(StudentTorget.no):

Sør-Afrika er et vakkert land med mangfoldig natur og et rikt dyreliv.
 
Landet er kjent for store motsetninger, både når det kommer til naturen og folket. Sør-Afrikas nyere historie er preget av nederlendernes og engelskmennenes inntog og 
av raseskillepolitikken som ble offisielt innført på midten av 50-tallet. Dessverre er landet fortsatt preget av apartheidtiden. Arbeidsledigheten er høy og forskjellen på rik og fattig stor. 
 

Studieinformasjon

Etter apartheid gikk utdanningssystemet i Sør-Afrika gjennom en rekke reformer, og dagens nasjonale utdanningssystem ble etablert i 1997. 
 
I fjor fikk 62 norske studenter støtte fra Lånekassen til å studere helgraden sin i Sør-Afrika.
 
Du kan velge mellom 23 utdanningsinstitusjoner i Sør-Afrika. De fleste steder foregår studiene på engelsk, men noen steder snakkes det kun afrikaans. Du finner studiesteder og studier på Studievalg.no og hos The Association of Commonwealth Universities.
 
Det tar mellom tre og fire år å fullføre en bachelorgrad, og mellom ett og to år å ta en mastergrad. Skoleåret er delt opp i fire semestre og starter som regel i februar og avsluttes i november. 

 
Søknadsprosess 
 
Før du kan komme inn på et studiested må du ha et «Exemption Certificate». Dette fungerer som et bevis på at skolegangen du har gått i Norge er like god som den du ville fått i Sør-Afrika. Du finner ut av hvor du skal sende søknaden på nettsidene til lærestedet, men som regel skal du bruke et søknadsskjema som ligger på www.hesa-enrol.ac.za/mb
 
 Fakta om Sør-Afrika
Offisielt navn: Republiek van Suid-Afrika (afrikaans), Republic of South Africa (engelsk)
 
Statsform: Republikk i Afrika
 
Areal: 1 221 037 km²
 
Innbyggertall: 52 981 991 (2013)
 
Hovedstad: Pretoria (administrativ), Cape Town (lovgivende), Bloemfontein (juridisk)
 
Offisielle språk: Afrikaans, engelsk, xhosa, zulu, ndebele, siswati, nordsotho, sørsotho, tswana, venda og thonga
 
Statsoverhode: Jacob Zuma (stats- og regjeringssjef)
 
Mynt: Rand à 100 cents
 
Valutakode: ZAR
 

(Kilde: Snl.no)

Klikk deg inn på «Application» og deretter «Application Form». Betal registreringsavgiften og fyll ut søknaden. Når du så har sendt den sammen med én norsk og én engelsk kopi av vitnemålet ditt, samt en kopi av passet ditt, til adressen som står på søknadsskjemaet, får du og skolene du har søkt på hvert deres «Exemption Certificate». Kopien av passet må være stemplet av Fylkesmannen eller den Sør-Afrikanske ambassaden i Oslo.   
 
Skal du søke deg til tekniske universiteter sender du i stedet vitnemålet ditt til South African Qualifications Authority (SAQA). Skal du studere i KwaZulu-Natalprovinsen er det som regel Central Application Office som skal godkjenne dem. 
 
Ellers søker du skoleplass direkte til universitetet. Enten finner du søknadsskjemaet på studiestedets nettsider, eller så må du kontakte deres internasjonale kontor og be dem sende deg det. Du må legge ved stemplet vitnemål, både norsk og engelsk, og betale en søknadsavgift på mellom 300 og 900 kroner. 
Du kan bli bedt om å ta en språktest i engelsk, og da er det vanligst å ta en IELTS- eller TOELF-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter på studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her
 
Skal du studere på afrikaans tilbyr ofte studiestedene deg språkkurs. 
 
Du må ha studentvisum for å studere i Sør-Afrika. Visumet får du hos den sør-afrikanske ambassaden i Oslo, og det koster 500 kroner. Du må da legge ved pass, opptaksbevis hos studiestedet i Sør-Afrika, et passbilde, eventuelle attester på at du er eller har vært gift, radiologisk rapport eller bekreftelse fra lege på at alle røntgenbilder er normale, reiseforsikring, medisinsk rapport, politiattest og bevis på at du kan finansiere oppholdet. Finansieringsbeviset kan være bevis på at du har sparepenger, støtteerklæring fra foreldrene dine eller papirer på at du får støtte fra Lånekassen. 
 
Du må også enten kunne vise til en returbillett til Norge, eller betale ambassaden 7000 kroner i depositum. 
 
Om alle papirer er i orden tar behandlingstiden rundt to uker. 

 
Studiekostnader og finansiering
 
 Nyttige kilder:

Finne studier i Sør-Afrika:
Studevalg.no
The Association of Commonwealth Universities

Søknad om Exemption Certificate: 
hesa-enrol.ac.za
South African Qualification Authority
Central application Office

Påmelding til språktester:
TOELF-test
IELTS-test

Andre nyttige linker: 
Lånekassen
ANSAs landssider
NOKUT

Du må betale skolepenger for å studere i Sør-Afrika. Prisene varierer, men ligger vanligvis et sted mellom 30 000 og 60 000 kroner i året. Helsefaglige studier er dyrere og kan koste rundt 80 000 kroner, mens det kan koste 160 000 norske kroner å ta en MBA (Master of Business Administration). 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året i støtte til skolepenger om du studerer ved et godkjent lærested på Sør-Afrika. Basisstøtten på 97 850 kroner kommer i tillegg. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent hos Lånekassen
 
På bachelornivå gis skolepenger opp til 61 590 kroner som 50 prosent lån og 50 prosent stipend. Etter denne grensen vil resten av skolepengestøtten kun gis som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend. 40 prosent av basisstøtten kan gjøres om til stipend om du består alle fag. 
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. 
 
Les mer om studiestøtte til utenlandsstudier her

 
Boforhold og prisnivå 
 
Hos de fleste universitetene kan du bo i en studentbolig. Ta kontakt med det internasjonale kontoret ved lærestedet for mer informasjon om dette. Om du ikke vil bo i studentbolig, kan du leie på det private markedet. ANSA anbefaler å finne en leilighet først når du er nede i Sør-Afrika, for å forsikre deg om at du leier i et trygt område. Velger du å bo sammen med andre i et kollektiv ligger prisene mellom 2000 og 4000 kroner i måneden. 
 
Generelt er prisnivået mye lavere enn i Norge. Du spiser ute for omtrent en tredjedel av prisen du ville betalt i Norge og betaler rett i overkant av en tier for en halvliter øl. Vanlige dagligvarer koster grovt regnet et sted mellom halvparten og en tredjedel av det de gjør her hjemme. Elektronisk utstyr kan imidlertid være litt dyrere, og det samme gjelder Internett, da du betaler per megabyte.

 
Helse
 
For å få studievisum kreves det en helseattest fra lege og røntgenbilder av lungene, for å bekrefte at du ikke har tuberkulose. I tillegg anbefales vaksiner mot Hepatitt A og B, polio, difteri- og tetanus, samt Tyfoidfeber. Du trenger ikke vaksine mot gulfeber, men den er påkrevd dersom du skal besøke enkelte andre afrikanske land. Malaria er begrenset til deler av regionene KwaZulu-Natal og Mpumalanga, så ta forholdsregler hvis du skal oppholde deg i disse områdene. Vær også oppmerksom på at Sør-Afrika er et av landene som er hardest rammet av HIV og Aids.

 
Kultur 
 
Sør-Afrika er et land preget av mangfold. I storbyene finner du et variert uteliv, mange kulturtilbud og gode shoppingmuligheter. Samtidig byr Sør-Afrika på flere naturreservater og ubebygde områder. Er du glad i friluftsliv, har du en haug av muligheter her. 
 
Sør-Afrika er et land med store kontraster. Det er stor forskjell på fattig og rik og det er stadig økonomiske forskjeller mellom svarte og hvite. 
 
Skal du studere i Sør-Afrika er det viktig å ta sikkerheten på alvor. Her er det dessverre mye kriminalitet. Tyveri, minibanksvindel, bilkapringer, voldtekter og vold er nok ikke veldig uvanlige hendelser. Det meste av kriminaliteten skjer i fattige områder, og tar du forholdsregler går det heldigvis stort sett bra. Gå alltid minst to sammen og hold verdisaker som kamera og mobiltelefon skjult.  
 
 
 
(Kilder: ANSA.no, snl.no)
 

Klikk her for å se alle studier i utlandet