Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?

Siden det ikke finnes noe kiropraktorutdannelse i Norge, så må man se etter utdanningsmuligheter i utlandet.

Jeg så lenge på muligheter i USA, men etter samtaler med flere kiropraktorer som fortalte meg at det er et utrolig bra studietilbud i New Zealand, gikk det ikke lang tid før søknaden var sendt.

Landet i seg selv er utrolig vakkert, og visse deler minner mye om Norge. Men det er flere samtidig eksotiske sider ved landet også. I tillegg til dette var skolen midt i blinken i forhold til det jeg så etter.

 

Utveksling i New Zealand

Navn: Sindre Rød Støten

Alder: 22 år

Utdanning: Kiropraktikk

Studiested: New Zealand College of Chiropractic, New Zealand

 

Hva er den største forskjellen på å studere i New Zealand og i Norge?

Språket er vel kanskje den største forskjellen. Engelsk er jo noe vi i Norge begynner å lære tidlig, så det tar ikke lang tid før man begynner å tenke på engelsk.

Bortsett fra det vil jeg si at karaktersystemet er litt annerledes.

I løpet av ett skoleåret har vi flere småtester som alle teller mot en gitt prosentdel av din totalkarakter. Eksamenen på slutten av året har normalt en verdi på cirka 50 prosent av totalkarakteren. I de fleste fag trenger du å samle 50 prosent for å stå i faget.

 

 

Hvordan er en vanlig dag i Auckland?

På New Zealand College of Chiropractic består en vanlig dag av cirka 50 prosent praksis og 50 prosent teori. Vi møter som regel opp med studenter før skolen starter for å trene litt teknikk.

Skoledagen starter rundt klokken ni og varer til rundt tre-fire. Men dette varierer jo litt med hvilke fag man har.

Deretter er det som regel noen studiegrupper hvis man føler man trenger det. Hvis ikke så fyller vi ett par biler og drar på stranda.


 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Studiet er et femårig studie, hvorav det første året gjøres «off-campus». Dette er et forberedende år hvor det blir lagt vekt på grunnleggende anatomi, fysiologi, kjemi og fysikk.

Det andre året er på høyskolen. Halvparten av tiden blir brukt til praktisk undervisning, og halvparten blir brukt til teori.

Jeg er nå i mitt tredje år i New Zealand (andre år på høyskolen), og så langt har studiet vært bygd opp trinn for trinn. Både når det kommer til vanskelighetsgrad og mengde.

I de to siste årene handler det om å sette alt inn i praksis.

Skolen har en egen klinikk hvor du skal bygge «din egen klinikk». Det betyr at du bygger din egen pasientbase. Dette hjelper skolen til med, men vi får også trening i å skaffe pasienter selv.

Jeg tror dette kommer til god nytte, når man kommer hjem som turnuskandidat.

I løpet av de to siste årene drar vi på en utenlandstur til Rarotonga. Hvor vi behandler innbyggerne på øya i en hel uke.

 

 

I fjor så studentgruppen på cirka 60 elever, rundt 500 pasienter hver dag.

Det siste året handler om å finpusse teknikken, kommunikasjon og bedriftsforståelse. Antall pasientbesøk blir telt og kravet er på rundt 500 pasientbesøk. Dette høres mye ut, men det blir satt av mye tid til dette.

Snittet i fjor lå på cirka 800 pasientbesøk. Studenten med flest, hadde faktisk 1300 pasientbesøk.

Når det gjelder undervisningen så er det to ting som det legges mye fokus på: Det ene er hvorfor vi gjør det vi gjør, og det andre er teknikk - hvordan vi gjør det.

Måten dette er lagt opp på gir mye mening i mine øyne.

Vi starter med det praktiske fra første året, og det er mye skoletid satt av til dette. De praktiske undervisningene foregår i teknikkrom med kiropraktorbenker, mens de teoretiske foregår i forelesningsrom med Power Point, filmer, gruppearbeid og lignende.

De fleste fag har små tester med jevne mellomrom, som alle teller mot hovedkarakteren. På denne måten kan du tjene prosenter gjennom hele semesteret, og eksamenen blir mer som en stor repitisjonsprøve.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på høyskolen, er jeg som regel med studiekamerater rundt omkring i Auckland. Vi er en aktiv gjeng, så det blir mye aktiviteter i form av løping, surfing, sykling og lignende. New Zealand er jo kjent for å være et eldorado når det kommer til sport og ekstremsport.

På vinterstid drar vi på et par helgeturer ned til alpinbakkene for å få litt snø under beina.

Auckland er en travel by med mye kultur og festivaler, så det nok å finne på.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var veldig enkel og veldig rask. Fra de mottok søknaden gikk det bare noen få uker før jeg fikk svar.

Skolen legger vekt på helheten når du søker. Det vil si at karakterkortet må sendes, men det blir også lagt vekt på ett essay og et telefonintervju.

Inntrykket jeg sitter med er at de er veldig opptatt av personen som søker, og hvorfor de er motiverte til å komme til New Zealand.

 

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er utrolig bra!

Skolen velger å være liten for å holde kvaliteten høy, og de tar kun inn rundt 70 elever i året.

Resultatet av dette er en skikkelig «familie-følelse». Alle kjenner alle, og vi blir en stor og bra gjeng.

Årskullene foran er veldig flinke til å hjelpe årskullene under, og det er et stort fokus på lagarbeid.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået er generelt billigere enn i Norge, men dyrere enn i USA. Skolen i seg selv er en av de billigere kiropraktorskolene i verden.

Typisk husleie ligger på cirka 600 NZD (3450 NOK) i måneden. Det er vanlig at studenter går sammen og leier store hus sammen.

Området rundt skolen har leid ut leiligheter og hus til kiropraktorer i årevis, så husene går ofte i «arv», når studentene uteksamineres og flytter ut. Skolen er også fullt støttet av Lånekassen.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere på New Zealand?

Det at det er en lang flytur er vel det eneste jeg kan komme opp med, men jeg trives ekstremt godt!

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole?

Hvis du ønsker å studere kiropraktikk og kvalitet er viktig for deg, så vil jeg absolutt anbefale New Zealand. Jeg er nå på mitt tredje år her nede, og synes tiden flyr alt for fort.

Høyskolen jobber hardt med hver enkelt elev for at de skal blir så gode som overhodet mulig, og landet, kulturen og menneskene er bare helt rått!