J eanette Healey dro til Brasil for å kunne kombinere jobb med sin store interesse for idrett.

Den 28 år gamle Oslo-jenta studerte filosofi på Blindern, og begynte opprinnelig på Norges Idrettshøyskole (NIH), for å kunne studere interessen sin på deltid.

Etter en stund, ble deltidsstudiumet så spennende at hun sluttet på Blindern, og endte opp med å ta en bachelor i idrettsvitenskap med spesialisering i "fysisk aktivitet og helse" og sertifisering som personlig trener.

Utdanningen kombinert med deltidsjobber som salinstruktør, yogainstruktør og treningsveileder, har ført til at hun i dag tilbringer store deler av året i solfylte Brasil.

Det er umulig å ikke like å bo i Cabo Frio!

 

Hvordan fikk du jobben Brasil?

Active Education hadde hengt opp en lapp på NIH, der de søkte nye medarbeidere, sier Jeanette.

Jeg sendte en søknad, og etter intervju fikk jeg tilbud om å bli fagassistent, forteller hun. Det jobbet jeg som for et semester, før jeg neste semester ble fagkoordinator og foreleser.

 

 

Kombinerer forelesing og trening

Idrettshøyskolen Active Education har flere destinasjoner, og i Brasil tilbyr de studiet ”Sommeridretter med trenerpraksis”.

Studiet er i samarbeid med Høgskolen i Hedmark og gir 30 studiepoeng.

Jeg er nå fagkoordinator for studiet. Jeg er også foreleser i anatomi, motorisk læring og bevegelsesanalyse, samt følger opp studentene i trenerpraksis, holder livredningskurs, og er trener i capoeira og jiu-jitsu, ramser Jeanette opp.

Semesteret her varer i fire måneder og jeg drar ned litt før studentene kommer, for å forberede perioden sammen med senterleder og hennes assistent, forteller Healey.

Hun bruker mye av tiden sin på å trene, og i helgene går det ofte i jiu-jitsu og capoeira.

Studiesenteret Healey jobber ved, ligger i byen Cabo Frio, i delstaten Rio De Janeiro ,sørøst i Brasil, og hun kan fortelle om en by full av liv.

Cabo Frio ligger 2,5 time utenfor sentrum av Rio de Janeiro. Det er en koselig mellomstor by, med en fantastisk strand, surfebølger, sol, kraftfull natur, vannvittige solopp- og -nedganger. Alt du trenger av fasiliteter og masse liv! Live-musikk og dans i gatene er standard.


 

Nyter livet

Healey kunne ikke portugisisk før hun dro ned til Brasil, og merket fort at man ikke kommer langt med engelsk.

Hennes råd, til de som ønsker å jobbe i Brasil, er å lære seg litt portugisisk før de reiser.

Det mest positive har vært å oppleve så mye nytt - først og fremst, i form av spennende og utfordrende arbeidsoppgaver, men også å måtte lære meg portugisisk og bli kjent med en kultur som skiller seg veldig fra den norske.

Brasilianere har ofte masse varme og energi, er utadvendte og avslappede.

Hun forteller om et folk fylt av varme og energi.

Ifølge Healey, er brasilianere utadvendte og avlappede.

Det vanskelige med oppholdet har heller vært andre årsaker, som å være borte fra de som står henne nærmest i Norge.

 

Hva er dine råd til de som ønsker å jobbe i Brasil?

Brasiliansk lønn er svært lav for nordmenn, så kontakt heller et norsk firma som har en avdeling i Rio, sier Healey.

Skaff deg relevant erfaring og vis på intervju at du egner deg til jobben. Søk på en jobb du virkelig brenner for - da synes det at du er den rette til den. Lær deg gjerne litt portugisisk på forhånd, for du kommer ikke langt med engelsk her, råder hun videre.

Og etterstreb brasilianernes måte å leve på: Det er vanligere her å nyte livet - være her og nå, og sette pris på de gledene man har, framfor å strebe, avslutter hun.