I kke overraskende er Australia fortsatt en av de mest populære studiedestinasjonene for norske utenlandsstudenter. Og mange tusen nordmenn har tatt helgradsstudier eller vært på utveksling «Down under».

Australia er kanskje mest kjent for et idyllisk strandliv med sol, surfing og barbecue, men landet kan også by på flere av verdens beste universiteter. Faktisk er det kun USA og Storbritannia som har flere universiteter inne på de mest prestisjetunge rankinglistene.

Ved å ta utdanningen din i Australia får du altså en førsteklasses internasjonal utdanning, et internasjonalt nettverk og ikke minst en studietid du vil huske for resten av livet.

 

 

Utdanningssystemet

De australske universitetene er kjent for å ha en undervisningsstil som oppmuntrer til innovativ, kreativ og selvstendig tenkning. De høster spesielt hederlig omtale i internasjonale rankinglister for utdanningene innen ingeniørfag, teknologi, medisin, økonomi og finans.

Ved Australias 40 universiteter finnes også et bredt spekter av andre utdanningsmuligheter, med alt fra vitenskap og realfag, til business, humanoia, kunst og mediefag.

Det australske utdanningssystemet følger den kjente internasjonale formen med undergraduate- og postgraduate-studier. Bachelorgradene (undergraduate) i Australia går over tre eller fire år. Etter fullført treårig bachelor kan man nemlig søke seg videre til et honours-år for ytterligere fordypning.

Mastergradene (postgraduate) er ett- eller toårige. På postgraduate-nivå kan du også ta graduate diploma, graduate certificate og doktorgrad.

Studieåret i Australia starter vanligvis i slutten av februar og avsluttes i midten av november. Noen av utdanningene har også oppstart i juli. I løpet av studieåret har man om lag en måneds vinterferie i juni og juli, og tre måneders jule-/sommerferie før man begynner neste studieår.

Man kan alltids velge å reise hjem i den lange ferien, men mange norske studenter benytter seg av muligheten til å oppleve andre deler av Australia.

 

Fakta om Australia

Hovedstad: Canberra

Folketall: 21,5 millioner

Areal: 7,68 millioner kvadratkilometer (6. største land i verden)

Tidsforskjell fra Norge: Australia har tre tidssoner som ligger 8, 9,5 og 10 timer foran norsk tid

Valuta: Australske dollar (AUD )

Nasjonaldag: 26. januar

 

 

Studiefinansiering

Norske studenter må betale skolepenger, eller tuition fees, for å studere ved australske universiteter. Medisin- og veterinærstudier koster gjerne mer enn "vanlige studier", på grunn av kostbart undervisningsmateriell.

Selv om det koster mye penger å studere i utlandet, er heldigvis Lånekassen rause ovenfor utenlandsstudentene. I tillegg til lån til skolepengene får du også lån og stipend på lik måte som til alle andre norske studenter.

I tillegg finnes det også statsstipender og skolestipender som tilbys innen forskjellige fagretninger. Utenlandske universiteter og høyskoler som tar skolepenger tilbyr ofte et visst antall stipender til internasjonale søkere. Vilkårene for å søke på disse stipendene er bestemt av det enkelte lærestedet.

På studyinaustralia.gov.au finner du linker til flere stipender som norske studenter kan søke på.

TIPS! Sjekk også ut Stipendportalen.no hvor du finner en oversikt over alle stipender og støtteordninger for norske studenter.

 

 

Søknadsprosess 

De fleste utdanningsinstitusjonene samarbeider med utdanningsagenter som kan hjelpe deg med søknadsprosessen. Dette vil du finne informasjon om på de ulike skolenes nettsider eller ved å kontakte dem direkte. Men du kan også søke direkte til universitetene på egenhånd ved å laste ned et søknadsskjema fra deres nettsider.

For internasjonale studenter finnes det ikke noe felles opptaksportal som tilsvarer det norske Samordna opptak. Hvis du skal søke flere steder, må du derfor sende inn en separat søknad til hvert av universitetene. Ta deg god tid til å fylle ut søknaden, slik at du er sikker på at du har forstått alle punktene.

Hvilke dokumenter du trenger å legge ved søknaden vil variere hos de ulike skolene og mellom de ulike linjene. Det er derimot noen ting som vil gjelde for alle. Først og fremst må du bevise at du oppfyller opptakskravene ved levere vitnemål for generell studiekompetanse eller tilsvarende.

Noen vil kreve at vitnemålet er oversatt til engelsk av en autorisert oversetter, men mange tar også i mot norske vitnemål og gjør en helhetsvurdering av dette sammen med resten av søknaden.

Enkelte universiteter krever også at du legger ved en CV, et anbefalingsbrev, et motivasjonsbrev og/eller arbeidsprøver.

Du må som regel betale et gebyr for hver søknad, og dette refunderes ikke. Derfor bør du først forsikre deg om at du oppfyller opptakskravene, slik du ikke betaler for søknaden til ingen nytte.

 

 

Nyttige linker

Finne studier i Australia:

Studievalg.no/Australia – Oversikt over utdanningsmulighetene i Australia

Studyinaustralia.gov.au – Alt om utdanning i Australia for internasjonale studenter

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk) 

IELTS-test (engelsk) 

 

Finansiering:

Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater 

Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater 

Numbeo – prissammenligning mellom land 

Lånekassen

 

Andre nyttige linker:

ANSA.no – Organisasjonen for norske studenter i utlandet

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Translatørportalen (statsautorisert oversettelse) 

NOKUT

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

 

Opptakskrav

Du må ha generell studiekompetanse eller tilsvarende for å være kvalifisert for opptak til utdanning i Australia. Ut over dette, vil de ulike universitetene og linjene ha individuelle opptakskrav og/eller basere seg på opptaksprøver.

Flere av de Australske universitetene bruker veiledende poenggrenser for norske søkere som du kan finne informasjon om på deres nettsider.

Krav til engelskkunnskaper vil variere mellom de ulike universitetene og fagretningene, men med karakteren 4 eller bedre i engelsk fra andre eller tredje klasse på videregående, slipper du som regel å ta en engelsk IELTS- eller TOELF-prøve.

 

 

Frister

Universitetene i Australia bruker rullerende opptak, noe som vil si at det er «først til mølla» som gjelder. Det anbefales uansett å søke fem eller seks måneder før semesterstart, slik at du har nok tid til å ordne visum, søke om stipend og lån, skaffe bolig og organisere reisen.

Skal du søke medisin- eller veterinærutdanning, bør du starte prosessen ett år i forveien på grunn av tester og tidlige søknadsfrister.


 

Visum

For å studere i Australia må du skaffe deg et studentvisum og for å være kvalifisert til dette, må du først bli akseptert til et heltidsstudium, samt møte ulike økonomiske, helsemessige og karaktermessige vilkår.

Det raskeste alternativet er å søke over internett, hvor behandlingstiden er mellom fem og ti arbeidsdager.

Med studentvisum kan du også søke om arbeidstillatelse til å jobbe opp til 20 timer i uken i løpet av semesteret og ubegrenset på helligdager og i feriene.

Husk imidlertid Lånekassens inntektsgrense for å slippe trekk i studiestøtten.