(StudentTorget.no):
 
 
Verdens femte største land er variert og kontrastfylt, med byer fra kolonitiden, verdens største karneval, idyliske tropeøyer, variert natur og et av verdens mest mangfoldige økosystemer. Brasil er dessuten et sammensatt land der kulturer fra hele verden har vært med å prege samfunnet. 
 
Det er en ganske lang og krevende prosess å få studieplass i Brasil, og de aller fleste nordmenn er her på utveksling, heller enn å søke seg til en hel grad.
 
For å komme inn på et studium i Brasil må du nemlig være ganske tålmodig og du må ha muligheten til å reise dit for å ta en språk- og opptaktester før du har kommet inn på studiet. Det er dog flere utvekslingsmuligheter, så hør med studiestedet ditt i Norge, om du kan tenke deg å ta et semester eller et år av studiene dine i Brasil. 
 
 Fakta om Brasil
Offisielt navn: República Federativa do Brasil
 
Statsform: Forbundsrepublikk i Sør-Amerika
 
Areal: 8 459 452, 8 514 880 km²
 
Innbyggertall: 200 362 000 (2013)
 
Hovedstad: Brasília
 
Offisielt språk: Portugisisk
 
Statsoverhode: Dilma Vana Rousseff (stats- og regjeringssjef)
 
Mynt: Real à 100 centavos
 
(Kilde: Snl.no)
 

Studieinformasjon

 
I fjor studerte fire nordmenn hele graden sin i Brasil, mens 62 norske studenter tok deler av graden sin i landet. 
 
Det er så mye som over 2300 offentlige og private læresteder i Brasil. Da det er stor kamp om plassene, studerer de fleste ved private institusjoner. For nordmenn er det vanskelig å få plass ved en offentlig skole, da disse plassene først og fremst skal gå til brasilianere og studenter fra landene innenfor den Sør-Amerikanske frihandelssamarbeidet Mercosur.
 
De private skolene har varierende kvalitet på studiene og tar også skolepenger. 
 
For å finne studier i Brasil kan du bruke Studievalg.no og søkemotoren hos det brasilianske utdanningsdepartementet
 

LES OGSÅ: Jeanette arbeider på stranden i Brasil                                                    

 
Opptakskrav og søknadsprosess
 
Du må ha generell studiekompetanse for å komme inn på et studie i Brasil. Vitnemålet ditt må oversettes til portugisisk, noe lærestedet som utstedte det kanskje kan hjelpe deg med. Ellers finner du en oversetter på Translatorportalen. I tillegg til dette må du gjennom en opptaksprøve som du melder deg opp til hos det aktuelle lærestedet etter å ha fått vitnemålet godkjent av brasilianske utdanningsmyndigheter. Opptaksprøven tas i to trinn, der den første testen finner sted i månedsskiftet november/desember og tar for seg pensum fra brasiliansk videregående skole. Består du denne prøven tar du den neste i januar. Prøve nummer to er rettet mot studiet du søker på. Det er ikke uvanlig å bruke et helt år på å ta forberedende kurs og lese seg opp til prøvene, som for øvrig foregår på portugisisk. 
 
Du må også gjennom en portugisisk språktest. Certificado de Proficiencia em Língua Portuguesa para Estrangeiros arrangeres i Brasil i april og oktober hvert år. Du melder deg opp til språktesten minst en måned i forveien. Påmelding skjer her
 
Du trenger studentvisum om du skal studere i Brasil og dette får du hjelp med hos den Brasilianske ambassaden i Oslo. Du finner søknadsskjema på nettsidene deres, og der finner du også betalingsinformasjon så du kan betale visumavgiften. Så snart du har fått opptak ved et studiested, tar du med utfylt søknad, kvitering på at du har betalt, et passfoto, fødselsattest, pass som er gyldig i minst seks måneder frem i tid, politiattest, helseforsikring og opptaksbevis fra studiestedet til ambassaden i Oslo. Du må også ha med bevis for at du kommer til å forlate Brasil når du er ferdig med å studere, så du må dermed ha med flybilletter både til og fra Brasil. Les mer om dette her
 
Passet kan bli liggende hos ambassaden mens søknaden din blir behandlet. Du bør derfor ikke planlegge noen utenlandssturer akkurat i denne perioden. 

 
Studiekostnader og finansiering
 
 Nyttige linker:

Finne studier i Brasil: 

Studevalg.no

emec.mec.gov.br/

 

Informasjon og påmelding til portugisisk språktest: 

portal.mec.gov.br/

 

Andre nyttige linker: 

Studyinbrazil

ANSAs landssider

Den brasilianske ambassaden i Oslo

Lånekassen

NOKUT

De offentlige skolene i Brasil er gratis, men her er det vanskelig for en norsk student å få plass. De private skolene tar skolepenger og prisene ligger på mellom 40 000 og 100 000 norske kroner i året. 
 
Per i dag er ikke førsteåret av en bachelorgrad i Brasil støtteberettiget, da nivået ikke tilsvarer nivået på en norsk bachelorgrad. Det finnes dog flere unntak og ANSA har listet opp flere læresteder der du kan få støtte for hele utdanningen. 
 
Ellers kan du få opptil 120 433 kroner i skolepengestøtte av Lånekassen i året. Basisstøtten på 97 850 kroner kommer i tillegg. Sjekk om studiestedet ditt er gir rett på støtte her
 
På bachelornivå gis skolepenger opp til 61 590 kroner som 50 prosent lån og 50 prosent stipend. Etter denne grensen vil resten av skolepengestøtten kun gis som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend. 40 prosent av basisstøtten kan gjøres om til stipend om du består alle fag. 
 
I tillegg til dette kan du få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. 
 
Undervisningen i Brasil foregår i all hovedsak på portugisisk. Du kan få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs av Lånekassen. Språkkurset skal vare i minst fire uker, mens et tilretteleggingssemester betyr at du bor i Brasil et semester før studiestart og lærer både portugisisk og om brasiliansk samfunn. Du kan lese mer om kriteriene for dette på Lånekassens nettsider
 

LES OGSÅ: Lisa studerer i Brasil

 
Prisnivå og bolig
 
Du lever ganske godt på studiestøtten fra Lånekassen i Brasil. Prisnivået ligger på omtrent 50 prosent av det norske. En gjennomsnittlig ettroms i sentrum i Rio de Janeiro koster rundt 5408 kroner i leie i måneden. Til sammenligning koster en gjennomsnittlig etteroms i Oslo sentrum for tiden 10 553 kroner. Som student bør du forhøre deg med andre studenter og med lærestedet om hvilke muligheter du har når det kommer til bolig. Bor du i kollektiv må du sannsynligvis ikke ut med mange tusenlapper i måneden og velger du å bo litt utenfor sentrum, faller prisene. 
 
Ellers får du et måltid ute for litt over 50 kroner, en halvliter til 17 kroner og en bussbillett til 8 kroner. Dagligvarer som melk, brød og egg får du for litt under halvparten av det du ville betalt i Norge. 

 
Kultur
 
Brasil er hjem til omtrent halvparten av Sør-Amerikas areal og befolkning. Landet er fullt av kontraster. Forskjellene på rik og fattig er stor og her finner du både avansert industri, fattige jorbrukssamfunn, storbyene Sao Paul og Rio de Janeiro og variert natur. Kulturen er satt sammen av hovedsakelig afrikanske, europeiske og indianske tradisjoner. 
 
Karneval, samba og fotball er nok noe av det vi forbinder mest med brasiliansk kulturliv. Både ferdigheter på banen og entusiasme på tribunen er noe brasilianerne har gjort seg bemerket for. Karnevalet i Rio de Janeiro er verdens største og ble arrangert for første gang så tidlig som i 1723. Hele to millioner mennesker vrikker på hoftene til sambatoner hver dag når karnevalet finner sted.