Hvordan kom du fram til at det var til Singapore du ville dra?
Da jeg først tok avgjørelsen om å studere et år i utlandet før jeg begynner å jobbe, falt avgjørelsen ganske raskt på Asia. Dette fordi det er en mer og mer viktig del av verden, både økonomisk, politisk og kulturelt.
Navn: Mads Helno Jahren
Alder: 26 år
Utdanning: Master of Science i Knowledge Management
Studiested: Nanyang Technological University i Singapore
Jeg var sulten på å se forskjellene og likhetene i kulturene mellom vesten og østen, og valgte derfor bort USA, Australia, New Zealand, og land på det europeiske kontinentet.
I tillegg hadde jeg lyst til å studere på et sted som er viktig i verdenssammenheng.
Jeg vurderte lenge å søke meg til tre byer i Asia som har enorm betydning for verdensøkonomien; Hong Kong, Shanghai og Singapore selvsagt.
Etter å ha lest meg opp på byene og snakket med tidligere studenter der falt valget til slutt på Singapore.
Her kan man nemlig drikke vannet i springen, spise hva som helst, og reise hvor som helst uten fare for verken overfall, svindel eller dårlig mage. Byen er vannvittig hygienisk og ekstremt trygg.
I tillegg er det en by bestående av svært mange nasjonaliteter, noe som igjen gir større muligheter for å lære om flere asiatiske kulturer i ett og samme land.
Videre er det varmt her året rundt, og byen ligger svært godt til for utflukter til mange sør-øst asiatiske paradisøyer.
Men hovedgrunnen må jeg vel innrømme at var språket; Engelsk er nemlig det administrative språket her nede, noe som gjør det veldig enkelt å komme i kontakt med andre som bor her utover engelsktalende studenter.
Hva er den største forskjellen på å studere i Singapore og i Norge?
Vel, mens prisnivået kanskje er den minste forskjellen mellom Singapore og Norge, er det ikke enkelt å nevne den største forskjellen.
Kanskje man kan si det er varmen utendørs døgnet rundt og kulden innendørs i aircondition-bonansaene. Her bruker de aircondition OVERALT, og man må ofte ha med seg ekstra tøy dersom man har tenkt seg innendørs. Det føles litt motsatt av hva jeg er vant med i Norge.
For å ikke snakke om at de kjører på andre siden av veien.
Men alt i alt er det veldig mange små forskjeller, slik som at ALLE bruker smarttelefoner og tablets HELE tiden, gamle som unge.
Antall mennesker i byen er jo mye høyere, det samme kan forøvrig sies om bygningene, men ikke om menneskene. Jeg personlig har aldri følt meg høyere noen gang!
I tillegg er det masse skilt om bøter for de merkeligste ting; slik som å sykle i fotgjengerunderganger. Den rareste er kanskje at det ikke er lov til å drikke vann på t-banen! Man vil få 500SGD (Ca 2500 kr) i bot for å gjøre denne kriminelle handlingen!
Det er en forskjell dog som jeg mener kanskje er den største: Måten man bor på!
Jeg betaler nå det samme som jeg betalte da jeg bodde i Oslo, og bor med tre andre studenter - det samme som jeg gjorde i Tigerstaden. For det får vi en 180 kvm toppleilighet med 3 rom, to doer, egen takterrasse, aircondition, i tillegg til felles treningsrom, tennisbaner, basketballbane, og et 50 meter langt svømmebasseng.
Ikke så ille å studere her med andre ord!
Hvordan ser en vanlig dag ut?
Jeg går på et MSc studie. Det vil si at det er mange som ønsker å gjennomføre dette studiet på deltid, ved siden av full jobb.
For å imøtekomme dette ønsket, har NTU lagt undervisningen til kveldstid, slik at jeg har skoletimer fra 18:30-21:30. Og ja, forelesningene er på 3 timer, med et kvarters pause halvveis - noe som tar litt tid å venne seg til, men som er greit etter en stund.
En vanlig dag er derfor: stå opp i 9-10 tiden, spise en god frokost og lese nyheter, deretter lese litt skole eller trene litt (ta feks en svømmetur i bassenget, ikke så dumt!), dra på skolen rundt 15 for å ha et gruppemøte med noen medstudenter, ha forelesning fra 18:30-21:30, være sosial noen timer og så dra hjem og avslutte kvelden rundt 01:00.
Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet er veldig spennende!
I klassen min er jeg den eneste norske, og i flere av timene jeg har er jeg faktisk den eneste vestlige. Det gir meg gode muligheter til virkelig å bli kjent med de ulike kulturene som er her nede. Det er mange fra Kina og India i klassen, samt en del fra Singapore selvsagt.
Jeg føler meg veldig inkludert i miljøet der, og det er mange som er nysgjerrige på den norske kulturen, på samme måte som jeg er nysgjerrige på deres kultur.
I tillegg er det en del nordmenn her nede.
En stor gruppe av disse utveksler et år fra BI, for å gå siste året internasjonal markedsføring. Denne gruppen er godt sammensveiset, men er åpne og interessert i å komme i kontakt med andre nordmenn.
Dette gjør at jeg også har et stort norsk nettverk her nede, noe som jeg personlig setter stor pris på.
ANSA Singapore jobber dessuten for å bygge opp et felles nettverk for alle norske studenter og unge som ønsker det.
Hvordan var søknadsprosessen?
Jeg søkte etter jul, fikk svar i mai, kom til Singapore i juli og begynte studiet i august.
Prosessen i seg selv var grei, men informasjonen rundt prosessen var noe mangelfull. Dette er noe som kan forbedres.
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Singapore?
Jeg skulle selvsagt ønske at prisnivået var lavere, ettersom Singapore ikke er billig. (Men det er noe billigere enn Norge).
Det er ikke noe spesifikt negativt eller utfordrende med Singapore utover at det er et annet land og mye å lære. Jeg syntes jo at nettopp det er det som gjør det så spennende å studere her, og jeg vil anbefale alle å søke seg hit!
Fortell litt om studiet og undervisningen?
Som sagt er undervisningen på masternivå lagt til kveldstid. Bachelor-studenter generelt studerer forøvrig på dagtid, dersom du lurer på det.
Jeg har 5 fag, og hvert fag har en forelesning i uka på 3 timer. Nivået på undervisningen er selvsagt varierende mellom lærerene, men er generelt høyt - jeg er fornøyd med det.
Faktisk vil jeg rangere 2 av lærerene jeg har nå blant topp 5 lærere jeg har hatt, ettersom de er meget kunnskapsrike, inspirerende, interessante, og er flinke til å bruke humor som en del av forelesningene.
Det er også gruppearbeider i hvert fag med innleveringer og presentasjoner i tillegg til noen individuelle arbeider i enkelte fag.
Dermed er det mye å gjøre, men hva man gjør er interessant. Gruppearbeidene er spesielt interessante ettersom det gir veldig gode muligheter til å komme tettere på også de mer sjenerte studentene.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når jeg ikke er på skolen er jeg ofte ute og spiser med andre studenter, og er heller ikke fremmed for en fest.
Ellers prøver jeg å holde magen i sjakk, og ettersom jeg spiser en del må jeg også trene en del.
I tillegg har jeg påtatt meg et verv i det lokale ANSA-styret, og har dermed fått masse annet å fylle tiden min med.
Ellers er det veldig lave priser og korte avstander til mange spennende og interessante steder, slik som paradisøyer, jungler, spennende byer og kulturer. Å kunne besøke slike steder som en helgetur vil jeg si er alt annet enn feil, og jeg benytter meg så mye som mulig av disse reisemulighetene!
Hvordan er leieprisene der?
De private leieprisene er ca. som i Norge, altså høye. Men standarden på disse leilighetene er til gjengjeld mye høyere enn hva man kan forvente hjemme.
Men man kan være heldig å få en hybel på skolenes studentblokker. Da vil man betale vesentlig mye mindre, men også ha vesentlig lavere standard.
Det vanlige, blant norske studenter som ikke bor på campus, er å bo 3-4 stk sammen i det som kalles 'condominiums'. Disse inkluderer basseng, treningsfasiliteter og private vakter (ikke det at det er så stort behov for vakter, ettersom det er svært lav kriminalitet her i landet; men som det til tider står skrevet på informasjonsskilt; 'low crime does not mean no crime').
Prisene er ca. slik for NTU og området rundt:
- Hybel på campus: mellom 750-2500 kr/mnd, avhengig av om man bor alene/dobbeltrom, med eller uten aircon, nære eller lenger unna skolekjernen og om du går på master eller på bachelor-nivå.
- Condominium: ca 3500-6000 kr/mnd.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale andre studenter å studere ved min skole, og å studere i Singapore generelt.
Byen er veldig spennende å leve i, man er svært velkommen og det er mange åpne og hyggelige mennesker her.
Jeg vil tipse nye studenter om å orientere seg om noen forskjellige informasjonssider som er nyttige her nede, samt å allerede nå snakke med andre som planlegger å dra ned til Singapore for året 13/14.
Det er veldig lurt å bli kjent med folk slik at man kan finne noen å bo sammen med her nede, ettersom det er lite aktuelt å bo alene.
Her er en liste over sider jeg anbefaler:
Aktuelt på Facebook:
- Like "ANSA - Singapore":
Dette er Studentforeningen i Singapore sin side, her kommer info om hva ANSA arrangerer, og om uhøytidlige happenings. - Bli medlem av "Før vi reiser" - Norske studenter til Singapore 2013/14:
Denne siden er for alle studenter som vurderer/skal være i Singapore året 2013/14.
Jeg anbefaler at man bruker siden aktivt; presenter deg, si hva du tenker å gjøre, dine ønsker for folk å bo med, eller del informasjon om Singapore. Representanter for ANSA er også medlemmer i gruppen og vil forsøke å svare etter beste evne på ethvert spørsmål. - Besøk "Norsk studentersamfund i Singapore [ANSA]"-gruppen:
Denne siden er nyoppstartet i år, og har som formål å fremme det sosiale samholdet for norske studenter og unge i Singapore.
Dere er selvsagt velkommen til å bruke denne gruppen, men til bo-spørsmål og forbereding til oppholdet i Singapore oppfordres dere til å bruke gruppen Før vi reiser: - Norske studenter til Singapore 2013/14. - Gå inn på ANSA.no/singapore:
Her finnes informasjon om singapore, samt nyheter rundt hva som hender med ANSA i Singapore.