Hvordan kom du fram til at det var til Australia du ville dra?

Jeg hadde jobbet som offiser i forsvaret et par år og ønsket en sivil utdanning, men samtidig ville jeg reise og. Så da kom jeg fram til at jeg kunne studere i utlandet og slå to fluer i en smekk.

Det var flere steder jeg ønsket å reise til, som USA og andre steder i Europa, men jeg valgte til slutt Australia fordi det var lengst vekk og mest eksotisk i mine tanker - USA og Europa er jo steder man enkelt kan reise til senere i livet.

Jeg valgte USC, nettopp på grunn av muligheten til å ta to bachelorgrader på fire år og jeg var interessert i både markedsføring og design. I tillegg så fristet strandliv, sol og en avslappet livsstil.

 

Utveksling i Australia

Navn: Brian Dale

Alder: 27 år

Utdanning: Double Bachelor of Business (Marketing) & Arts (Design)

Studiested: University of the Sunshine Coast (USC), Australia

 

Hva er den største forskjellen på å studere der og i Norge?

Den største forskjellen utenom det at alt er på engelsk, er karaktersystemet.

I Australia har du flere prøver og innleveringer i hvert fag utover studieåret, og som regel en siste eksamen på slutten av semesteret. Hver av innleveringene og prøvene teller en viss prosent, som til sammen utgjør totalkarakteren. Noe som betyr at du må yte jevnt gjennom hele semesteret, så det hjelper ikke med skippertak her nede.

Jeg syntes også at man lærer bedre på denne måten, fordi man lærer hele tiden underveis i semesteret, istedenfor på slutten når man pugger til eksamen, slik som det ofte er i Norge.

 

 

Hvordan er en vanlig studiedag ved USC?

Vi bestemmer selv hvordan timeplanen vår ser ut, så det varierer fra person til person. Men jeg likte å ha timene mine tidlig på ettermiddagen, slik at en vanlig dag begynte som oftest med at jeg stod opp når jeg ville, kanskje stakk ned på stranden og surfet litt, gikk og trente eller satte meg ned på en lokal kafé, før jeg tok bussen til skolen og hadde en forelesning eller to.

Mellom timene så ligger jeg og deler plenen med kenguruene som hopper rundt. USC er den eneste skolen i verden som har ville kenguruer på campus, så det er jo litt gøy.


 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studiemiljøet er svært bra på USC. Vi har studiekompiser fra hele verden og studiet er godt lagt opp med tett oppfølging av lærerne og ikke minst, gode studiefasiliteter.

Biblioteket har all litteratur man trenger og det er flere data-rom som studentene kan bruke. Det er veldig sosialt å være student på USC og det er alltid fester og arrangementer gjennom semesteret.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var for meg svært enkel.

Egentlig hadde jeg tenkt å kontakte skolen selv, men så så jeg at Kilroy samarbeidet med skolen, så da gjorde de all papirarbeid, søknader og visum for meg.

Eneste jeg trengte å gjøre var å fylle ut et skjema og et par underskrifter.

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Australia?

Vel, det er veldig langt vekke fra Norge, så blir bare én tur hjem i året. Og alt er på engelsk, så du bør beherske språket bra for å få utrykket deg godt nok både skriftlig og muntlig.

Men universitetet tilbyr hjelp med akademisk skriving på engelsk, så det kan være en bra ting å bruke hvis du er usikker.

Den australske dollaren er også veldig ustabil til tider, så man må holde et øye med den når man skal overføre penger og lignende.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Generelt så er det litt billigere enn Norge. Noen ting er mye billigere, mens andre ting er litt dyrere. Men, vi spiste veldig ofte ute og man kan få et godt måltid for rundt 100-lappen.

Studielånet du får av Lånekassen rekker fint til et komfortabelt liv på Sunshine Coast. Hvis du bor på campus (noe som jeg anbefaler at du gjør det første året for å bli kjent med andre studenter), så ligger leieprisene på rundt 4500 kroner i måneden, inkludert strøm og vann.

 

 

Jeg flyttet til stranden og har bodd der i over to år og da betaler jeg kun 2600 kroner i måneden, noe som er veldig billig selv her nede. Normalen hvis du bor ved stranden, er vanligvis på rundt 3000-3500 kroner i måneden.

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Mitt studievalg er litt spesielt, siden jeg tar to bachelorgrader på fire år.

Men, generelt så har hvert fag en forelesning på to timer i uken, pluss en time med klasseromsundervisning, der vi sitter i mindre grupper på rundt 20 studenter. Dette er veldig greit, ettersom man kanskje har spørsmål til ting som ble sagt i forelesningen og man kan da snakke direkte med lærere om det.

I tillegg er alle forelesninger tilgjengelig på nettet, slik at hvis du ikke har muligheten til å delta en dag eller har lyst å se forelesningen om igjen, så er det lett tilgjengelig online. Alt studiemateriell, slikt som lecture-slides og lignende, er også tilgjengelig på nettet.

 

 

USC har fått 5 av 5 stjerner når det gjelder kvalitet på undervisning flere år på rad, så det er høy kvalitet på undervisningen.

Semestrene er kun 15 uker lange, så de er ganske intense. Men, til gjengjeld har vi fri en uke hvert semester, sommerferie fra november til slutten av februar og vinterferie fra juni til juli. Så da blir det mye tid til reising. Vi har vel fri rundt fem måneder i året, så det er ganske digg.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Typiske ting som å stikke på stranden, surfe, grille med venner og sånne ting som man gjør i varme land.

Jeg jobbet som markedsføringsassistent ved siden av studiene for å skaffe meg erfaring innen marketing, og var også veldig aktiv i lokale studentorganisasjoner og ANSA.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg kan anbefale USC på det varmeste. Det er en fantastisk mulighet til å reise og bo i et tropisk paradis, og samtidig få en knallbra utdanning som du kan bruke overalt. Livet er avslappet og man nyter hver dag.

Når det gjelder tips, så bør du bo det første året eller semesteret på campus, for å bli kjent med folk før du flytter til stranden.

Husk også å reise mye rundt i Australia og New Zealand, og ikke vent med det til slutten av oppholdet - da er det ikke sikkert at du får tid!

Ikke reis hjem til jul, bruk heller sommerferien (november til februar), til å reise rundt i Australia. Reis hjem til Norge i vinterferien, for da er det sommer i Norge.

Jeg anbefaler også studenter til å ta internships og å engasjere seg i studentorganisasjoner underveis i studietiden. Det gir deg viktig erfaring og gjør deg mer attraktiv for potensielle arbeidsgivere.