Hvert år reiser hundrevis av ungdom fra Norge til andre siden av jorda for å studere. Hva er det egentlig som gjør Australia til et av de mest populære studielandene for oss fra nord?

Først og fremst er det nok det varme klimaet som frister mange frosne nordmenn til å legge studiene til Australia og drømmen om lange dager på stranda, surfing og et yrende festliv er noen av de umiddelbare trekkplastrene.

Australia er et populært reisemål for norske studenter og alle de mest populære studentbyene i landet har sitt eget norske miljø med arrangementer og organisasjoner der du kan delta. Selv om Brisbane, Melbourne, Perth og Sydney er de byene med flest, finnes det over 40 læresteder rundt om i landet som tilbyr høyere utdanning i forskjellige retninger.

Mange skoler i Norge har avtale med flere av disse universitetene og har egne opplegg der du kan legge deler eller mesteparten av studiene dine til Australia. Du kan også få hjelp hos blant annet Bjørknes Høyskole i Oslo til å søke direkte på et helt studium i Australia.

 

Fakta om studier i Australia:

 

• Opptakskrav: Australia har over 40 læresteder for høyere utdanning. Opptakskravene varierer fra lærersted til lærersted. Enkelte skoler opplyser om hvilke karakterkrav de stiller til det norske vitnemålet.

 

• Søknadsfrister: Det er rullerende opptak ved de fleste universiteter i Australia. Du bør søke minst fire til fem måneder før studieåret starter i februar eller i juli. Sjekk med lærestedet.

 

• Skolepenger: Nærmere informasjon om skolepenger finner du på hver enkelt skoles nettside.

 

• Utveksling: Flere skoler tilbyr Study Abroad-programmer som går over ett eller to semestre. For at du skal få støtte av Lånekassen til å gå på et slikt program må studiet være på bachelor eller masternivå. Kontakt internasjonalt kontor ved aktuelle skoler for nærmere informasjon om opptakskrav og søknadsprosess.

 

Kilde: ANSA

 

Et godt studieland

Linn Endresen (25) fra Stavanger har studert media og kommunikasjon i Australia i fem år. Hun startet på Gold Coast og flyttet senere over til Brisbane, begge deler i staten Queensland eller "The Sunshine State" som den beskrivende nok kalles.

– Jeg var først og fremst klar for sol og sommer i litt mer enn en måned i året. Da ble Australia et naturlig valg, forteller hun. 

– Jeg vil absolutt anbefale alle å studere i utlandet og da spesielt i Australia. Det er et herlig land som er utrolig godt tilrettelagt for studenter. Selve studentmiljøet er kjempebra og det er mange arrangementer og mye sosialt rundt dette. Australia er et billig land å være student i: Det koster nesten ingenting å ta kollektivtrafikk, og du får studentrabatter på det alt fra kino til turistseverdigheter og spisesteder.

 

Mange muligheter

Brisbane og de andre storbyene i Australia har utallige ting for studenter å gjøre når de ønsker å  legge bort bøkene litt. Utelivet er virkelig noe å få med seg og du kan finne alt fra fullstendig kaotiske backpacker-puber og strandklubber, til de mer elegante og flottere stedene som krever pent antrekk og upåklagelig oppførsel.

– Noe av det mest geniale med Australia er konseptet med B.Y.O. (Bring Your Own), forteller Linn. Dette er noe mange restauranter opererer med og betyr kort og godt at du betaler rundt ti norske kroner for å kunne ha med din egen flaske med vin til middagen istedenfor å kjøpe den på restauranten. Siden det finnes mange billige spisesteder i Australia, er det å gå ut å spise og drikke ikke like fremmed for studenter der som her i Norge.

Det er også forholdsvis rimelig å reise rundt i Australia, og mange studenter benytter sjansen til å besøke andre steder av landet når de har ferie fra skolen. Siden semestrene er så korte, er feriene lange. Mange velger å bruke noe av tiden på å reise hjem til Norge og resten til å oppdage studielandet sitt.

 

Imøtekommende folkeslag

Selv om Linn opplevde det som litt skummelt da hun som 19-åring for første gang kom til Australia alene uten å kjenne noe eller noen, angrer hun ikke et sekund på at hun dro den dag i dag. 

– Det gikk kjempelett å få seg venner og bli kjent med landet. Australiere generelt er veldig imøtekommende og hyggelige. Overalt er det studenter fra forskjellige steder som ønsker å komme i kontakt med nye mennesker. I starten syntes jeg det var rart å måtte snakke engelsk, og skulle finne frem på et kjempestort universitet helt på egenhånd, men jeg lærte fort å stå på egne ben.

Linn forteller at siden det er så mange utenlandske studenter samlet har alle det litt på samme måte og mange føler at vennskap som knyttes der blir nærmere og sterkere enn hjemme. 

– Man blir som en liten familie. Vennene dine blir de du deler alt med, og de du til enhver tid er sammen med. Jeg fikk meg venner i studietiden som uten tvil vil vare livet ut. I tillegg er det jo så mange nordmenn ved studiestedene at det alltid er noen å ty til dersom hjemlengselen til gamlelandet melder seg.

 

Bo sentralt

De fleste lærestedene i Australia er behjelpelige med å finne sted å bo til sine studenter, men Linn vil ikke anbefale unge mennesker som reiser utenlands å bo på campus på skolene.

– Disse ligger ofte et stykke utenfor byen i tillegg til at de er dyre. Det beste er å sjekke ut litt på forhånd; les om byen og forhør deg om hvilke områder som er billige og bra for studenter å bo i.

Mange norske studenter leier flotte hus litt utenfor byen der flere kan bo sammen for en billig penge. Selv om disse husene er fine vil Linn heller anbefale folk å bo i en leilighet i byen.

– Det er vanvittig mye dyr i Australia og mange har fått besøk av både kakerlakker, farlige edderkopper og slanger inn i husene. I en leilighet i byen slipper man dette og standarden på disse er veldig gode i forhold til hva man betaler.

 

God kvalitet på skolene

Urettferdig nok har det å studere i Australia fått et noe dårlig rykte på seg for at det er mer fest enn skole mener Linn.

– Dette er ikke berettiget. Selv om det er mye fest og moro, har de fleste betalt mye penger for å få studere i Australia og gjør derfor en innsats for å dra hjem med gode karakterer, mener studenten.

– I tillegg er universitetene i landet veldig godt ansett og av høy kvalitet. Det å oppnå gode karakterer der er en vel så stor bragd som i Norge.  De fleste av universitetene i Australia er store, og forelesningene rommer ofte opp mot tre hundre studenter. Her gjelder det stort sett å sitte og høre etter, mens de aller fleste fag har også timer til "tutorials" der studentene deles opp i mindre grupper og får mulighet til å delta mer i stoffet i form av diskusjoner og oppgaver.

 

Savnet norsk mat

Hvorvidt man får jobb etter å ha studert i utlandet, kan nok slå ut begge veier. På den ene siden har du gått glipp av noen år med mulighet for å skaffe et kontaktnettverk innen den bransjen du jobber i på den andre skaper de fleste seg et  stort nettverk gjennom norske studenter som kan komme til nytte når man senere skal ut i jobb.

Linn tror spesielt språkkompetansen vil bli nyttig for henne i arbeidsmarkedet.

– Jeg ble mye bedre i engelsk, lærte meg å bli mer selvstendig og møtte mennesker jeg aldri ville fått muligheten til å møte ellers. Likevel savnet jeg Norge mye til tider, og jeg tenkte mye på familien, norske TV-programmer og norsk mat.

– Uansett hvordan det vil gå senere er jeg utrolig glad for at jeg tok utdannelsen min i Australia, avslutter Linn.

 

Linns 5 tips til deg som vil studere i Australia:

 

• Søk informasjon: Meld deg inn i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad). De er behjelpelige med det meste som angår studenttilværelsen, og de fleste universitetene har en egen kontaktperson i organisasjonen som kan gi deg råd.

 

•  Ta del i festen: Delta i den norske 17. mai feiringen i Australia, på foreksempel Gold Coast og i Brisbane får man virkelig feiret nasjonaldagen med frokost, tog, leker, middag og fest. Politiet sperrer til og med av gatene i visse områder slik at vi skal få marsjere i fred for trafikken.

 

•  Bo sentralt: I Brisbane er alle leiligheter forholdsvis nye, og de aller fleste har tilgang til treningsrom, badebasseng og i noen tilfeller filmrom i leilighetsbygget

 

•  Reis i ferien: I Queensland er Surfers Paradise, Byron Bay og Noosa populære reisemål langs kysten, steder som er ideelle for surfing, festing og strandliv.

 

•  Råd ved hjemlengsel: Ta med norske matvarer som makrell i tomat og melkesjokolade!