1. Byggingen av Operahuset
Operahuset i Sydney er en av de mest velkjente bygningene i vår tid, og er innlemmet i UNESCOs verdensarvliste.
Det ble designet av dansken Jørn Utzon, som fikk jobben i konkurranse med over 200 andre arkitekter.
Selve bygningsprosessen ble imidlertid det man på engelsk ville kalt «A pain in the ass».
Byggekostnadene var estimert til å ligge på 7 millioner dollar, men sprengte til slutt budsjettet med en totalsum på 102 millioner dollar. Selve byggetiden tok 14 år og involverte mer enn 100 000 byggearbeidere.
2. Finnes ikke noe sentrum
Som by er Sydney å regne for en mangfoldig mosaikk.
Offisielt er byen delt inn i 10 deler, men i realiteten virker det mer som om byplanleggingen har foregått etter innfallsmetoden.
Central Business District (CBD) er tungt trafikkert og dominert av de mange skyskraperne i området, men er ikke egentlig noen bykjerne.
Havneområdet er et dyrt rikmannsområde, mens det heller ikke er noe å si på de gjennomsnittlige levekårene i de nordlige forstedene.
I Newtown finner du hipstere med helskjegg og ruteskjorte og Surry Hill har flere kafeer enn du rekker å besøke i løpet av et år.
I tillegg har du aboriginerområdet Redfern, turistmagneten Bondi og Chinatownen i Haymarket.
Uansett hvor du velger å ta veien er det greit å være klar over at byens store distanser ikke gjør det særlig praktisk å bevege seg til fots. Det anbefales derfor at man benytter seg av offentlig transport, spesielt i rushtiden, når veiene er trafikkerte.
3. Sydney er dyrt
Australia er kjent som en av de mest urbaniserte landene i verden, med flere skyskrapere per innbygger enn noe annet sted i verden.
Men Australia er også et av de dyreste områdene i verden, og Sydney er intet unntak.
I 2014 ble Sydney kåret til den femte dyreste byen i verden, bare to plasser bak Oslo. Akkurat som i vår egen hovedstad er boligprisene høye og man må betale mye mer for å bo i Sydney enn i mindre sentrale strøk av landet.
4. Strandtur
Hvis du følger stien som begynner ved berømte Bondi Beach kan du oppleve flere av Sydneys pittoreske strender i løpet av en gåtur.
Stien går langs klippekanten og ned i den varme, solblekte sanden på strendene Tamarama, Coogee og Bronte. Bondi-Cogee-ruten, som den heter, blir brukt av lokalbefolkning til å lufte hunden, jogge eller bare spasere en tur.
Vær imidlertid oppmerksom på klima og årstid. Er det sommer bør du være forberedt på å svette, mens det kan bli nokså kjølig på en vinterdag.
5. Kaffe er alvor i Sydney
Australiere er generelt meget stolt av sine kaffetradisjoner. Kaffen kom imidlertid ikke for alvor før utpå 1950-tallet, da store grupper av immigranter ankom fra land som Italia, Hellas og Nederland.
I dag blir kaffe konsumert i alle kriker og kroker av Australia og Sydneys befolkning er beryktet for å være en gjeng kaffesnobber.
Det sies at Flat White-kaffe ble oppfunnet i Sydney, og storkjeden Starbucks selger kaffevarianten som en australsk oppfinnelse. På tross av dette har ikke Starbucks eller andre internasjonale kaffekjeder klart å bite seg fast i Sydney: Kaffe er alvor i byen, og store kjeder som Starbucks ser ikke ut til å tilfredsstille befolkningens kresne gane.
6. Lokal slang
Det er strengt talt mindre slang i Sydney enn i mer grisgrendte strøk av landet, men du finner likevel noen språklige uregelmessigheter blant Sydneys innbyggere, også.
Mange sier for eksempel «G'day» som en hilsen, og det er vanlig med forkortelser av typen «servo» for service station og «arvo» for afternoon.
I tillegg bør du vite at mange puber blir kalt hotels, fordi skjenkeløyve før i tiden bare gav utestedene lov å servere folk som var på gjennomreise! Som om ikke det var nok nytter det ikke å komme på en pub i Sydney og be om en pint. Her blir ølen servert i såkalte schooners, som er 425 ml.
7. Du kjører shotgun
I andre storbyer som London og New York vil det fort virke mer enn litt mistenksomt dersom du forsøker å sette deg inn i fremsetet på en taxi, men down under er det hele snudd på hodet.
I Sydney er det tvert i mot helt normalt å sette seg fremme når man praier en drosjebil.
Det finnes ingen offisiell regel som sier at man skal gjøre verken det ene eller det andre, men ifølge de som har greie på slikt er shotgunkjøring i taxi et tegn på en egalitær og likestilt kultur.
8. Nesten halvparten født utenfor Australia
Nesten halvparten av Sydneys befolkning er født i et annet land, og 34 prosent av disse kommer fra ikke-engelsktalende land. Sett bort fra innvandrere fra Storbritannia og New Zealand, kommer de største innvandrergruppene fra Øst-Asia, Hellas og Midtøsten.
Selv om Australia som kjent er et immigrantland med en befolkning som stammer fra mange hjørner av verden, har de også markert seg med en strengere innvandringspolitikk de siste årene, især overfor båtflyktninger.
9. Vokt dem for solen!
Sydney har et herlig klima der det ligger ved kanten av Stillehavet, og temperaturene blir sjeldent høyere enn 35 grader eller lavere enn 7 grader. Vi snakker om prima temperaturer for menneskeapene, med andre ord.
Ikke vanskelig å forstå da, at en av de tingene som tiltrekker norske studenter til byen er mulighetene for å leve det gode utendørslivet!
Men du bør vokte deg vel, for den australske solen er ikke som solen andre steder i verden.
Ozonlaget over Australia har krympet med 5-9 prosent siden 1960-tallet, og det betyr at du til og med kan bli solbrent på en overskyet dag. Australia har urovekkende mange tilfeller av hudkreft på grunn av soleksponeringen, så vårt råd til deg som skal til Sydney er: Ikke vær en dust, bruk solkrem!
10. Strenge lover
For å gjøre noe med utelivsvolden i byen har Sydneys politiske myndigheter innført skjenkestopp kl. 3 på natten. Som om ikke det var nok er utestedene i Sydneys nattklubstrøk tvunget til å praktisere en såkalt lockout kl. 1.30, som betyr at man ikke tar inn nye gjester etter dette tidspunktet.
De strenge skjenkereglene og lockouten har rammet utelivssektoren hardt og ført til store protester, men står fortsatt fast.
Dessuten har Sydney superstrenge røykelover: Man har for eksempel ikke lov å ta en sigarett utenfor skoler, togstasjoner og offentlige bygninger.
På toppen av det hele er byens parkeringsvakter særdeles liberale når det kommer til å dele ut parkeringsbøter.
(Kilder: Roads & Kingdoms, Thetravelhack, EF Blog, Time).