Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Jeg trivdes ikke med det jeg studerte i Oslo, og under eksamenslesingen satt jeg bare og drømte meg bort til et annet sted. Jeg ville studere, men også reise, og før jeg visste ordet av det hadde jeg sendt inn en søknad til Gateway College.

Jeg og en venninne skulle egentlig dra til Bali semesteret før, men hun trakk seg og jeg ville ikke dra alene. Våren 2010 dro jeg likevel på egenhånd og det har jeg ikke angret et sekund på.

 

Utveksling i Bali

Navn: Jeanette Henningsen

Alder: 20 år

Studie: Ex. phil, Ex. fac og tverrkulturell kommunikasjon

Studiested: Bali

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

Skolen ligger i en liten fiskerlandsby, omtrent et kvarter unna byen Kuta. Den består av flotte, moderne lokaler og en unik stab med forelesere som bidrar til å skape et fantastisk opphold for norske studenter.

Det er en god og behagelig atmosfære i byen, og menneskene som bor der er veldig hyggelige og nysgjerrige. Jeg skal ikke legge skjul på at det blir mye festing blant studentene på Bali, spesielt i begynnelsen, men slik er det jo også i Norge.

Det er et veldig godt studentmiljø i byen Kuta, og det er enkelt å bli kjent med folk. Studenter som reiser til andre siden av jorden for å studere har jo en ting til felles; de er nysgjerrige.


  

Fortell litt om studiet og undervisningen

Jeg studerte ex. phil og ex. fac samt tverrkulturell kommunikasjon. Vi hadde forelesninger mellom to og fire timer hver dag, og var aldri ferdig senere enn klokken tolv på formiddagen.

Undervisningen i ex. phil og ex. fac foregikk på hotellet der jeg bodde, og vi var en sammensveiset klasse på 83 stykker. Undervisningsformen besto mest av forelesninger, med noe gruppearbeid innimellom.

I tverrkulturell kommunikasjon var det også stort sett forelesninger, med unntak av et caseprosjekt som telte 50% av karakteren og som skulle fremføres foran klassen. Denne undervisningen foregikk i klasserommet på Luwak som er Gateways kafé.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen er enkel, du fyller ut et skjema med personinformasjon, hva og hvor du vil studere, og hvordan du ønsker å bo under studieoppholdet.

I tillegg kommer vaksiner, anskaffelse av visum og bestilling av flybillett. Norske studenter som skal til Bali kan velge å bestille reisen sammen med andre studenter eller alene.

 

 

Hvordan er prisnivået der?

Bali er utrolig billig, prisene er rundt ti ganger lavere enn i Norge. Det er fullt mulig å leve godt på 100 kroner om dagen, om man ikke handler klær og lignende.

Men Bali byr på uendelige fristelser i merkeklær, og kjente surfemerker som Billabong, Volcom og Rip Curl ligger på 50 %-70 % av norsk pris.


 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Jeg bodde på et hotell som heter Sari Segara. Der delte jeg rom med to andre jenter og betalte ca 1700,- per måned. Jeg hadde aldri møtt mine to romvenninner før jeg kom til Bali, men vi ble gode venner og har fremdeles mye kontakt.

Noen av studentene gikk sammen 4-8 stk og leide villa, men de betalte sjelden under 4000,- hver i måneden.

Et annet alternativ er å leie et rom hos en lokal familie, det ligger på 1300-1500,- per måned. Da får man stort sett egen inngang og bad, eller deler den med andre studenter.

 

Hva gjør man i fritiden?

På fritiden gjør man akkurat som man vil; surfer, fester, bader, henger med studievenner og selvfølgelig må man jo lese litt pensum.

Det jeg liker godt med Gateway College er at det ikke fungerer som en barnehage, men at man likevel føler seg trygg.

Vi hadde alltid med oss telefonnummer til alle de ansatte ved skolen, Balinesisk politi og til en vakttelefon som var tilgjengelig 24 timer i døgnet.

I helgene arrangerer skolen forskjellige aktiviteter slik som turer, elefantridning, dykkerkurs og utflukter til badeland.

I tillegg har Bali har en rik kultur og balineserne viser mer enn gjerne frem sine attraksjoner, tradisjoner og ritualer.


 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Det beste med å studere på Bali er at alt er så anderledes enn i Norge; maten, luktene, lydene, menneskene og gatene. Du får minner for resten av livet og møter mennesker du aldri ville møtt hjemme. Du knytter bånd, får erfaring og lærer deg selv bedre å kjenne.

Det at man også er ”helt alene”, langt borte fra familie og venner gjør at man knytter seg mer til stedet og menneskene man møter underveis.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere på Bali?

Den største utfordringen for mange er vel det å være på andre siden av jorda, langt borte fra venner og familie. Savnet kan bli sterkt, men minnene man sitter igjen med veier opp for dette.

I tillegg må man jo forholde seg til mennesker man vanligvis ikke ville valgt å være rundt, og dette kan være vanskelig for noen.

  

Har du noen tips til andre som ønsker å studere på Bali?

Jeg vil oppmuntre alle studenter til å dra alene. På denne måten blir man «tvunget» til å bli kjent med andre og man vil møte mange spennende og interessante mennesker.

Jeg vil også anbefale å ikke tenke for mye på Norge. Mange drar fra nære venner, familie eller kjæreste, men det er viktig å huske på at man alltid kommer tilbake. Norge kommer alltid til å være ”kjedelige” Norge, og man drar jo fordi man er nysgjerrig og vil oppleve noe nytt.

Nyt hver dag i paradis, opplev og utforsk det du er nysgjerrig på.

Dagene på Bali er dine - lev drømmen!