Navn: Amalie Heiberg
Alder: 24
Studieretning: Kybernetikk og robotikk, NTNU, Trondheim.
Studiested: Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC), Florianópolis, Brasil.

 

Hvordan kom du fram til at det var til Brasil du ville dra?
Da jeg besøkte landet i 2015 bodde jeg en kort stund hos en familie i et område hvor de aller fleste kun snakket portugisisk. For første gang i mitt liv opplevde jeg å passivt tilegne meg språkegenskaper. Det var noe helt annet enn å lære tysk på skolebenken og ga en enorm mestringsfølelse. I tillegg fikk jeg oppleve en ny og eksotisk del av verden; frukter jeg aldri hadde hørt om, det kraftige sommerregnet og den varme kulturen. Jeg satt igjen med et behov for å dra tilbake, for å lære både språk og kultur. Muligheten skulle heldigvis komme tre år senere!


Hvordan var søknadsprosessen?
Søknadsprosessen var veldig grei, ettersom NTNU har utvekslingsavtaler med flere brasilianske universiteter. Jeg søkte derfor først gjennom NTNUs system. Det var ikke vanskelig å bli nominert til en av de få plassene ved UFSC, ettersom det var så få søkere dit. Deretter fikk jeg tilgang til søknadssystemet deres, hvor jeg måtte laste opp blant annet motivasjonsbrev (på portugisisk) og bevis på språkkunnskaper. I utgangspunktet ønsker de at man har tatt språkkurs på forhånd, men det er også mulig å fylle ut egenerklæring, dersom man har selvtillit til det! Et par måneder etter, i juni, fikk jeg vite at jeg hadde fått plass.


 

For å studere i Brasil er man nødt til å søke om visum på forhånd. Dette gjøres gjennom den brasilianske ambassaden i Oslo.


Hva er den største forskjellen på å studere i Brasil og i Norge?
Klassestørrelsen utgjør en stor forskjell. Ved UFSC er vi normalt 10-30 elever i hvert fag. Dette gjør det lettere å delta i timen, og å bli kjent med professorene. Her vet de hva jeg heter. En gang mottok jeg en bekymret mail fra en professor som la merke til at jeg hadde vært borte to forelesninger i strekk. Det hadde nok ikke skjedd hjemme.

 

Evalueringsformen er også annerledes. I stedet for å la en anonym eksamen veie tungt, benyttes i stor grad mappeevaluering med prøver, arbeider og presentasjoner. På denne måten blir semesteret litt mindre stressende – det finnes ingen søvnløs eksamensperiode. I løpet av et semester ved UFSC holdt jeg flere presentasjoner enn i løpet av tre år ved NTNU. Det har jeg vokst mye på.

 

Foto: Amalie Heiberg

 

LES OGSÅ: Frida er på utveksling i Argentina


Hvordan er studentmiljøet der?
Ved universitetet finnes det massevis av aktiviteter å ta del i. Senteret for sport tilbyr alt fra volleyball til styrketrening, linjeforeningene arrangerer store fester, og det er flust av prosjekter og studentgrupper. Selv har jeg holdt på med tennis og forró, en tradisjonell brasiliansk pardans. Hver onsdag fylles uteområdet av boder med vegetarisk og vegansk mat, brukte klær, bøker og andre rariteter. Noen ganger spiller band live musikk – da skapes det en herlig stemning. Grunnet språket kan det imidlertid være vanskelig å ta del i alt, og i begynnelsen bestod nettverket mitt stort sett av utvekslingsstudenter. Men så fort man tør å ta initiativ til å snakke og bli kjent oppdager man at det er lett å bli invitert med.Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Prisnivået generelt er lavere enn i Norge. For et rom i kollektiv betaler man omkring 2000-3000 kr i måneden, inkludert alle utgifter, men som i Norge varierer også prisene veldig mye avhengig av by og område. Her i Florianópolis er det for eksempel dyrere å bo på selve øya, enn på fastlandet. Å spise ute koster stort sett 50-100 kr. En kaffe får du for 8-10 kr. Likevel bruker jeg nok i gjennomsnitt mer penger her enn hjemme i Trondheim, hvor det stort sett går i hjemmesmurte brødskiver. Ellers kan det nevnes at en del varer er dyrere her enn i Norge, som følge av høyt skattenivå på blant annet elektronikk og bøker. Så dersom du har planer om å dra til Brasil, sørg for å få med deg alt du trenger av PC-utstyr, øretelefoner osv. i kofferten!


Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Brasil?
Det mest utfordrende med å studere i Brasil må være å tilpasse seg en ny komfortstandard. Studenter i Norge er utrolig privilegerte, og har tilgang på ressurser andre ofte bare kan drømme om. Ved NTNU er jeg vant til stille, godt belyste bibliotek med pledd til utlån, vannkoker, og mikrobølgeovn. Jeg er vant til store pulter med ergonomiske kontorstoler, kreditt til utskrifter og brukte pensumbøker til gode priser. Her er det ikke alltid like lett å finne et godt sted å studere, og å eie pensumbøkene må du se lenge etter. De er dyre! På universitetsområdet finnes egne små «printerbutikker» hvor man kan kopiere/printe bøker mot betaling, men det vanligste er å følge forelesningsslides og ta egne notater. Resultatet blir nok for mange (inkludert meg) en studiehverdag som er vanskeligere å strukturere.

 

Foto: Amalie Heiberg


 

LES OGSÅ: Lisa Marie studerer ledelse i Skottland


Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Det som overrasket meg mest da jeg startet utvekslingen var hvor sliten jeg ble. Jeg hadde et stort søvnbehov, og fikk ofte hodepine. Å kaste seg ut i en ny situasjon der man er nødt til å bruke et språk man ikke er så trygg på, er skikkelig hjernetrim. Hvordan det oppleves av den enkelte varierer nok mye, men dersom du blir sliten: Vær tålmodig og tillat deg selv å feile mye i begynnelsen. Legg igjen stoltheten din hjemme! Jeg anbefaler også å bli i to semestre for å lære språket godt.


Noe annet jeg skulle ønske jeg visste på forhånd er at det kan bli ganske kaldt sør i Brasil. Ta med deg ullsokker, en varm genser og to par sko. Siden husene stort sett er dårlig isolerte kan det oppleves kjølig, selv om temperaturen ikke synker til minusgrader. I tillegg er luftfuktigheten er mye høyere enn der hjemme, så våte sko tørker sjelden over natta.


Vil du anbefale andre å studere i Brasil, og har du noen tips til nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale å utveksle til Brasil, men ettersom fagene går på portugisisk er det essensielt at man har en viss interesse for språket. Siden man må langt ut av komfortsonen for å tilpasse seg en ny hverdag, kan det bety at man blir nødt til å inngå et kompromiss mellom faglig og personlig utvikling. For meg var det viktigst å utnytte mulighetene og oppleve noe helt annerledes når sjansen bød seg. Hvis du har et ønske om å lære et tredje språk og bli kjent med en ny kultur, hopp i det! Tipset mitt må være å starte forberedelsene tidlig. Sjekk hva som behøves, hvordan skaffe bolig, hva slags aktiviteter som tilbys osv. Sett også i gang en rutine for å lære litt språk hver dag eller uke, og begynn å glede deg!

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet