Hvordan kom du frem til at det var til Townsville/Australia du ville dra?

Førsteprioriteten min var å dra til et engelsktalende land med et helt annet klima enn Norge.

Etter å ha undersøkt hvilke utvekslingsprogram som var tilgjengelige på Institutt for Biovitenskap, kom jeg frem til at Australia var midt i blinken.

 

Utveksling i Australia

Navn: Synne Bjørnestad.

Alder: 23.

Fra: Stavanger.

Studerer: Bachelor i molekylærbiologi.

Studiested: James Cook University.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Australia og i Norge?

Den australske undervisningen er i mye større grad basert på skriftlige innleveringer og muntlige presentasjoner, noe som gjør at den endelige karakteren ikke er basert på èn stor og avgjørende eksamen i slutten av semesteret.

I stort sett alle emnene må man ha en muntlig presentasjon som teller rundt 10 prosent av karakteren. I tillegg til dette er det en rekke større og mindre innleveringer gjennom hele semesteret som totalt teller rundt 20-30 prosent av karakteren.

Dette gjør at stresset rundt avsluttende eksamen ikke er så stort.

I kontrast til dette har jeg som student i Oslo aldri hatt en muntlig presentasjon som direkte har hatt betydning for beregning av sluttkarakteren og kun hatt ett fag hvor labrapportene mine faktisk påvirket snittet (ikke kun var godkjent/ikke-godkjent).


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Mye av undervisningen her er basert på forelesninger.

I motsetning til hva jeg er vant med, er det liten sammenheng mellom kapitlene i pensumboken og det som foreleses, noe som gjør at pensumbøkene på mange måter bare blir et supplement.

Dette gjør at mange velger å ikke kjøpe pensumbøker, men heller forberede seg til eksamen ved å lese over forelesningsnotater. I mange av emnene er det ikke pensumbøker i det hele tatt. Dette er veldig annerledes fra hva jeg er vant med.

Utenom dette er undervisningen ganske lik som hjemme.

 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Stort sett innebærer en vanlig studiedag forelesninger og labarbeid. Utenom dette går mye av tiden med til å jobbe med innleveringer.

 

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Australia?

Jeg synes det er vanskelig å balansere oppgaveskriving med det å få lest og jobbet med faget.

Det blir sjelden mye tid til pensumlesing fordi oppgaveskrivingen tar så mye av tiden.

Dette gjør at når eksamenstiden kommer har man veldig mye å ta igjen, fordi man ikke har hatt så mye tid til å lese pensum underveis.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Jeg bor på campus, noe som gjør at jeg betaler langt mer enn de som bor off-campus.

Jeg betaler i underkant av 8000 kroner i måneden, noe som kan høres mye ut, men det inluderer tre varme måltider dagen, skifte av sengetøy og håndklær, vask av rom, samt akademisk rådgivning. Dessuten gir det en trygghet dersom noe skjer og en skulle trenge hjelp.

De fleste jeg kjenner som bor off-campus betaler kanskje i underkant av halvparten av hva jeg gjør, men siden mat ikke er særlig billig her blir det fort dyrt å leve off-campus.

Samtidig slipper jeg å handle, lage mat, rydde og komme meg til og fra campus, noe som sparer meg for masse tid og penger.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skole har jeg prøvd å reise så mye som mulig.

Selv om Townsville er en flott by, er man nødt til å komme seg ut av byen for å få sett den fantastiske naturen Queensland har å tilby.

Ved å reise ut av byen har jeg fått gleden av å oppleve grønnkledde regnskoger, spektakulære fossefall og langstrakte tropiske strender.

 

 

Når jeg ikke har brukt fritiden på å reise rundt, har det gått mye tid på å kose seg med nye venner, om det så er å ta seg en velfortjent øl på UniClub en fredags kveld, dra ned på marked i byen eller ligge på stranden for å sole seg og bade, så har man stort sett alltid en del å velge mellom.

Det er også en hel haug av sportsarrangementer som foregår på campus hvor de ulike collegene konkurrerer i forskjellige sportsgrener. Spesielt rugby er populært.

Ellers tar universitetet godt vare på de internasjonale studentene med festligheter som internasjonalt ball og nå senere i semesteret en avslutningssermoni.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Jeg har opplevd studentmiljøet som inkluderende med vennlige og imøtekommende medstudenter.

De fleste ønsker å dele kunnskapen sin med hverandre, og så lenge man er åpen selv er det lett å komme i kontakt med andre studenter.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil anbefale James Cook University til studenter som ønsker en tropisk opplevelse, men samtidig ønsker å være omgitt av velkjent vestlig kultur.

Ved å bo og studere i Townsville er man en biltur unna noen av verdens best bevarte regnskoger og ikke minst nabo til The Great Barrier Reef.

Jeg vil kanksje mest anbefale James Cook University til studenter som studerer marinbiologi, dette fordi universitetet er mest kjent som et av verdens beste universitet for marine fag.

Et av tipsene jeg vil gi om man velger Townsville er at man bør skaffe seg bil om man tenker å være her lenger en ett semester. Dette fordi uten bil er det vanskelig å komme seg til mange av de fantastiske naturperlene som ligger rundt omkring.

Om man ikke er her lenger en ett semester bør man uten tvil prøve å skaffe seg en venn med bil. Det er gull verdt.