitet i Norge før, men etter det jeg hører fra venner hjemme, så har vi har kortere semester her. De er derimot ekstremt intensive og det nytter ikke å ligge på latsiden.

Alle lærerne ha bred kompetanse innenfor sine fagfelt, og selv om det er godt over 40 000 studenter ved Curtin, så kan en fortsatt knytte et godt personlig forhold til forelesere om ønskelig.

Alt er også veldig stort.

Universitetsområdet er som en liten by i seg selv og en kan komme i god form bare av å springe fra en forelesning til en annen. Curtin har også ett seksetasjers bibliotek, og jeg har personlig aldri vært i et så stort bibliotek i Norge før.


 

Hvordan er en vanlig studiedag i Perth?

Det kommer veldig an på årstiden.

Om sommeren er en vanlig dag først og fremst veldig varm. Ikke varm med mye luftfuktighet, men kun stekende varm.

Men nå skal jeg ikke klage på sol, ettersom jeg kommer fra regnfulle Stavanger.

 

 

En vanlig dag begynner med en god frokost før jeg går til universitetet. Der er jeg som regel til fire-tiden, ettersom jeg prøver å behandle studiet som en slags «åtte-fire» jobb.

Etter det blir det som regel middag, før jeg setter i gang med kveldsaktiviteter i form av trening eller noe sosialt. Jeg jobber også en-to ganger i uken.

I travle tider kan det for øvrig bli hele dager kun med studier.

På vinterstid er det litt kaldere og da ender vi ofte opp med å gjøre innendørs ting som å gå til et shoppingsenter, innendørs klatring, kino, samt trening etter skolen.

Alt i alt er ikke en vanlig dag så ulik her som i Norge. Personlig så går det veldig mye i rutine i ukedagene med trening og studier, og mer fritidsaktiviteter av forskjellige slag i helgene.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er veldig åpent og fint. Jeg ble fort kjent med mange medstudenter som alle er veldig kjekke og åpne, og når en studerer det samme med den samme interessen, kan en virkelig få gode venner. Det nytter ikke å være sjenert når en kommer til et stort universitet.

Ironisk nok har jeg endt opp med mange australske venner og få norske venner. Jeg er forøvrig eneste nordmann som studerer geologi på mitt trinn her, og det skal mye til for å treffe andre norske tilfeldig utenom forelesninger og laboratorium.

Jeg synes personlig at det er kjekt å danne et bredt internasjonalt forhold til folk, ingenting er som å ha venner fra alle mulige hjørner av verden! Alle er veldig høflige, imøtekommende og koselige i kjent australsk stil.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Superenkel! Jeg gjorde svært lite selv, utenom å velge studiested og studie.

KILROY education er helt glimrende, og de gjør alt gratis for deg. Jeg vil anbefale de sterkt til alle andre som vurderer å studere utenlands, de gjør virkelig livet enklere ettersom at søknadsprosesser kan være kompliserte når du vil gjøre alt selv.

En får også en studierådgiver som følger deg opp og det får deg til å føle deg tryggere gjennom hele prosessen, ettersom du kan stille spørsmål om hva du vil.

Jeg anbefaler forøvrig alle til å være ute i god tid med søknadsprosessen, ettersom visumsøknader og Lånekassen kan ta opp ekstra tid.

 

Om KILROY education

KILROY hjelper deg med det du trenger av informasjon og veiledning for studier og internships i utlandet.

 

Samarbeider med mer enn 40 læresteder i England, USA, Canada, Australia, New Zealand, Singapore, Hong Kong, Japan og Vietnam.

 

Som KILROY-student får du blant annet gratis ANSA-medlemsskap, gunstige priser på flybilletter, forsikringer, opplevelsesreiser og mer.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Australia?

Jeg syntes studiene var veldig utfordrende i starten, ettersom jeg ikke hadde studert på tre år. Jeg åpnet også med fysikk og matematikk, noe jeg ikke hadde frisket helt opp i.

Studielivet var hardt i starten og jeg måtte virkelig sette meg inni alt på rekordtid.

Om det er noe negativt å nevne så er det at Curtin University er litt dårlig organisert på visse områder, da spesielt på hjelp og oppfølgingstilbudene de tilbyr.

Curtin tilbyr veldig mange former for hjelp og oppfølging til studenter som sliter, og jeg rykket tidlig ut for å få hjelp da jeg slet i starten. Jeg ble forøvrig nærmest sendt i en sirkel gjennom hele semesteret, og fikk ikke mye hjelp i det hele tatt.

Jeg endte opp med å sende en mail til studierådgiveren min fra KILROY, i tillegg til å poste en klage på universitetets Facebook-side. Jeg kastet bort mye tid på å prøve å få hjelp istedenfor å bare “hjelpe meg selv” så godt jeg kunne.

At jeg ikke fikk hjelp er i mine øyne sjokkerende, ettersom jeg betaler det dobbelte i studieavgifter sammenliknet med australske studenter – en skulle tro at hjelpen en blir tilbudt levde litt mer opp til reklamasjonen da.

Jeg vil for øvrig tro at de vil forbedre seg på det området.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Avgiften jeg betaler per semester er på 15 100 Australske dollar, som tilsvarer omtrent 88 200 norske kroner.

Leieprisene varierer veldig fra hvilken bydel en ønsker å bo i, som i alle andre storbyer.

Personlig så betaler samboeren min og jeg 410 dollar (2350 kroner) i uken, relativt høyt i forhold til andre studenter, men vi har en toromsleilighet med god plass, trygg parkeringsplass og en liten bakgård.

En kan finne bokollektiv der et rom kan starte på for eksempel 150 dollar (860 kroner) i uken og det er veldig gode leiemuligheter i Perth.

Matprisene i Perth er nær norske priser nå og jeg syns Perth ligner mer og mer på Stavanger prismessig. Ting som skiller seg klart ut og er billigere her derimot, er å spise ute, bilpriser og klær. Det er også mange fordeler med å være student, da det nesten er studentpriser på alt.

 

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Jeg har alltid vært interessert i geografi og hvordan alt har blitt skapt og forandrer seg hele tiden på jordkloden og i universet. Jeg fattet ekstra interesse gjennom jobben min, der jeg fikk se hvordan geologer jobber innenfor oljebransjen.

Jeg har lært om jordas oppbygning, historie, bergarter, mineraler, diverse naturkatastrofer som jordskjelv og vulkanutbrudd og hvorfor de oppstår og mye, mye mer.

Geologi er et veldig bredt studie, og det er vanvittig mye å lære. Som læreren vår sier så kan du aldri bli utlært i geologi. Jorda forandrer seg tross alt hele tiden, og det vil alltid dukke opp nye utfordringer og uforklarlige ting som forskes på.

 

 

Undervisningen er variert og vi har en del forelesninger i tillegg til å tilbringe mye tid på laboratorier.

Vi reiser også på feltturer og har en del praktiske oppgaver, noe som passer midt i blinken for meg.

Det blir en del rapportskriving og praktiske prøver i løpet av semesteret. I det første semesteret brukte vi mye tid på å beskrive forskjellige mineraler og steintyper, og neste semester blir det større fokus på fossiler. Jeg er kun på det første året og er usikker på hvordan studiehverdagen vil forandre seg på det andre og tredje året.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen er jeg enten med venner på universitetet, trener, studerer, går på stranden (vel og merke ikke på vinterstid) og utforsker Perth. Det er en stor by så det tar tid å få sett alt mellom studiene.

Det er også mange gode turmuligheter utenfor Perth og det er veldig populært å campe her nede. Ettersom at jeg har en perfekt bil for det, blir det ofte ut på tur ut i villmarken på oss.

Perth i seg selv er en nydelig by med mange fine strender, så det er nok å ta seg til.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja, men før en bestemmer seg ville jeg sett nøye på de andre universitetene i Perth som University of Western Australia (UWA), Murdoch University og Edith Cowan University (ECU).

Alle universitetene er ganske like på akademisk nivå etter hva jeg har forstått, og de konkurrerer hardt med hverandre. Alle ligger relativt sentralt til og alle er store universiteter med mange studenter.

Det kommer nok helt an på om universitet tilbyr akkurat det du har lyst til å studere og hvor det ligger geografisk sett.

Om en velger Curtin vil jeg tipse nye studenter til å bli kjent med medstudenter så fort en kan. Å skape gode vennskap er gunstig både personlig og akademisk.

I tillegg er det viktig å sette i gang fra uke én, og ikke ligge på latsiden.

Jeg har vært litt slapp med å bli kjent med andre norske studenter, men har nå meldt meg inn i bystyret til ANSA Perth, der en selvfølgelig får bedre kontakt med andre studenter fra Norge.

Jeg anbefaler alle studenter til å bli medlem av ANSA, det er bare fordeler som følger med der.