Victoria Andersen-Vang fra Nøtterøy har studert to år ved journalistikkutdanningen ved Norges Kreative Fagskole, hun ville gjerne ta en bachelorgrad i journalistikk, da måtte hun dra til utlandet, og valget falt på byen Melbourne sør i Australia.

 

Journaliststudier i Australia

 Navn: Victoria Andersen-Vang

Alder: 23

Studerer: Bachelor in arts and communication

Studiested: Deakin university, Melbourne, Australia.

 

Hvorfor valgte du Australia?

Jeg valgte Australia fordi jeg fortsatt ville studere, fordi jeg liker studentlivet og ikke var klar til å begynne på arbeidslivet. NKF samarbeider med flere skoler i utlandet.

Første kriteriet for å studere utenlands var selvsagt at de prater engelsk, og ettersom jeg har allerede har bodd et år i London fant jeg ut at det kunne vært gøy å reise til Australia i stedet.

Hørte rykter om at Australiere er noen trivelige folk og at det skulle være så varmt og vakkert her. Akkurat nå er det midt på vinteren her i Melbourne, men det begynner å komme seg.

  

Hva er den største forskjellen på å studere i Australia og Norge?

Ettersom jeg gikk på NFK, en kreativ skole der man lærer av å gjøre, fikk jeg et kultursjokk. Jeg vet ikke hvordan det er å studere på universiteter eller høyskoler hjemme i Norge, så det kan godt hende at det bidro til at jeg ble litt overrasket.

På Deakin University det gjerne flere oppgaver som skal gjøres parallellt, du rekker ikke bli ferdig med den første før du begynner på den andre, jeg merker at vi er på bachelor-nivå.

Vi har måttet bli flinke til å planlegge og strukturere hverdagen. På journalistikk på NKF, skrev vi artikler, mens på Deakin skriver vi essay. Vi lærer på en annen måte, og vi blir noen rever på research.


 

Hvordan er en vanlig dag for deg i Melbourne?

Vi har skole tre dager i uken, så det er forventet at mye skolearbeid gjøres utenom skoletiden. Skolearbeid gjøres på Victoria State Liberary. Når vi ikke driver med skolearbeid, blir det mye sightseeing, park og uteliv.

Vi bor midt i byen og har alt utenfor døren. Det er vanskelig å holde på pengene, spesielt når det finnes et kasino rett borti gata.

  

Hvordan er studentmiljøet?

Hver klasse har flere timer, så man kan slenge seg på den man vil. På grunn av dette blir man nødvendigvis ikke kjent med så mange.

Det blir fort sånn at vi norske finner hverandre. Nordmenn blir plutselig så mye mer åpne og imøtekommende i utlandet. Hører du noen som prater norsk, blir det alltid til at du kommer i prat med dem.

Det går mange elever på Deakin, så det er på ingen måte like intimt som NKF, men vi har rukket å bli en liten gjeng allerede, vi norske altså.

Skolen og ANSA holdt en minnestund for ofrene etter Utøya og bomben i Regjeringskvartalet. Deakin ville vise at de var her for oss norske, og viste medfølelse for at det kunne være vanskelig for mange av oss å være så langt hjemmefra.

De tar godt vare på oss, og vil gjerne ha studenter fra Norge. Generelt syntes de norske elever er flinke og strukturerte.


 

Hva er det mest spennende faget du har på skolen?

Det må være foto. Vi har valgt et fag som heter Pixel to Print. Der får vi lov til å utfolde oss kreativt, lage morsomme og bisarre bilder, det faget er bare gøy.

  

Har du støtt på noen utfordringer som utvekslingsstudent?

Med tanke på skoleoppgaver fikk vi den største utfordringen tidlig. Etter å ha vært her i en måned, skulle vi skrive et 2500 ord langt essay om hvordan Australsk TV fungerer og hvordan forskjellige “Current Affairs”-programmer rapporterer med tanke på teknikk, valg av grafikk, bilder, musikk, innhold og intervju-stil.

Når vi ikke hadde sett et eneste program, var dette en vanskelig oppgave å gjennomføre.

Vi har støtt på utfordringer hele veien, alt som skulle til for å etablere seg har vært problematisk. Vi kom siste dagen i international orientation week og måtte selv plundre for å sette oss opp på fag, få passord og tilgang til Deakin’s skoleside for å sette opp en timeplan.

Så var det dette med å finne seg et sted å bo, utleiemeglerne krevde all slags dokumentasjon – førerkort, pass, bevis på skoleplass, bankutskrifter, you name it. Vi var utrolig heldige å fikk leie privat fra en som driver et leilighetskompleks.

Det har vært en lang prosess dette med å få penger fra Lånekassen, vi venter ennå.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Vi har ikke så mye fritid. Drar i en park eller på cafe med venner, og planlegger reiser. Vi har jo fire og en halv måned med fri.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du evt. noen tips til nye studenter?

Spar opp penger før du kommer ned! Vær forbedret på at alt tar tid og at du har all dokumentasjon og papirer i orden. Utenom det, møt andre studenter som kan gi deg tips til hvordan skolen fungerer og som kan hjelpe eller komme med tips.

Det er mye spennende å finne på, det er en herlig by, kom deg ut, snakk med folk, spør om råd. Australiere er behjelpelige og elsker norsk aksent.