Hvordan kom du frem til at det var til Melbourne/Australia du ville dra?

Jeg ville reise til et sted hvor de snakket engelsk, siden det var enklest med tanke på språk og å kunne følge studiene.

Jeg ville reise langt fra Norge og ut av Europa om jeg skulle flytte, så England var ikke et alternativ. USA har aldri fristet, så da falt valget på Australia.

I tillegg så jeg det som en mulighet å utforske deler av verden hvor det er er lengre å reise fra Norge, slik som Sør-Asia. Prisen på studier er ganske høye uansett hvilket land du velger av England, USA og Australia, så det ble ikke en faktor.

 

Utveksling i Australia

Navn: Kari Helene Bekkelund

Alder: 25

Fra: Trysil i Hedmark

Studerer: Master in Network and Security (IT)

Studiested: Monash University i Melbourne i Australia

 

I starten ville jeg dra til Sidney, men jeg kunne ikke finne en mastergrad som passet, så da tittet jeg litt rundt på andre skoler.

Jeg fant et par universiteter som hadde en passende mastergrad, men etter litt overveining så Monash ut som beste alternativ. For meg var landet og studiene mer viktig enn selve byen, så lenge det var en av de større byene i Australia.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Australia og i Norge?

Det første som faller meg inn er hvor mye mer de forventer av deg. Men på en annen side gikk jeg en bachelorgrad på en høgskole i Norge, og Monash University er en av de høyere rangerte universitetene i Australia, og kjent for å kreve en innsats av studentene sine.

Og så er studiene her mer teoritunge og mindre praksis, men vi har fortsatt praktiske oppgaver. Jeg føler ikke studiene er nevneverdig forskjellige i gjennomføring.

Ett pluss her er at Monash, og jeg tror andre universiteteter også gjør det, filmer og legger ut opptak av hver forelesning.

I tillegg har de i år har tenkt å begynne med live streaming.

Jeg vet at mange venner av meg som studerer ved universiteter i Norge sliter med å balansere hverdag og obligatoriske forelesninger.

Her virker det som en større forståelse for at du som student kan ha vanskelig for å balansere en timeplan med jobb og andre plikter i hverdagen. Studiene her har også en arbeidsmengde som tilsier at de forventer at du jobber rundt 50 timer uken med fagene, noe som er høyere enn i Norge.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Jeg tar en master i nettverk og sikkerhet, som er et ganske stort felt.

Nettverksbiten går ut på hvordan nettverk er bygd opp, hvordan data blir flyttet fra et sted til et annet igjennom kabler og nettverkskomponenter slik som rutere og switcher.

Sikkerhetsdelen går ut på hvordan sikre et nettverk mot forskjellige trusler og angrep, hvordan lage programvare uten sikkerhetshull og finne sikkerhetshull i eksisterende programvare og lignende.

Undervisningen foregår i fire timer pr. fag. Normalt fordelt i 2 timer med tutorial, med mer praktisk format, og så to timer som er ren forelesning. Altså samme struktur som jeg hadde på min bachelorgrad i Norge på Westerdals.

Forelesninger er aldri obligatoriske, men av og til putter foreleseren «marks» på tutorials, så om man møter til en tutorial får man automatisk to «marks». Marks eller karakter her blir gitt som prosent, hvor 100% er perfekt. Hvis man møter på tutorial og får to marks så vil det si at man har sikret deg 2% av den endelige karakteren, så det er definitivt verdt det når mange professorer er strenge med rettingen av innleveringer og eksamener.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Skolen her har mye lengre dager, som gjør det mulig å presse inn alle forelesninger og tutorials på 2-3 dager hvis man vil. Da har man gjerne fire til åtte timer skole disse dagene, men det er kortere enn en vanlig arbeidsdag i Norge og det spørs hva man liker.

Ofte er det veldig trangt og vanskelig å finne steder å studere på skolen, så om man liker å studere hjemme eller på kafe som meg, så foretrekker man å reise minst mulig til skolen. Disse dagene begynner gjerne rundt 10-12 på morgenen og ender rundt 20-22 på kvelden, hvor man studerer i de ledige timene mellom forelesninger og tutorials.

Skolen har 12 uker forelesninger/tutorials, og én uke med eksamensforberedelser. Deretter er eksamener fordelt ut over tre uker.

Så de første ni ukene studerer jeg bare to dager ekstra hjemme eller på kafe. Da jobber jeg som oftest med en innlevering, ser igjen forelesninger jeg ikke fikk nok notater fra, eller leser meg opp på noe jeg ikke forstår.

De siste 6-7 ukene er de hektiske.

Da går det fra morgen til kveld, ofte syv dager i uken. Det er fordi alle de store innleveringene blir lagt ut mot slutten og har innleveringsfrist i uke 11 eller 12.

Etter at disse er levert inn har du tre uker til å repetere alt fagstoff før eksamen.

Selv om jeg ikke er en «skippertaksstudent» som sparer alt til slutt er det utrolig mange detaljer du skal igjennom, så tiden er knapp uansett hvor mye man har forberedt seg tidlig i semesteret.

Det er mye verre å havne bakpå studiene her enn i Norge.


  

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Australia?

Egentlig ikke. For meg gikk det ganske fint, men jeg tror jeg hadde en fordel med å starte å studere i utlandet etter jeg allerede hadde gjort en bachelor og hadde arbeidserfaring.

Som nevnt kreves det mer av studenten her, så om jeg hadde gått rett fra videregående til en bachelorgrad her hadde jeg nok slitt mye mer med å følge med og ha nok selvdisiplin.

I tillegg har jeg en deltidsjobb i Norge med IT, hvor jeg jobber hjemmefra her i Australia.

Hvis man ikke har en deltidsjobb eller ekstremt snille foreldre er det hardt å få ting til å gå rundt med bare penger fra Lånekassen. Da må man enten jobbe hjemme i ferier som mange gjør, eller søke jobber her i Australia.

Når det er sagt: nå som jeg studerer i utlandet angrer jeg på at jeg ikke gjorde det allerede på bacheloren. Du får så mye mer igjen av å studere i utlandet.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

I gjennomsnitt vil jeg si at Australia er ⅔ billigere enn Norge. Spesielt matprisene er mye billigere. F.eks kan man kjøpe en kilo kjøttdeig for rundt 45 kroner, men klær og sko er rundt samme pris som Norge.

Kollektivtransport er ikke subsidiert på samme måte, så det er en del dyrere.

For meg som er masterstudent får jeg ingen rabatt, så en dag med kollektiv koster rundt 55 kroner.

Hvis man er bachelorstudent får man rabatt hvis man kjøpe helårskort. Det vil si at transporten her for en student koster cirka det samme som vanlige billetter i Norge.

Leieprisene er ganske like som i norske byer hvis man vil bo i en grei standard og litt sentralt. Man skal finne greie muligheter for 5000-7000 kroner.

Det er også mulig å bo på campus, men prisen her er ofte det samme og noen ganger kan det være mer bråk på disse plassene siden mange unge som flytter ut for første gang bor på campus.

Hvis man vil bo billigere er det mulig, men da må man enten senke standarden eller bo utenfor «Inner suburbs».


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg er veldig glad i gå rundt og oppdage nye steder.

Her i Melbourne er det stor forskjell mellom de forskjellige suburbs, så man går aldri tom for nye spennende ting å se på. I tillegg er det en kultur for mat her, så ofte går man ut å spiser for å prøve nye steder eller helt nye matretter fra forskjellige land og kontinenter.

Siden jeg bor rett ved stranden tilbringer jeg en del tid der, hvor man kan sole seg, bade, eller bare ta en øl.

Det er også mange spennende eventer rundt omkring for enhver smak, som kunstutstillinger, filmvisninger, vinsmaking, food-trucks minifestivaler og mye mer.

Hvis man går på Facebook og ser på arrangementer i Melbourne er det alltid mye å velge mellom. 

  

Hvordan er studentmiljøet der?

Det spørs litt på hva du studerer, men blant de som som studerer IT og en del andre områder er det en overvekt asiatere, spesielt kinesere og indere, noe som gjør at man får et innblikk i deres kultur.

Samtidig grupperer de seg veldig sammen, så det kan til tider være vanskelig å bli kjent med dem.

Uansett er det alltid et par fra andre land man ender opp med å bli gode venner med. Hvis man studerer bachelorgrad eller andre studier som er populære blant asiatere får man en del mer variasjon.

Mange australiere studerer kun en bachelorgrad eller tar ikke høyere utdanning, noe som gjør at de er litt vanskeligere å finne på universitetet for meg som går mastergrad.

Jeg merker også at studentmiljøet her er mer seriøst enn i Norge. Blant annet har vi ikke en studentpub på mitt campus, som er det nest største campus for mitt universitet og mye større enn et campus slik vi forestiller oss det i Norge. Under O-week (fadderuken) var det heller aldri snakk om å drikke alkohol.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja, det vil jeg absolutt anbefale. Det å studere i utlandet gir deg utrolig mye erfaring og input du ikke får i Norge.

Monash University har også ekstra lån fra Lånekassen, så selv om det er dyrt kan du nå få dekket alle skolepengene.

Mitt største tips er å søke!

Med en gang man har søkt og fått tilbud om plass så er hele situasjonen mye mer reell og man kan føle at noe man har veldig lyst til er så mye nærmere å bli en realitet. Da putter man gjerne inn det ekstra arbeidet for å fullføre løpet.

Når man skal reise virker det mye mer skummelt enn det er når man kommer frem.