N ew Zealand er landet som ligger langt unna det aller meste, et sted i Stillehavet sørøst for Australia.

Det er også landet hvor strikkhopping ble oppfunnet, og landet som huser ni ganger så mange sauer som mennesker.

Og, ja, så var det jo der «Ringenes Herre»-filmene ble spilt inn.

 

Veldig fornøyd

Åke Fagereng (26) er en av de rundt 170 norske studentene som i 2008 fant ut at han ville studere i New Zealand. Han jobber med doktorgraden i geologi i den lille byen Dunedin ved University of Otago.

Jeg er veldig fornøyd med studiene! Alt er meget godt organisert og ettersom de prøver å tiltrekke seg utenlandsstudenter er det også godt tilrettelagt, forteller Åke fornøyd.

Det jeg ser av bachelorundervisning virker også bra og det er mange gode forelesere.

Når det gjelder studentmiljø er den lille byen Dunedin ypperlig å leve som student i ettersom hele 20 000 av de 100 000 som bor i byen er studenter.

Det er alltid mye på gang i Dunedin; mange konserter, bra uteliv generelt og et veldig godt studentmiljø, sier Åke.

Dessuten er det mye billigere å bo på New Zealand enn i Norge. Mat er omtrent halv pris, det samme er transport, og jeg betaler rundt 300-400 kr i uka for et rom i et hus som jeg bor i sammen med andre studenter.


  

Natur og miljø

Det er en grunn til at filmer som «Ringenes Herre»-trilogien, «King Kong» og «The Cronicles Of Narnia» har blitt filmet rundt omkring på New Zealand – det du ser på film derfra er faktisk ikke rent ulikt det du får hvis du reiser til landet.

Bortsett fra at det regner mye mer enn det gjorde i filmene, så er det ikke langt unna det du ser i Ringenes Herre, gliser Åke.

Vestkysten av New Zealand har mer årlig nedbør enn Amazonas. Men overser man regnet er det utrolig mye å både se og gjøre.

Jeg prøver å få med meg det jeg kan av New Zealand mens jeg er her, så jeg reiser mye rundt i landet. Da driver jeg med mye utendørsaktiviteter som klatring, sykling, padling og løping.

New Zealand består av to store øyer; Nordøya og Sørøya, i tillegg til noen mindre øyer.

Sørøya har utrolig mye fin natur og veldig lite folk.

Nordøya er litt annerledes. Der er det flere folk og mindre fjell, men på Nordøya er det mange vulkaner og varme kilder. Reiser du lengst nord er det tropeklima og strender!

 

Slapper av

Ifølge Åke er noe av det beste med New Zealand den avslappede holdningen blant folk.

Alt er veldig laid-back og lite stress. Det er utrolig deilig å være i en liten by uten trafikk og så godt som ingen kriminalitet. Åke forteller også en annen historie som han mener gir et godt bilde av mentaliteten som hersker på New Zealand:

Det sier mye når en and som flyttet inn i hagen hos noen og ble boende i flere år var stor sak på den nasjonale nyhetssendingen.

Og hvis du synes det er skummelt å reise omtrent halvveis rundt jorda for å studere i et fremmed land, så hjelper det kanskje å tenke på at New Zealand på mange måter likner Norge?

Norge og New Zealand er på mange måter veldig like når det kommer til både kultur, industri (landbruk og fiske) og natur.

Men sliter altså mer med ender blant potteplantene enn bikkjer i bakken.


 

Fakta om New Zealand

• Hovedstad: Wellington

• Språk: Engelsk og maori

• Innbyggertall: ca. 4,2 mill.

• Styreform: Parlamentarisk demokrati

 

Studier i New Zealand

• New Zealand har 8 universiteter og 19 høgskoler. Studietilbudet er variert og godt. 

• Studieåret i New Zealand er delt inn i to semestre. Første semester går fra februar/mars til juni/juli og andre semester fra juli til november. Du kan stort sett begynne studiene begge semestre, men det er lurt å dobbeltsjekke med skolen hvis du ønsker å begynne i juli.

• Du søker direkte til lærestedet i New Zealand og du kan søke elektronisk til de aller fleste universitetene.

• Skolepenger varierer mellom 10 og 40 000 NZ$ årlig, avhengig av hvilken grad og type studie du velger. En New Zealand dollar tilsvarer ca 4kr.