(StudentTorget.no):

 
Singapore er en selvstendig bystat i Sørøst-Asia, beliggende på tuppen av den malaysiske halvøy kun noen mil nord for ekvator.
 
Landet var tidligere en del av Storbritannia og i en kort periode av Malaysia, men er nå helt uavhengig av begge. Singapore er en multietnisk stat med et mylder av kulturer og religioner. Som et høyt utviklet materialistisk samfunn i en ellers underutviklet verdensdel er landet en interessant krysning mellom Østen og Vesten.
 
Singapore er kjent for universiteter i verdensklasse og et godt studentmiljø for internasjonale studenter. Engelsk er ett av de offisielle språkene i landet, og det meste av undervisningen foregår på engelsk.
 
I Singapore varierer lengden på skoleåret noe mellom ulike universiteter og studieretninger, men stort sett er det delt opp i to semestre og har oppstart i første halvdel av august. Første semester er som oftest ferdig i siste halvdel av november og andre semester starter opp igjen i slutten av januar, før skoleåret rundes av igjen i siste halvdel av mai.
 
Er du ikke helt sikker på hva eller hvor du skal studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 
Søknadsprosess
 
 Fakta
 
Offisielt navn: Republic of Singapore (engelsk), Hsin-chia-p'o Kung-ho-kuo (kinesisk), Republik Singapura (malayisk), Singapore Kudiyarasu (tamil)
 
Statsform: Republikk i Asia
 
Areal: 710 km²
 
Innbyggertall: 5 312 400 (2012)
 
Hovedstad: Singapore
 
Offisielle språk: Kinesisk, malayisk, tamil, engelsk
 
Statsoverhode: Tony Tan Keng Yam
 
Statsminister: Lee Hsien Loong
 
Mynt: Dollar à 100 cents
 
Valutakode: SGD
 
(Kilde: Snl.no)
 
Du søker direkte til lærestedet. Kriterier og opptakskrav varierer fra studie til studie, så sett deg godt inn i dette før du starter søkeprosessen. Ta direkte kontakt med lærestedet og hør hvilke opptaksprøver du eventuelt må ta, og vær ute i god tid. Alle papirer skal sendes inn før mars/april om du søker plass til høsten. 
 
Når du har mottatt et foreløpig tilbud om studieplass fra universitetet, et acceptance letter, søker du singaporske myndigheter om et studentpass, som deretter sendes videre til skolen. Når de har mottatt dette, får du endelig opptak. Dette må skolen motta minst to uker etter utstedelsesdato. 
 

LES OGSÅ: Snorre studerer statsvitenskap i Singapore

 

Studiekostnader og finansiering 

 
Det er dyrt å studere i Singapore sammenlignet med i andre asiatiske land. Skolepengene ligger på rundt 60 000 kroner i året og oppover. Mastergraden er gjerne litt dyrere. 
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året til skolepengestøtte av Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Singapore. Basisstøtten på 97 850 kroner kommer i tillegg. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her. 
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året, samt stipender og lån for å dekke språkkurs om du skal studere på et annet språk enn engelsk.  
 
Det finnes i tillegg ulike stipender du kan søke på, så sjekk på lærestedenes nettsider hva du eventuelt kan søke på. Ved noen læresteder har de også egne stipender, som du automatisk søker på når du søker studieplass. 

 
Prisnivå og bomuligheter
 
Prisnivået er forholdsvis høyt i forhold til mange andre asiatiske land, og på enkelte områder er prisene omtrent tilsvarende norske. Likevel, dersom man er godt kjent og legger seg på en lokal linje ser man at kostnadene ikke er så høye som førsteinntrykket viser. Eksempelvis koster et måltid i skolekantinen eller på et hawker centre rundt 18-22 norske kroner, mens man gjerne betaler mellom 70 og 140 kroner for et måltid på en vestlig restaurant.
 
Alkohol og tobakk er skattet veldig høyt og ligger kun litt under norsk nivå, med ca  9-12 NOK for en flaske øl i butikken og 90 NOK og oppover for en flaske vin. På utestedene koster det fort opp mot 67 norske kroner for en drink eller øl, og da kommer gjerne 7% merverdiavgift og 10% tips i tillegg. Taxi og transport er relativt billig og det samme er boutgifter. 
 
Norske studenter bor generelt veldig bra i Singapore. Mens 85 prosent av singaporere bor i relativt sparsommelige, statsbygde leilighetskompleks (HDB’s), bor nordmenn som oftest i leilighetskompleks i høye, nye bygg, såkalte condo's, med store svømmebasseng, tennisbaner og klubbhus. Det er vanlig å betale ca 13500 NOK per måned for en leilighet på 130-150 kvadratmeter med tre soverom og to bad, altså rundt 4500 NOK per person. Strøm, gass og kabel-tv kommer som oftest i tillegg, noe som hever prisen betydelig ettersom aircondition trekker mye strøm
 
Den vanligste måten å finnen en leilighet på er å bruke en agent som tar dere med på visninger og ordner alt det praktiske, mot et gebyr på en halv månedsleie. Kontraktene går i utgangspunktet for minst 12 måneder av gangen, men dette er det mulig å forhandle om.
 
Alternativene til å bo i condominium er å leie et ledig rom hos singaporere eller å leie en hybel gjennom universitetet. For førstnevnte betaler man gjerne rundt  2250 norske kroner i måneden og for en studenthybel er det vanlig å betale rundt 900 – 1150 norske kroner i måneden. Dette er de billigste alternativene, en da er standarden ofte deretter også; uten aircondition og med kjedelig innredning.
 

LES OGSÅ: Mads studerer knowledge management i Singapore

 
Språk
 
Singapore har fire offisielle språk; kinesisk, malayisk, tamil og engelsk. Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest for å dokumentere kunnskapene dine i det språket du skal studere på. Skal du studere på engelsk er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. 
 
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester. 
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Litauen og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret. 

 
Kultur
 Nyttige linker

Finne studier i Singapore: 

Studievalg.no

 

Påmelding og informasjon om pråktester:

TOELF-test

IELTS-test

 

Andre nyttige linker: 

Lånekassen

ANSAs landssider

NOKUT

 
Den singaporske kulturen er veldig mangfoldig og preget av de etniske gruppene som dominerer i landet. Kinesisk kultur er spesielt viktig, selv om denne er videreutviklet på et distinkt singaporsk vis og blandet med de andre kulturene. Det er en stor grad av konformitet i samfunnet og hierarkiske tankesett står sterkt. Dette gir seg uttrykk i manglende politisk opposisjon i det som er et semi-autoritært regime, og generelt en apolitisk befolkning som er mer opptatt av materielle enn sosiale mål. Likevel, når man venner man seg til folkets måte å leve på, vil man se at singaporere av alle bakgrunner stort sett er utadvendte og nysgjerrige, og at de generelt er veldig kontaktsøkende mot vestlige, særlig i en studiesituasjon.
 
Mat er veldig viktig for singaporere og det sies at shopping og spising er deres to favorittaktiviteter. Mye i samfunnet og familien sentrerer seg derfor rundt store, felles måltider. Alkohol drikkes derimot mest av eldre kinesiske menn og kun av et mindretall unge singaporere, så det er mer naturlig å invitere en singaporsk studiekamerat ut på middag enn på noen pils. Sentralt i matkulturen står såkalte hawker centres, som er en samling av små utsalg som selger mat rundt et felles sitteområde. Der får man alle typer asiatisk mat, men hovedsakelig ulike former for kinesisk, malaysisk og indisk. Videre er det et veldig godt utvalg av alle typer vestlige restauranter i byen, både i sentrum og på de utallige kjøpesentrene.
 
Til tross for at kun en liten andel av unge singaporere drikker alkohol, er utelivet svært variert, med alt fra megaklubber med besøkende DJ’er i verdensklasse til strandbarer og karaokesteder. Utelivet er dominert av vestlige turister eller fastboende og rike singaporere, og det er en stor mengde av barer og utesteder å velge mellom. Mye er sentrert rundt restaurant- og utelivsområdet Clark Quay, mens store steder som Zouk, St. James Power House og Stereo Lab ligger spredt rundt i sentrum. De største stedene for vestlige studenter er Attica på Clark Quay og New Asia Bar i 71. etasje på Swiss Hotel. Onsdager er den store studentdagen, hvor jenter slipper å betale cover og drikker gratis i mange barer (såkalt Ladies’ night). Utelivet holder åpent lengre enn i Norge og de største utestedene stenger først klokken 04:00-05:00.

 
Praktisk informasjon
 
Ved registrering hos et universitet i Singapore får man en liten, obligatorisk forsikring, men denne dekker kun et minimum og det anbefales derfor at du har en mer omfattende fra Norge i tillegg. ANSA tilbyr en veldig gunstig forsikring og det samme gjør Europeiske, prisene hos begge  ligger på rundt 4000 NOK i året. Å reise til Singapore uten forsikring kan bli en meget dyr affære, så det er absolutt verdt prisen å ha forsikring.
 
Det er ikke påkrevd å ta noen vaksiner for å reise til Singapore. Likevel kan det anbefales å ta vaksine mot hepatitt A og B, typhoid og påfyll av standardvaksinene ettersom at man fort reiser litt rundt i regionen når man først er stasjonert der. Ved registrering på universitetet blir man testet mot tuberkulose, hepatitt B og HIV, og får man positivt på noe av dette kan man bli nektet visum. Generelt er standarden på singaporske sykehus relativt bra, og sannsynligvis den beste i Sørøst-Asia.
 
(Kilder: Snl.no, ANSA.no, Lanekassen.no)

Klikk her for å lese alt om studier i utlandet