Hvordan kom du frem til at det var til Australia/Sydney du ville dra?
En av grunnene til jeg startet på bachelorgraden i internasjonal markedsføring, var fordi jeg hadde muligheten til å studere to semester utenlands istedenfor bare ett, som er vanlig utveksling.
Navn: Marius Rygg Ekeland
Alder: 24
Fra: Klepp, Norge
Studerer: International Marketing
Studiested: University of Technology Sydney (UTS)
Sydney i Australia har alltid vært et ekstremt appellerende sted for meg, mye på grunn av det fine været, dyrelivet og folket der, for ikke å glemme den fine naturen, strendene og nasjonalparkene.
Du har som regel få sjanser i løpet av livet for en slik opplevelse, og jeg tror jeg hadde angret hvis jeg ikke hadde tatt den mens jeg hadde sjansen!
Hva er den største forskjellen på å studere i Australia og i Norge?
Det å måtte samarbeide med folk på et internasjonalt plan er kanskje den største utfordringen når det kommer til å studere utenlands. Språk og kulturbarrierer er ofte med på å gjøre gruppeoppgaver en del vanskeligere enn i ved studie i hjemlandet.
Utenom det vil den åpenbart største forskjellen være klima og vær, sommeren i Australia starter rundt oktober/november og varer helt til mars, og gradene kan overstige 45 grader! Det er deilig for oss nordmenn, men kan også bli litt for mye til tider.
Fortell litt om studiet og undervisningen?
BI-graden heter International Marketing, på UTS kaller de det bare for «Major in Marketing».
Du får to valgfag hvert semester som gjør at du i stor grad kan tilpasse timeplanen til fag du har en interesse for. De to fagene som er obligatoriske er ofte veldig konsentrert rundt markedsføring.
Når det kommer til selve skolen og undervisningen er det obligatoriske oppmøter, bedre veiledning underveis og en hel del flere eksamener gjennom semesteret. Det er ganske hektisk fordi de krever at du arbeider kontinuerlig gjennom året.
Dette skiller seg fra hvordan det er i Norge, da du har en eksamen per fag helt i slutten av semesteret.
De er også veldig flinke til å oppfordre til diskusjon. Vi har flere muntlige presentasjoner av stoffet underveis og vi gjennomfører diverse caser i timene som gjør at ting setter seg bedre og at du får en bedre forståelse av stoffet.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
Jeg bor et stykke unna skolen, så jeg må ta toget i ca. 30 minutter før jeg ankommer Central, som er hovedtogstasjonen i Sydney.
Derfra går jeg 10 minutter gjennom «the underground», hvor det ofte er veldig hyggelig med musikanter som spiller/synger og lager litt show.
Når du ankommer skolen har du to ulike timer på timeplanen, den ene er «tutourials», som er obligatoriske, her tar de opprop og du må være i 80% av alle timene for å bestå faget. Tutourials er mindre intime klasser på 20-30 stykk hvor du har en lærer som går gjennom pensum, diskuterer og gjør oss klar for «lecture».
Lecture er vanlig undervisning som jeg er vant med på BI. Her er det ofte store saler som rommer flere hundre mann, og ofte en veldig flink foreleser som holder foredrag om et kapittel i pensum.
Alt i alt et bra system som sikrer læring og kreativ tenking på en annen måte enn hjemme.
Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Australia?
Det er utfordringer ved å bo hvor som helst, her er mine for Sydney:
1. Til tider uutholdelig varmt, helt konge å være ute, men når du skal sove og ikke har Air-Condition kan det bli litt slitsomt.
2. Dyr offentlig transport (Ingen rabatter for internasjonale studenter)
3. En god del forurensing i byen. Det kjennes på luften.
4. Sydney er STORT! Du ser på kartet og tenker: «Det der er gåavstand». I realiteten er det 30 min med bil.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
Prisnivået generelt er nokså likt Norge, alle som kommer til Sydney syns det er veldig dyrt der, mens vi nordmenn er vant med likt prisnivå hjemme.
Mat og drikke på butikker, tobakk og utelivet har samme prisnivå som Norge, mens alkoholen er veldig fint redusert i forhold. Her betaler vi ofte 32 kr for en flaske vin, 100 kr for en six-pack, og 250 kr for 1 liter sprit.
Jo nærmere stranden, og jo mer sentralt en bolig er, jo høyere er prisen.
Mange deler rom, der 3 eller 4 personer sover på samme rom, bare for å få en leilighet i nærheten av Coogee-, Bondi- eller Marubra beach. Prisene er ofte på 6.000-12.000 kr per rom i måneden i disse områdene, det varierer i forhold til standarden.
Vi leier i det vestlige «suburb» og har derfor en veldig fin leilighet, med hvert vårt private rom, 2 stuer, svært kjøkken og bad og to balkonger til 4.100 kroner i mnd. Og på toppen av dette så har vi ikke kakkelakker. En enormt bra deal, men plasseringen kunne vært bedre, mye bedre.
Vi må ta toget inn til byen som tar ca. 30 min, og vi må ta toget inn til stranden som tar over 60 min.
Så du kan si du må velge mellom billig og fint, og mindre fint og sentralt!
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når vi ikke er på skolen blir det fort aktiviteter som basket, fotball og tennis. Det er mange sportslige arenaer i Sydney, og ofte mulighet for å spille diverse sporter i mange av parkene der.
Ellers blir det turer på stranden. Det finnes flere fantastiske strender i nærheten av Sydney, noen med mye turistaktivitet som Bondi Beach, og andre strender som er mer brukt av de lokale og dermed ikke så overfylte.
I nærheten av Sydney er det utrolig mange plasser å besøke, du har nasjonalparken Blue Mountains som du kan bruke mange dager på å utforske fult ut, og du har diverse dyreparker hvor du kan mate og kose med koalaer og kenguruer!
I tillegg er det et ganske bra uteliv i Sydney med mange kjekke nattklubber og barer å sjekke ut.
Hvordan er studentmiljøet der?
I vår klasse som består av nordmenn er miljøet veldig bra.
Men studentmiljøet varierer i stor grad fra det jeg er vant med i Norge her på UTS.
Skolen er så enormt stor og har veldig mange ulike avdelinger. Dette er med å gjøre det vanskeligere å skape et skikkelig miljø på skolen.
Jeg vil derfor si at studentmiljøet er relativt dårlig i forhold til i Norge, det er veldig lite fellesarrangementer og opplegg som bringer elevene sammen.
Men på en annen side har vi veldig mye gruppearbeid og samarbeid med de internasjonale studentene på skolen, noe som er en veldig god måte å bli kjent med nye elever på!
Her vil nok studenter ved UTS Housing være svært uenige med meg.
Slik jeg har forstått det på de av mine venner som bor på Housing er at det er et helt fantastisk miljø med flere opplegg i uken. Dette innebærer grilling, fester og diverse leker, gjerne ved Halloween, julaften og nyttår. Dette er opplegg for dem som bor på Housing, og ikke oss andre dødelige.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Ja, jeg vil absolutt anbefale skolen, både for lærestrukturen her i forhold til norske skoler, og fordi Sydney og Australia er helt fantastisk. Det er så utrolig mye å se og oppleve, nydelig vær, natur og dyreliv!
Når det kommer til tips ved eventuelt studie ved UTS:
• Spar opp en del penger før avreise.
Australia er et dyrt land, og om du kommer ned hit uten ekstra penger vil du angre fordi du kanskje ikke får muligheten til å være med på alt du ønsker.
• Finn bolig sentralt eller ved stranden.
Skal du være her ett semester anbefales Housing-opplegget til UTS. Her får du godkjent boplass før du reiser fra Norge og slipper helt å tenke på boligmarkedet i Sydney.
• Forbered deg på hardere semester. Forbered deg også på 4 måneder lang ferie!
Semesterene varer ca. 3,5 måneder og er relativt intensive med diverse presentasjoner, rapportinnleveringer og gruppearbeid. Dette er en kontrast fra den ofte norske modellen som består av en enkel eksamen som teller 100% av karakteren helt i slutten av semesteret.
På den positive siden har du en ekstremt lang ferie, jeg anbefaler at du planlegger denne bra, noe som bringer meg til neste punkt.
• Planlegg hvor du ønsker å reise!
Australia er et helt unikt land å reise i. Jeg anbefaler at du planlegger hvor du ønsker å reise i ferien så snart som mulig.
Jeg kan personlig anbefale å ta en road trip fra Sydney opp til Cairnes. På denne reisen får du sett alt Australias østkyst har å by på, noe som innebærer magiske plasser som Whitehaven Beach og Fraiser Island! Australia er også veldig nær New Zealand og andre helt råe land i Asia!