1. Majoriteter og minoriteter

Singapore ble grunnlagt den 9. august 1965 og befolkningen er delt inn i fire etniske grupper. Hele 76 % kommer fra Kina, 15 % kommer fra Malaysia, 7,5 % kommer fra India og 1,5 prosent fra ulike andre land.

Helt siden grunnleggelsen har Singapore klart å ivareta prosentandelene i de ulike gruppene og holde disse stabile, men dette kommer med utfordringer for minoritetsgruppene i landet. For eksempel om en fra minoritetene skulle ønske å flytte, kreves det ofte at en ny fra person fra minoriteten må flytte inn.

I situasjoner hvor et flertall snakker samme språk, kan de lett skje at minoriteter blir holdt utenfor. Singapore er et land med flere religioner, derfor burde du unngå temaer som politikk og religion hvis du er på ferie her.

 

2. Tospråklig

Selv om Singapores innbyggere har varierte bakgrunner, er hovedspråket engelsk. Engelsk blir brukt på skoler, jobb og i regjeringen.

Landet har også utviklet sin egen dialekt, singlish, med ord og uttrykk fra engelsk, kinesisk, malaysisk og indisk.

Singlish har hovedsakelig inspirasjon fra det engelsk språket, men er kortere og mer presist. Gatespråket, som det også er kjent som, snakkes for det meste mellom familie og venner, i taxier eller i matbutikker. Det er en slags uformell talemåte, mellom mennesker med nære relasjoner.

 

 

3. Singapore chillikrabbe eller pepperkrabbe

Er du i Singapore må du for all del smake den mest kjente retten i Singapore.

Singapore chillikrabbe er en rett som består av en hel krabbe, og den deles som regel mellom venner. Prisen på retten kan variere fra sted til sted, vekt på krabben og tid på dagen.

Steder som er mest kjent for denne retten er «Jumbo», Chilli Crab restauranten i Clarke Quay, som er relativt dyr. Du kan også dra dra til en av Hawker-bodene i China Town.

Om du ikke er så glad i chilli kan du alltids prøve pepperkrabben på Long Beach UDMC, sjømatrestauranten hvor man har utsikt over Singaporestredet og fly som lander på Changi flyplass.


 

4. Lau Pa Sat

På 1800-tallet åpnet Lau Pa Sat, også kjent som Telok Ayer markedet. I 1973 ble dette kjente landemerket i Singapore et nasjonal monument.

Lau Pa Sat er en av de mest populære matmarkedene, som er fylt med matboder, ligger plassert i hjertet av Singapores økonomidistrikt. Bygningene rundt dette området er kjent som Singapores høyeste bygninger, så dette området må du få med deg om du skal dit.

På markedet kan man få alt fra lokale delikatesser, kylling og ris, satay, kaya toast og mye mer. Markedet er innendørs, så om det skulle vært en regnfull dag er ikke det en hindring for å besøke Lau Pa Sat.

Å gi tips i Singapore anses som mangel på respekt, så for all del, unngå dette.

 

  

5. En kinoopplevelse på Golden Village Cinema

Kinoene i Singapore tilbyr en helt unik opplevelse.

De fleste kinoer tilbyr en såkalt «Gold Class» billett, som er en type luksusbillett. Med en «Gold Class» billett får du servering både før og under filmen, du får en god og komfortabel lenestol og teppe om du skulle bli kald. De beste gold class rommene finner du på kjøpesentrene Plaza Singapura og Vivo City.

Singapore er faktisk et av de landene i verden hvor innbyggerne drar mest på kino.


 

6. Et trygt og renslig land

Singapore er kjent for å være et land med lite kriminalitet og rene gater. Det er egne områder hvor man får lov til å røyke, og blir man tatt i å røyke utenfor disse områdene, kan man få en ganske heftig bot på $1000.

De har også en såkalt «sin-tax» på alkohol, som betyr at man betaler en høy avgift på alkoholinholdige varer.

Forsøpling er det også nulltoleranse for i Singapores gater, og man kan endre opp med en bot på $300, eller ende i retten. Tyggis er ulovlig, som betyr at det verken er lov å kjøpe, selge eller importere tyggis. Det er mulig å kjøpe tyggis på apotek, men da trengs det en resept fra legen.

Å spytte i gatene er også forbudt og blir bøtelagt.

Singapore er strenge på all type kriminalitet, og narkotikabeslag kan straffes med døden.

 

 

7. LHBTQ+-rettigheter

Singapore er et moderne samfunn, men har lover som for mange oppleves som gamle og konservative. Rettighetene til LHBTQ+-samfunnet i Singapore ligger langt bak Norden.

I Singapore er det en lov, med navn 377A, som forbyr menn i å ha seksuell omgang med andre menn. Straffen for å bryte 377A er 2 års fengsel eller en ganske saftig bot.

Først i 2007 har kvinner hatt lov å være intime med hverandre.

Ingen i LHBTQ+ samfunnet har rett til å adoptere, og det er stadig flere som melder seg inn og ønsker å få fjernet loven. Det har vært en lang kamp mot det konservative samfunnet i Singapore, men sakte, men sikkert så har det blitt mer og mer akseptert blant den yngre generasjonen.


 

8. Changi flyplass

For sjette år på rad har verdens største flyplass, Changi, blitt kåret til den aller beste av Skytracks.

Flyplassen er den mest travle flyplassen i verden når det kommer til internasjonale passasjerer og frakting av gods. Mer enn 58,7 millioner passasjerer landet på flyplassen i 2016.

Changi er så stor og moderne at den til og med har en kino lokalisert i terminal 2 og 3, og kinoen er gratis.

Flyplassen har også spa- og massasjemuligheter på terminal 1-3, svømmebasseng ved terminal 1, aktiviteter for barn og en arkade på terminal 2.

Med andre ord, det er ikke noe problem og bruke flere timer på denne flyplassen. Skulle du mellomlande på flyplassen i mer enn fem og en halv time, kan du til og med få en gratis tur rundt Singapore.

 

 

9. Ikke lei bil, ta kollektivtransport

Å kjøpe bil i Singapore er veldig kostbart, og det gjelder også billeie. Dette er fordi staten prøver å forhindre innbyggerne i å kjøpe biler.

For en rimelig bil koster det rundt $100 daglig å leie, så da lønner det seg å ta kollektivtransport.

Taxi kan til tider være vanskelig å få tak i og Uber eksiterer ikke, men ingen grunn til bekymring.

I Singapore går det ofte busser, i tillegg til at de har et supert t-banesystem. T-banen heter MRT, mass rapid system, hvor man bruker et EZ-Link kort til å betale med. Dette gjelder også bussene. I rushtiden kan det være lurt å unngå MRT, da kan det være mye mennesker og en del forsinkelser.


 

10. De beste stedene å besøke

De mest kjente stedene å besøke er Marina Bay Area, Gardens by the Bay, dyreparkene (The Singapore Zoo, Night Safari og River Safari), Chinatown, Haw Par Villa, Haji Lane, The Botanical Gardens, Asian Civilization Museum og Universal studios Singapore.

Disse stedene er de mest besøkte, men det er også andre gode alternativ som Jurong Bird Park, Kong Meng San Phor Kark See Monastery eller Shuang Lin Temple Complex, CHIJMES, St.Andrew’s Cathedral, National Museum of Singapore, Thian Hock Keng Temple, Clarke Quay, Little India, Sultan Mosque, East Coast Park og Coney Island.