(StudentTorget.no):
 
New Zealand - Aotearoa - den lange hvite skys land. Landet med nesten 50 millioner sauer. Et land med sovende vulkaner, varme kilder, boblende søledammer og geysirer. Et land med vakker natur og et land for eventyrlystne. Hjemlandet til Tangata Whenua - Maorifolket. Landet er det eneste i verden som har alle klimasonene og var det første landet som innførte stemmerett for kvinner.
 

 

Studieinformasjon

 
På New Zealand kan du velge mellom 17 universiteter og høgskoler. Er du ikke sikker på hva og hvor du vil studere, bruk Studievalg.no og Studyinnewzealand.com. For tiden er det 68 norske studenter som studerer helgraden sin på New 
Zealand og 114 som er der på utveksling. Men hele 90 000 utenlandske studenter tar turen til landet hvert år. 
 
Det tar som regel tre år å fullføre en bachelorgrad på New Zealand og to år å fullføre en mastergrad. På bachelornivå kan du gå et ekstra år og få en bachelor med honours. Etter bacheloren kan du enten gå et halvårig Postgraduate Certificate, et ettårig Graduate- eller  eller Postgraduate Diploma eller en toårig mastergrad. Les mer om masterstudier på New Zealand på ANSAs nettsider

 

Studiekostnader og finansiering 

 Om New Zealand: 
Offisielle navn: New Zealand (engelsk), Aotearoa (maori)
 
Statsform: Konstitusjonelt monarki
 
Areal: 267 710 km²
 
Innbyggertall: 4 365 113 (2013)
 
Hovedstad: Wellington
 
Offisielle språk: Engelsk, maori,
New Zealands tegnspråk
 
Statsoverhode: Elizabeth 2
 
Statsminister: John Key
 
Myntenhet: Dollar

(Kilde: snl.no)

 
Du må betale skolepenger om du skal studere på New Zealand, og de ligger på mellom 115 000 og 210 000 kroner per studieår. Medisin- og veterinærstudiet er enda dyrere, og til disse medisinstudiet får du heller ikke støtte fra Lånekassen om du studerer på New Zealand. 
 
Ellers har du rett på opptil 120 433 kroner i året til støtte til skolepenger om du studerer ved et godkjent lærested på New Zealand. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her. Basisstøtten på 97 850 kroner kommer i tillegg. 
 
På bachelornivå gis skolepenger opp til 61 590 kroner som 50 prosent lån og 50 prosent stipend. Etter denne grensen vil resten av skolepengestøtten kun gis som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend. 40 prosent av basisstøtten kan gjøres om til stipend om du består alle fag. 
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. 
 
Les mer om studiestøtte til utenlandsstudier her.
 

LES OGSÅ: Ida studerer business på New Zealand

 

Søknadsprosess 

Studiestart på New Zealand er som regel i februar eller mars, men noen steder er det mulig å starte i juli. 

Du søker direkte til studiestedet og finner søknadsskjema på nettsidene deres. Du må ha generell studiekompetanse for å komme inn, og ellers varierer opptakskravene fra studiested til studiested. 
 
Du kan også bli bedt om å ta en språktest, men noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet ditt. Må du likevel ta en språktest, er det IELTS- og TOELF-testene det er vanligst å ta. TOELF-testen kan tas i Drammen eller Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter på studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her.
 
Du må søke visum for å få studere på New Zealand. Søknadsskjema finner du på www.immigration.govt.nz. Fyll den ut og send den til New Zealands ambassade i London. Det er mulig at du også må sende med passet ditt, så
send rekommandert og ikke planlegg noen utenlandsturer under søknadsperioden. Du søker etter at du har fått opptak på et studiested. Behandlingstiden er rundt to uker, og det koster rundt 1600 kroner.

 

Boforhold og prisnivå 

Nyttige linker: 

Finne studier på New Zealand:

Studievalg.no
Studyinnewzealand.com

Påmelding til språktester:

TOELF-test
IELTS-test

Andre nyttige linker: 

NOKUT
Lånekassen
ANSAs landssider

New Zealandske læresteder har som regel studentboliger eller internat. Det finnes blant annet tilbud om rom på såkalte Halls of Residence eller Student Hostels, hvor måltidene er helt eller delvis er inkludert. Prisene varierer avhengig av standard og service. De fleste lærestedene har også sin egen boligformidling, Housing Office, som kan hjelpe deg med å finne et sted å bo.

Å leie privat kan være et alternativ dersom du ikke får tilbud om rom på internatet. Et tredje alternativ er Homestay, som betyr at du bor hos en vertsfamilie. 
 
En ettroms i sentrum i Auckland koster i gjennomsnitt rundt 7300 norske kroner i måneden. Til sammenligning koster en gjennomsnittlig ettroms i Oslo rundt 10 450 kroner i måneder. Ellers ligger prisnivået på New Zealand godt under det norske. Du får en middag ute for rundt 80 kroner, og betaler rundt 40 kroner for en halvliter. Vanlige dagligvarer som melk og brød koster litt mindre enn i Norge. 

 

Kultur 


New Zealandere er vanligvis et avslappet og uformelt folkeferd. Generelt er menneskene på New Zealand praktisk anlagte og selvhjulpne, og mange liker å jobbe i hagen eller med huset.

New Zealendere elsker sport og friluftsliv. De mest populære idrettene er rugby, cricket, fotball, basketball, nettball og hockey. Du kan også drive med vannsport, surfing eller til og med rafting eller annen ekstremsport. En viss nasjonal stolthet er knyttet til verdens beste nettballag - The Silver Ferns, og verdens beste rugbylag - The All Blacks.

Du finner et bra uteliv for studenter på New Zealand, spesielt i den største byen Auckland. Prisene på byen ligner på ingen måte de norske, så en bytur vil ikke blakke en fattig student. Utestedene varierer veldig, så uansett hva du liker vil du finne det her. Om du sammenligner med Australia kan du si at forholdene her ligner litt mer på de europeiske, noe som kanskje skyldes et annet klima enn hos naboen i nord.

Klikk her for å se alle skoler og studier i utlandet